ioannou weding banner 2

ACSORIZONTIO

Στη Βουλή τα προβλήματα των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας. Τι λέει η ερώτηση του ΚΚΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στο παράρτημα της 11ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ (παράρτημα Κοζάνης), στο οποίο περιλαμβάνονται οι ΠΕ Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας, οι εργαζόμενοι διασώστες

βρίσκονται σε απόγνωση. Οι ελλείψεις προσωπικού όχι μόνο στο παράρτημα, αλλά και στα ασθενοφόρα των ΚΥ και νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Δυτ. Μακεδονίας, έχουν οδηγήσει σε εντατικοποίησης της εργασίας τους.

Δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι γιατροί οι οποίοι θα παρέχουν επείγουσα προνοσοκομειακή ιατρική σε 24ωρη βάση και δε μπορεί να καλυφθεί αυτό το κενό μόνο με μερικές βάρδιες το μήνα από γιατρό του Γ.Ν. Κοζάνης, στην Κοζάνη. Επίσης δεν υπάρχει Κινητή Ιατρική Μονάδα.

Χαρακτηριστικά, για την ένταση της δουλειάς, είναι τα όσα αναφέρει το σωματείο εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτ. Μακεδονίας: Το 2013 από 9.500 περιστατικά με 7 οχήματα τη βάρδια, έφθασαν το 2017 σε 16.500 περίπου περιστατικά με 9 οχήματα στη βάρδια, σε όλη τη Δυτ. Μακεδονία. Σε όλη την περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας είναι σε ετοιμότητα καθημερινά 7 οχήματα σε 24ωρη βάση.

Επίσης η έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των ΚΥ και Νοσοκομείων, έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνουν αντίστοιχα τις διακομιδές, προς τα νοσοκομεία των ΠΕ Δυτ. Μακεδονίας και κυρίως προς τα να νοσοκομεία της ΠΕ Θεσσαλονίκης και ΠΕ Ιωαννίνων (150 μ.ο. εξωτερικές διακομιδές το μήνα με 3,5 ώρες η διακομιδή, μένει κενό στην κάλυψη της περιοχής). Επίσης αρκετές φορές αντιμετωπίζουν πρόβλημα, να συνοδεύσει ένα βαρύ περιστατικό αντίστοιχος γιατρός.

Ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζουν, από το 2006 ο τομέας ΠΕ Καστοριάς και από το 2009 ο τομέας Πτολεμαΐδας στην ΠΕ Κοζάνης, που έχουν ένα μόνο ασθενοφόρο στη βάρδια με αποτέλεσμα τα πληρώματα να εργάζονται με λιγότερα ρεπό και κομμένες άδειες. Η λύση που δόθηκε να καλύπτονται από τα ασθενοφόρα των γειτονικών ΠΕ δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη λύση επειδή ο τομέας της Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών μόλις και μετά βίας καταφέρνουν να έχουν δύο ασθενοφόρα στη βάρδια, αλλά όχι σε όλες τις βάρδιες του μήνα.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να παρθεί υπόψη ο μεγάλος σε έκταση ορεινός όγκος της περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, οι μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στα χωριά με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την άμεση ανταπόκριση και ιδιαίτερα σε περίπτωση πολλαπλών περιστατικών. Το πρόβλημα θα οξυνθεί στην επόμενη διετία που προβλέπεται να συνταξιοδοτηθούν 18 περίπου διασώστες.

Ελλείψεις υπάρχουν και σε άλλο προσωπικό όπως τεχνικοί για την τακτική συντήρηση-επισκευή των οχημάτων όπως επίσης και προσωπικού καθαριότητας των χώρων όλων των τομέων, η οποία, μέχρι σήμερα, γίνεται εβδομαδιαία με εργολαβικό εργαζόμενο που παρέχει το νοσοκομείο της αντίστοιχης ΠΕ.

Τα ανωτέρω αναδεικνύουν και φέρνουν στην επιφάνεια τις επικίνδυνες συνθήκες, αλλά και τις τεράστιες ελλείψεις στις υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος, που υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις όπως και η σημερινή με το τίμημα αυτής της πολιτικής να πληρώνουν καθημερινά ασθενείς και εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για:

  • Να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επαρκή λειτουργία του 11ου παραρτήματος του ΕΚΑΒ.
  • Να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό –γιατρούς και διασώστες, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις βάρδιες σε όλους τους τομείς, όπως και στα ασθενοφόρα των 6 ΚΥ και νοσοκομείων όλων των ΠΕ της Δυτ. Μακεδονίας.
  • Να καλυφθούν οι ανάγκες σε διοικητικό και λοιπό προσωπικό(τεχνίτες οχημάτων- καθαριότητα) με μόνιμη και σταθερή δουλειά και στον τομέα της καθαριότητας των κτιρίων και να μη γίνεται μια φορά την εβδομάδα από εργολαβικό εργαζόμενο του αντίστοιχου νοσοκομείου.
  • Να λυθούν οι εκκρεμότητες στέγασης στους τομείς των ΠΕ Καστοριάς, Γρεβενών, Φλώρινας.
  • Να πληρώνονται τακτικά και όχι με καθυστέρηση οι υπερωρίες και τα εκτός έδρας που πραγματοποιούνται.
  • Να τροποποιηθεί ο ισχύον οργανισμός του ΕΚΑΒ (ΠΔ 376/τΑ169/17-8-1988), να προσαρμοστεί στο νέο καθηκοντολόγιο των διασωστών και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, αναβάθμιση της ειδικότητας του διασώστη - πλήρωμα ασθενοφόρου σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα με κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών - επιμορφωτικών αναγκών όλων των εργαζομένων.

ΟΙ Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

Δημοφιλή Νέα

Πτολεμαΐδα Open,  διεθνές τουρνουά τένις, 22 με 25 Μαρτίου

Πτολεμαΐδα Open, διεθνές τουρνουά τένις, 22 με 25 Μαρτίου


Όλα είναι έτοιμα  για την μεγάλη αθλητική διοργάνωση του διεθνούς τουρνουά του τένις  στην…

Νικόλας Παούνης: Με την

Νικόλας Παούνης: Με την "υπόγεια" υποστήριξη Ρωσίας, Ιράν και Ιράκ οι Τούρκοι στο Αφρίν (video)


Προχωρά ακάθεκτος ο Ερντογάν στο να καθαρίσει τον "τρομοκρατικό διάδρομο" όπως αποκαλεί τις περιοχ…

Οι επαρχιακές πόλεις της ενδοχώρας / Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης

Οι επαρχιακές πόλεις της ενδοχώρας / Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης


Παλιά συνήθεια οι ταπετσαρίες. Κατά κανόνα, πολύχρωμες, λουλουδάτες και γεωμετρικές. Μαθαίνω τελευτα…

Το δικαίωμα της αδυναμίας

Το δικαίωμα της αδυναμίας


Ο κ. Κ. έτυχε να βοηθήσει κάποιον σε μια δύσκολη περίσταση,

Τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ3 θα φιλοξενήσουν τους μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Ανατολικού Εορδαίας

Τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ3 θα φιλοξενήσουν τους μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Ανατολικού Εορδαίας


Ο ραδιοφωνικός σταθμός Μακεδονίας της ΕΡΤ3 στους 102fm και το ραδιόφωνο του πολιτισμού της ΕΡΤ3 στου…

Τρίτη 21 Μαρτίου 2018 / Δείτε τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο www.ptolemaida.tv
Για παρακώλυση συγκοινωνιών διώκονται τα μέλη του ΚΚΕ για την κινητοποίηση κατά του ΝΑΤΟ στα διόδια Πολυμύλου. Ξεκίνησε η προανάκριση (video)

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα