pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Για τα σύγχρονα δεδομένα της οστεοπόρωσης ενημερώθηκαν τα μέλη του Α΄ ΚΑΠΗ Πτολεμαΐδας (φωτογραφίες)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Την Τετάρτη  10/01/2018 στο Α΄ΚΑΠΗ Πτολεμαΐδας πραγματοποιήθηκε μια άκρως ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Οστεοπόρωση  - Σύγχρονα

Δεδομένα» και ομιλητή τον  Χειρούργο Ορθοπεδικό  - Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτριο Χρήστου.

Με τη συγκεκριμένη εκδήλωση ολοκληρώνεται η δράση του Δήμου Εορδαίας με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης, μέσα στα πλαίσια εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής,  σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας, όπου πραγματοποιήθηκε η δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας στις 14 Νοεμβρίου έως 21 Νοεμβρίου 2017.

Οι παρευρισκόμενοι/ες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα νέα δεδομένα σε σχέση με την οστεοπόρωση. Παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να δουν σε σχέση με τα δικά τους αποτελέσματα αν χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης και θεραπείας.

Ο κ. Χρήστου μέσα από μια γεμάτη και πολύ παραστατική παρουσίαση μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: 1 στις 5 γυναίκες έχουν εγκατεστημένη οστεοπόρωση ενώ 1 στις 3  έχει χαμηλή μέτρηση οστικής πυκνότητας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες αγγίζει το 1 στους 8 και μπορεί να φτάσει και μέχρι 1 στους 12. Ενώ στην περιοχή μας αφορά 1 στις 3 γυναίκες.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η πρόληψη είναι σημαντική και πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 12 ετών γιατί από αυτήν την ηλικία έως και το 30ο  έτος μπορεί ο οργανισμός να χτίσει γερά οστά. Χρειάζεται σωστή διατροφή και άσκηση από νεαρή ηλικία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου, ανέφερε ότι γυναίκες κυρίως με προβλήματα που αφορούν το θυρεοειδή, το έντερο, με ιστορικό οστεοπόρωσης στην οικογένεια αλλά και γυναίκες με κατάγματα στο παρελθόν θα πρέπει να εξετάζονται. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η οστεοπόρωση είναι μια νόσος «που κλέβει κόκαλο».

Τέλος ο κ. Χρήστου επεσήμανε  ότι η οικονομική κρίση δυστυχώς λειτουργεί ανασταλτικά στο κομμάτι της πρόληψης και της έγκυρης διάγνωσης, γιατί οι Ελληνίδες μεταξύ και των άλλων φαρμάκων διέκοψαν και αυτά της οστεοπόρωσης και τόνισε πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι του προλαμβάνειν, από του θεραπεύειν, τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Επί πλέον  παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία τα οποία  δείχνουν το υψηλό  κόστος νοσηλείας του ατόμου, που θα  παρουσιάσει κάταγμα από οστεοπόρωση τόσο στον ίδιο όσο και στο σύστημα υγείας.

 

 

Δημοφιλή Νέα

«ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ»: Θεατρική παράσταση, Ντίνος Χριστιανόπουλος
Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα η θεατρική παράσταση - Ντίνος Χριστιανόπουλος
Οι 10 φωτογραφίες του top-sport.gr που ξεχώρισαν από τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό (Photos)
Σαν σήμερα 16 Απριλίου

Σαν σήμερα 16 Απριλίου


Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονό…

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων  | Τετάρτη 17 Απριλίου

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Τετάρτη 17 Απριλίου


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»: 2ο μάθημα του 3ου κύκλου μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων-Διαλέξεων με θέμα
Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ Η «ΕΝΩΣΗ»: Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία την Τετάρτη 17 Απριλίου
Αγωνιστική υποδοχή στον Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα Παρασκευή 19 Απρίλη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από Εργατικά Σωματεία της Εορδαίας (φωτογραφίες - video)