banner ekthesi aeomatika 2

ACSORIZONTIO

Τα Βαλκάνια και η Νοτιοανατολική Μεσόγειος: Κοινές μνήμες - κοινό μέλλον (φωτογραφίες)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα Βαλκάνια γέφυρα συνεργασίας βουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία της Κ. Κούνεβα.

Με μεγάλη επιτυχία και ευρεία συμμετοχή ακαδημαϊκών, συγγραφέων, σπουδαστών και ευρωπαίων αξιωματούχων, ολοκληρώθηκαν χτες στο Ευρωκοινοβούλιο οι εργασίες της ημερίδας που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Κ. Κούνεβα, σε συνεργασία με τους ευρωβουλευτές Γκεόργκι Πιρίνσκι,  από τη Βουλγαρία, Μαρία Γκραπίνι από τη Ρουμανία και Νεοκλή Συλικιώτη, από την Κύπρο.

Για πρώτη φορά ευρωβουλευτές από δύο πολιτικές ομάδες (GUE/NGL, και S&D, τέσσερα κόμματα, (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΚΕΛ, Σοσιαλιστικά κόμματα Βουλγαρίας και Ρουμανίας) και τέσσερις βαλκανικές χώρες, συνεργάζονται και διαπιστώνουν τις συγκλίσεις και διαφοροποιήσεις στην πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα των λαών τους, αναζητώντας τους δρόμους του κοινού τους  μέλλοντος στη νέα εποχή, που θα καταστήσουν τα Βαλκάνια γέφυρα επικοινωνίας και σταυροδρόμι ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με την παρουσίαση  Έκθεσης Φωτογραφίας του βούλγαρου φωτογράφου Ίβο Χατζημίσεφ, με πλούσιο υλικό, που αποτυπώνει τις ομοιότητες και διαφορές του αρχαίου και νεώτερου βαλκανικού πολιτισμού. Στα εγκαίνια της έκθεσης, εκτός από τους τέσσερεις συνδιοργανωτές, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης και ο φωτογράφος Ι. Χατζημίσεφ.

Ανοίγοντας τις εργασίες της πρώτης συνεδρίας η Κ. Κούνεβα, αναφέρθηκε στην ιδέα της εκδήλωσης, «που γεννήθηκε στα χρόνια των σπουδών της στην Ιστορία και Εθνογραφία και στην ανάγκη να αναδειχθεί η  κοινή ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των βαλκανικών χωρών, που είναι από τις αρχαιότερες στην Ευρώπη. Πόλεις που άντεξαν πολέμους και συγκρούσεις, που κατακτήθηκαν από τρεις αυτοκρατορίες –Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και Οθωμανική- ή χωρίστηκαν σε σφαίρες επιρροής από τις μεγάλες δυνάμεις.  Σήμερα, με τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης, θέλουμε η Ε.Ε. να αποκτήσει μια πραγματική βαλκανική πολιτική, μια έντιμη πολιτική ενσωμάτωσης των χωρών αυτών, ώστε να γίνουν παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης για όλη την Ευρώπη», τόνισε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ρόλο της ελληνικής γλώσσας και του δικτύου των ελληνικών σχολείων σε όλα τα Βαλκάνια, τόσο στη μετάδοση της δυτικής κουλτούρας, όσο και στη διαμόρφωση κοινής λαϊκής παράδοσης αναφέρθηκε ο Βάλτερ Πούχνερ, καθηγητής Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Δημ. Σταματόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας   τόνισε την ανάγκη να γνωρίσουμε τα τραύματα που προκάλεσε ο ένας λαός στον άλλο, για να φτάσουμε στην ενότητα.

Ο Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της Π.Γ. του  ΣΥΡΙΖΑ & συντονιστής Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την αναβάθμιση της βαλκανικής συνεργασίας και στην επίλυση της  με τη FYROM για το όνομα.

Στις συνεδρίες τοποθετήθηκαν επίσης, ο  Patriciou Vlaicu (καθηγητής Θεολογίας στη Ρουμανία, Ivan Parvev (Παν/μιο Σόφιας), ο Σωτήρης Βαλντέν, οικονομολόγος & στέλεχος της Ε.Ε. και ακολούθησαν παρεμβάσεις των συμμετεχόντων.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με βουλγαρική μουσική κι έκλεισαν με πρόγραμμα φολκλορικής ρουμάνικης μουσικής και εδέσματα της βαλκανικής γαστρονομίας με γεύσεις από τις τέσσερις χώρες.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε, μετά το πέρας των εκδηλώσεων η Κ. Κούνεβα, που είχε τη σχετική πρωτοβουλία: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη από την επιτυχία της εκδήλωσης και τη μεγάλη συμμετοχή. Πετύχαμε τον αρχικό μας στόχο, να θέσουμε τις βάσεις της ενότητας και συνεργασίας μας για το κοινό μας μέλλον. Συνεχίζουμε.»

Δημοφιλή Νέα

Φωτογραφίες του www.kozani.tv από την εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου

Φωτογραφίες του www.kozani.tv από την εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου


Φωτογραφίες του www.kozani.tv από την εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου.

77 χρόνια από τις 23 Οκτώβρη 1941. Η Άννα Γκουντή Τριανταφυλλίδου μιλά για το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου στον Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη (video)

77 χρόνια από τις 23 Οκτώβρη 1941. Η Άννα Γκουντή Τριανταφυλλίδου μιλά για το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου στον Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη (video)


77 χρόνια πέρασαν από το Ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου της Εορδαίας, στις 23 Οκτώβρη 1941. 

Γ. Μαργαρίτης:

Γ. Μαργαρίτης: "Παράδειγμα αντιστασιακής δράσης" και για άλλες κοινωνίες, το Μεσόβουνο και οι κάτοικοί του (video)


Ο καθηγητής ιστορίας του ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης καλεσμένος της  εκπομπής "KOZANI.TV ONLINE…

Εγκαινιάστηκε η Έκθεση Φωτογραφίας «ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ» από το αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου στο Μουσείο Πτολεμαΐδας (φωτογραφίες)

Εγκαινιάστηκε η Έκθεση Φωτογραφίας «ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ» από το αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου στο Μουσείο Πτολεμαΐδας (φωτογραφίες)


Παρουσία του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης –Πρεσπών και Εορδαίας Αρχιμανδρίτη Νικηφόρ…

“Ζωή σου είναι ό,τι έδωσες” (του Θανάση Σκαμνάκη)

“Ζωή σου είναι ό,τι έδωσες” (του Θανάση Σκαμνάκη)


Διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, είχαν την ευκαιρία να συλλογιστούν τα όσα προηγήθηκαν, και να σκεφτού…

Η παρουσίαση της Καλλιόπης και Λάζαρου Σεμερτζίδη στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τον καλύτερο νέο αγρότη στις Βρυξέλλες - δείτε το video - φωτογραφίες !!
Απέναντι στον διογκούμενο νεοναζισμό (του Ανέστη Ταρπάγκου)

Απέναντι στον διογκούμενο νεοναζισμό (του Ανέστη Ταρπάγκου)


Οι πολιτικές και κοινωνικές παράμετροι του νεοφασισμού. Σ’ ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά όχι …

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου | Δείτε τα Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα