omikronbannernew

ACSORIZONTIO

Βαγγέλης Δεληολάνης: "Μπούρδες - Πλήρη εξουδετέρωση των λαϊκών αντιδράσεων οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί"

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Όπως είναι ήδη γνωστό σε όλους, από την πρωτομαγιά οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το δημόσιο θα γίνονται ηλεκτρονικά και όχι στις αίθουσες των πρωτοδικείων.

Ήδη γίνονται ηλεκτρονικά οι πλειστηριασμοί για χρέη προς τις τράπεζες. Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί ένα από τα αναρίθμητα προαπαιτούμενα των περίφημων αξιολογήσεων και αποσκοπεί τόσο στην επιτάχυνση των διαδικασιών όσο και στην πλήρη εξουδετέρωση των λαϊκών αντιδράσεων.

Μια πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τους πλειστηριασμούς έγινε από τον υπουργό δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο οποίος επιχείρησε να περάσει νόμο που προέβλεπε εξοντωτικές ποινές για όσους παρακώλυαν τις σχετικές διαδικασίες διαμαρτυρόμενοι ή καταλαμβάνοντας τις δικαστικές αίθουσες. Βέβαια, το νομοσχέδιο αποσύρθηκε μπροστά στην λαϊκή κατακραυγή αλλά αυτό μικρή σημασία έχει πλέον.

Σύμφωνα με τον νόμο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει δικαίωμα να κατασχέσει και να εκπλειστηριάσει ακίνητο για οφειλή μεγαλύτερη των πεντακοσίων ευρώ. Σημειωτέον ότι ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων δεν προβλέπει το παραμικρό για την πρώτη κατοικία. Συνεπώς, όποιος χρωστάει έστω 501 ευρώ στο δημόσιο, κινδυνεύει να δει στο σφυρί ακόμη και την πρώτη του κατοικία.

Κάπου εδώ, η κυβέρνηση προσπαθεί να πετάξει την μπάλλα στις εξέδρες, βομβαρδίζοντάς μας με ένα σωρό μπούρδες. Ενδεικτικά:

Μπούρδα Νο 1: Το δημόσιο θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία και την μικρή ιδιοκτησία, πλην όμως με τρόπο που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στο τραπεζικό μας σύστημα.
- Ωραία και εύσχημη διατύπωση για να μη πεις ευθέως ότι πρώτα νοιάζεσαι για τις τράπεζες κι ύστερα για την φτωχολογιά. Αφού είναι δεδομένο ότι τα κόκκινα δάνεια συνιστούν πρόβλημα για τις τράπεζες, πώς διάβολο θα προστατεύσεις τους κόκκινους δανειολήπτες; Εκτός αν έχεις βρει λύση στο πρόβλημα πώς θα χορτάσει ο σκύλος χωρίς να φάει την πίτα. Όσο για την περίφημη συμφωνία που υπάρχει τάχα με τους τραπεζίτες, είναι μόνο για γέλια. Όπως όλες οι συμφωνίες τέτοιου είδους. Σαν κι εκείνη του Σαμαρά, ας πούμε, που είχε συμφωνήσει με τους εφοπλιστές να δώσουν κάτι παραπάνω ως φόρο.

Μπούρδα Νο 2: Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι το δημόσιο δεν πρόκειται ποτέ να κατασχέσει και να εκπλειστηριάσει πρώτη κατοικία.
- Κοντεύω τα 60 και ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω τι νόημα έχουν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις. Θέλετε να κάνετε κάτι, κύριοι; Νομοθετήστε! Έχετε και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την εξουσία, οπότε δώστε στις δεσμεύσεις σας ισχύ νόμου. Όσο δεν υπάρχει νόμος, ο οποιοσδήποτε υπάλληλος της ΑΑΔΕ είναι υποχρεωμένος να κατασχέσει ακόμη και την πρώτη κατοικία όποιου χρωστάει, αλλιώς κινδυνεύει να πάει κατηγορούμενος για απιστία και για παράβαση καθήκοντος. Τα μόνα που υπάρχουν σήμερα είναι:
(α) μια εγκύκλιος του 2010, η οποία προτρέπει (προσοχή: προτρέπει, δεν επιβάλλει) εντελώς αόριστα τους διευθυντές των ΔΟΥ να μην εκπλειστηριάζουν κύριες κατοικίες οφειλετών, "εφόσον υπάγονται στην κατηγορία των λαϊκών κατοικιών" και
(β) ένα έγγραφο της ΑΑΔΕ προς τις ΔΟΥ, με ημερομηνία 26/10/2017, σύμφωνα με το οποίο "δεν υφίσταται υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού" (προσοχή: "δεν υφίσταται υποχρέωση", όχι "απαγορεύεται") για "κύρια και μοναδική κατοικία", η αξία της οποίας "δεν απέχει σημαντικά (άλλη αοριστία εδώ) από τα όρια για την απαλλαγή Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου".

Μπούρδα Νο 3: Αφού το δημόσιο δεν βγάζει στο σφυρί τα σπίτια των φτωχών, όποιοι παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς, ουσιαστικά προστατεύουν τα ακίνητα των πλουσίων.
- Πρόκειται για μπουρδολόγημα που έχει υποστηριχτεί κατ' επανάληψη και από τους "έγκυρους" αναλυτές των Μέσων μαζικής Εξαπάτησης. Με άλλα λόγια, δηλαδή, η κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει λεφτά από τους πλούσιους αλλά εμείς οι ηλίθιοι πάμε και μπλοκάρουμε τα πρωτοδικεία και δεν την αφήνουμε!

Ας μείνουμε λίγο σ' αυτό το τελευταίο, το οποίο υπερβαίνει τα όρια του απλού μπουρδολογήματος. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, να δούμε μερικά εύγλωττα στοιχεία από την "Παρακολούθηση Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης 2017". Ο σύνδεσμος που σας δίνω ανοίγει ένα υπολογιστικό φύλλο (excel), από το οποίο απέκοψα -και προσάρμοσα- τους δυο πίνακες που συνοδεύουν αυτό το κείμενο.

Ο πρώτος πίνακας δείχνει την φορολογική συμμόρφωση των ελλήνων, δηλαδή, πόσοι πληρώνουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους. Όπως φαίνεται, υπάρχει μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα τόσο στο συνολικό όσο και στα επί μέρους ετήσια ποσοστά της τελευταίας πενταετίας. Αυτό σημαίνει ότι παρά την αύξηση των φόρων, οι φορολογούμενοι εξακολουθούν να ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο. Συνεπώς, καταρρίπτεται το επιχείρημα ότι οι φόροι αυξάνονται επειδή οι πολίτες έπαψαν να πληρώνουν.

Σύμφωνα με τον δεύτερο πίνακα, στις 31/12/2017 υπήρχαν 4.068.857 οφειλέτες του δημοσίου. Απ' αυτούς, 1.050.077 βρίσκονται "υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης" και για άλλους 1.744.115 "δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης". Για να καταλαβαινόμαστε, αντικαταστήστε την περίφραση "αναγκαστικά μέτρα είσπραξης" με την απλή λεξούλα "κατάσχεση". Δηλαδή, στις 31/12/2017 από τους 4.068.857 οφειλέτες, οι 2.794.192 (οι έξι στους δέκα) είτε έχουν υποστεί είτε κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να υποστούν κατάσχεση.

Σε άλλο σημείο του ιστοτόπου της, η ΑΑΔΕ προβαίνει σε "Δημοσιοποίηση οφειλετών με χρέη άνω των 150.000 €". Η λίστα περιλαμβάνει 8.864 ονόματα φυσικών προσώπων και 14.051 εταιρείες, με συνολικές οφειλές 98,148 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι το σύνολο των οφειλών προς το δημόσιο ανέρχεται σε 101 δισ. περίπου,
- 22.915 φορολογούμενοι χρωστούν κάπου 98 δισ. ευρώ και
- 4.045.942 φορολογούμενοι χρωστούν τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ, ήτοι κατά μέσον όρο λιγώτερα από 750 ευρώ ο καθένας. Απ' αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της κατάσχεσης, οπότε έχουμε κάθε δικαίωμα να πιστεύουμε ότι γίνονται κατασχέσεις ακόμη και για 501 ευρώ.

Κι επειδή παραμπλέξαμε με τα νούμερα, ας πάμε να ανακεφαλαιώσουμε και να κλείσουμε. Παρά τις μπούρδες που ακούγονται από άσχετους ή από ψεύτες, η αλήθεια είναι ότι η αριστερή διακυβέρνηση δεν διστάζει να βάλει στο σημάδι ακόμη και τους πεινασμένους. Αρκεί αφ' ενός να μη κινδυνεύσουν οι τράπεζες και αφ' ετέρου να μαζευτεί το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο καμαρώνει ο πρωθυπουργός μας. 

Δημοφιλή Νέα

Στην Πρόοδο Κομνηνών ο Χρήστος Τσιτλαχίδης
Λαλίστατος Τσουκάτος... μουγγά ΜΜΕ
Kozani.tv
Κουτάβια που μεγάλωσαν… αρκετά (φωτογραφίες)

Κουτάβια που μεγάλωσαν… αρκετά (φωτογραφίες)


Κουτάβια που μεγάλωσαν… αρκετά. Δείτε τις φωτογραφίε…

Τον δρόμο της Λάρισας με την υλοποίηση του ΣΒΑΚ παίρνει η Κοζάνη. Χρήσιμα τα συμπεράσματα του διήμερου συνεδρίου. Δείτε το ρεπορτάζ του kozani.tv (video)
Το νέο Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας

Το νέο Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας


Μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στον Εμπορικό …

Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας: Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εορδαίας
Κυριακή 17 Φεβρουαρίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα