pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Κίνδυνος κατάργησης συντάξεων αναπηρίας σε πάσχοντες από Αυτισμό - Ερώτηση Ν. Χουντή προς Κομισιόν

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ερώτηση προς την Κομισιόν για την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει το ποσοστό αναπηρίας των πασχόντων από Αυτισμό στο 50%, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν χιλιάδες ασθενείς

να χάσουν το δικαίωμα της αναπηρικής σύνταξης, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

Αφορμή για ην κατάθεση της ερώτησης αποτέλεσε το υπόμνημα της «Εθνικής Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος» (ΕΟΔΑΦ), με το οποίο καταγγέλλεται η ελληνική κυβέρνηση ότι, στα πλαίσια των υποχρεώσεων του 3ου Μνημονίου, αποφάσισε αυθαίρετα και με γνώμονα την μείωση των κοινωνικών δαπανών, να μειώσει το ποσοστό αναπηρίας από το 67% στο 50% όσων πάσχουν από Αυτισμό, με αποτέλεσμα, να κινδυνεύουν χιλιάδες ασθενείς να χάσουν το δικαίωμα της αναπηρικής σύνταξης.

Στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής, αφού περιγράφει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το ποσοστό αναπηρίας των πασχόντων από Αυτισμό, τονίζει ότι «η επαναξιολόγηση των ασθενών, προκειμένου να προσδιοριστεί το (πραγματικό!!!) ποσοστό αναπηρίας του ήδη προσδιορισμένου ατόμου ως πάσχοντα από Αυτισμό», «εμπεριέχει τον κίνδυνο της αυθαιρεσίας», με αποτέλεσμα «χιλιάδες ασθενείς με Αυτισμό να κινδυνεύουν να χάσουν την σύνταξη αναπηρίας που για πολλούς είναι και η μοναδική πηγή επιβίωσης».

Τέλος, στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής καλεί την Κομισιόν, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, να πράξη αναλόγως, «ώστε οι πάσχοντες από Αυτισμό και οι οικογένειές τους να μην είναι τα μεγάλα θύματα των τεράστιων κοινωνικών περικοπών σε προνοιακά βοηθήματα ή συντάξεις αναπηρίας».

Η πλήρης ερώτηση έχει ως εξής :

Θέμα: «Κίνδυνος κατάργησης συντάξεων αναπηρίας σε πάσχοντες από Αυτισμό»

Στα πλαίσια του 3ου Μνημονίου οι ελληνικές αρχές υποβάθμισαν αυθαίρετα, αντεπιστημονικά και άδικα το ποσοστό αναπηρίας του Αυτισμού στο 50% από 67%, που αποτελεί και το όριο για να δικαιούται κάποιος αναπηρική σύνταξη.

Ταυτόχρονα, θεσπίστηκε η επαναξιολόγηση των ασθενών προκειμένου να προσδιοριστεί το ποσοστό αναπηρίας του ήδη προσδιορισμένου ατόμου ως πάσχοντα από Αυτισμό.

Κριτήρια προσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας άνω του 50% ορίσθηκαν η «νοημοσύνη», η « λειτουργικότητα» και με αναπροσδιορισμό κατά την ενηλικίωση. Κριτήρια που όπως τονίζει η «Εθνική Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος» είναι άσχετα και δεν μπορούν να μετρήσουν τον Αυτισμό.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι χιλιάδες ασθενείς με Αυτισμό να κινδυνεύουν να χάσουν την σύνταξη αναπηρίας που για πολλούς είναι και η μοναδική πηγή επιβίωσης.

Επειδή, ο Αυτισμός είναι αδύνατον επιστημονικά να μετρηθεί με ακρίβεια, βεβαιότητα, αξιοπιστία, η αξιολόγηση του ποσοστού εμπεριέχει τον κίνδυνο της αυθαιρεσίας,

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Σε ποια κ-μ της ΕΕ ο διαπιστωμένος Αυτισμός «από μόνος του» δικαιολογεί κάποιου είδους σύνταξη η κοινωνικό επίδομα;
  2. Τι θα πράξη σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση ώστε οι πάσχοντες από Αυτισμό και οι οικογένειες τους να μην είναι τα μεγάλα θύματα των τεράστιων κοινωνικών περικοπών σε προνοιακά βοηθήματα ή συντάξεις αναπηρίας;

Το Γραφείο Τύπου                                                                                      

21.02.2018

Δημοφιλή Νέα

Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα η θεατρική παράσταση - Ντίνος Χριστιανόπουλος
Αγωνιστική υποδοχή στον Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα Παρασκευή 19 Απρίλη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από Εργατικά Σωματεία της Εορδαίας (φωτογραφίες - video)
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων  | Τετάρτη 17 Απριλίου

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Τετάρτη 17 Απριλίου


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Για ακόμη μία φορά ανέξοδες κυβερνητικές υποσχέσεις για προσλήψεις στην υγεία... (video - φωτο)
Εργατικά Σωματεία Εορδαίας: Αγωνιστική υποδοχή στον Άδωνι Γεωργιάδη την Παρασκευή 19 Απρίλη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
Έγκλημα στα Τέμπη: Υπολείμματα οστών βρέθηκαν στο οικόπεδο όπου μεταφέρθηκαν τα μπάζα – Εξετάζεται η προέλευσή τους
Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος για την επίσκεψη Άδωνι Γεωργιάδη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. «Κυνική η κυβέρνηση στο θέμα της υγείας. Στόχος της η ιδιωτικοποίηση» (video)
Καύση σκουπιδιών στην Κοζάνη; Όχι, ευχαριστώ! (Γράφει ο Χρήστος Ι. Κολοβός)

Καύση σκουπιδιών στην Κοζάνη; Όχι, ευχαριστώ! (Γράφει ο Χρήστος Ι. Κολοβός)


Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, η ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ.Α.Ε. σχεδιά…