pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δυτικής Μακεδονίας: Οι «γαλαντόμοι» κεφαλαιοκράτες, επιβήτορες της Ηλεκτρικής Ενέργειας και της Χώρας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η είδηση είναι ότι ο Όμιλος Μυτιληναίου, σημαντικός παράγοντας του Ελληνικού καπιταλισμού, ιδιοκτήτης του εργοστασίου Αλουμίνιο της Ελλάδας (ΑτΕ), πρώην ΠΕΣΙΝΕ,

με πολλαπλό ρόλο στην παραγωγή αλλά και στην κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Χώρα μας, προσφέρθηκε να κάνει ένα «δώρο» στη ΔΕΗ.  Συγκεκριμένα προσφέρθηκε να “χαρίσει” 110 εκατομμύρια ευρώ για την περιβαλλοντολογική αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου! Το «μόνο αντάλλαγμα» που ζητάει είναι να συνεχίσει και για τα επόμενα χρόνια να πληρώνει το ρεύμα της εταιρείας του (ΑτΕ) στις τιμές που ισχύουν, γι αυτήν, σήμερα.

 Το αίτημα του Ομίλου Μυτιληναίου «μιμήθηκαν» άλλοι δυο εκπρόσωποι του Κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης αιολικών στη Χώρα, ιδιοκτήτης μονάδων φυσικού αερίου αλλά δραστηριοποιείται και στην εμπορία Η/Ε μέσω της θυγατρικής της «ΗΡΩΝ». Και ο Όμιλος Κοπελούζου που είναι εισαγωγές Φυσικού Αερίου, κάτοχος σταθμών παραγωγής Η/Ε, κυρίως από Φωτοβολταϊκά βιομηχανικά συστήματα και τελευταία μπήκε και στην εμπορία Η/Ε. Και αυτοί οι δυο ενδιαφέρονται να κάνουν «δώρο» στην «παραπαίουσα» ΔΕΗ την περιβαλλοντολογική αναβάθμιση των ΑΗΣ Καρδιάς και ΑΗΣ Αμυνταίου.

Ο ΑΗΣ Αμυνταίου και ο ΑΗΣ Καρδιάς, δύο από τα πέντε συνολικά εναπομείναντα εργοστάσια της ΔΕΗ που λειτουργούν με καύσιμο τον λιγνίτη, θα πρέπει σε ένα με ενάμιση χρόνο το πολύ να κλείσουν. Ο λόγος είναι ότι τελευταία η ΕΕ κατέβασε κατά 100% τα όρια των ρύπων και τα συγκεκριμένα εργοστάσια, λόγω παλαιάς κατασκευής, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα νέα όρια. Η ΔΕΗ ζήτησε, δυο φορές, παράταση λειτουργίας για 16.000 ώρες, των συγκεκριμένων ΑΗΣ αλλά η ΕΕ απέρριψε το αίτημα. Η ΔΕΗ δηλώνει ότι δεν μπορεί να τα ανταπεξέλθει οικονομικά στο κόστος της αναβάθμισης οπότε στο παιχνίδι μπαίνουν οι «εθνικοί, ενεργειακοί μας ευεργέτες….»

Με επιστολή του προς τη ΔΕΗ στις 8/2/2018 Ο όμιλος Μυτιληναίου αφού αριθμεί 9 «θετικά οφέλη» για τη ΔΕΗ, την Περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και την Εθνική οικονομία, από την παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου, αναλαμβάνει αυτός εξ ολοκλήρου τη δαπάνη της αναβάθμισης. Αυτό που ζητάει «μόνο» είναι να ανανεωθεί μέχρι το 2030 η σύμβαση προμήθειας ρεύματος από τη ΔΕΗ για τις ανάγκες της ΑτΕ ισχύος 300 - 400 ΜW στην τιμή που το αγοράζει και σήμερα, δηλαδή 36 ευρώ ανά ΜWh.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε κάποιες «λεπτομέρειες»: Πρώτον, το κόστος της λιγνιτικής ΜWh, όπως την υπολογίζει η ΔΕΗ είναι πάνω από 50 ευρώ και η τιμή αγοράς στη χονδρική είναι κοντά στα 54 ευρώ ! Και δεύτερον, ο ΑΗΣ Αμυνταίου έχει ονομαστική ισχύ 600 ΜW, καθαρή 548 ΜW, αλλά λόγω προβλημάτων κατολίσθησης του Ορυχείου Αμυνταίου από το οποίο τροφοδοτείτε είναι αμφίβολο αν μπορεί να δίνει 300. Άρα θα του χρωστάει και άλλα 100 ΜW η ΔΕΗ που θα του τα δίνει από άλλο εργοστάσιο!!!

Το Θράσος του Κεφαλαίου σε όλο του το μεγαλείο: Δηλαδή, ολόκληρος ο ΑΗΣ Αμυνταίου, εξοπλισμός εργαζόμενοι κλπ, θα δουλεύει για τον Μυτιληναίο τζάμπα και μάλιστα με ζημία περίπου 20 ευρώ ανά ΜWh. Το ίδιο και ο ΑΗΣ Καρδιάς θα δουλεύει επί ζημία για τους Κυρίους Περιστέρη (ΤΕΡΝΑ-ΗΡΩΝ) και Κοπελούζου!

Να προσθέσουμε ακόμα ότι από το 2013 ο Μυτιληναίος Χρωστάει στη ΔΕΗ 156,1 εκατομμύρια ευρώ που προσαυξάνονται κατά 15% ανά έτος και όμως δεν πληρώνει γιατί λέει πως το κράτος του οφείλει ΦΠΑ…. Και άλλα τόσα χρωστάει στη ΔΕΣΦΑ. Τα χρέη αυτά του κόλλησαν τον τίτλο «Ευάγγελος Μυτιληναίος: ο αξιότιμος κύριος δεν πληρώνω» και ανάγκασαν τον εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη να διατάξει προκαταρκτική έρευνα το 2012 και να εγκαλέσει στελέχη της ΔΕΗ και της ΔΕΣΦΑ γιατί του κάνουν τα «στραβά μάτια».

Επιπλέον οι επιχειρήσεις του «αξιότιμου κυρίου δεν πληρώνω» χρωστάνε συνολικά 831.300.000 ευρώ στο δημόσιο, πριν δυο χρόνια απαίτησε και έκανε μείωση μισθών 15% στους εργαζόμενους ενώ τους ανάγκασε να διαμαρτυρηθούν στη ΔΕΗ πως αν κόψει το ρεύμα στην ΑτΕ θα χάσουν τις δουλειές τους. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο ίδιος ζήτησε άδεια και κατασκεύασε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 340 ΜW για τις ανάγκες της ενεργοβόρας βιομηχανίας του, (ΑτΕ). Μετά όμως αποφάσισε να αλλάξει την άδεια σε συμπαραγωγού με τη βοήθεια του Φώλια και εντολή του Κώστα Καραμανλή, με αποτέλεσμα, ενώ αυτός αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ με 36 ευρώ ανά ΜWh ο ίδιος να φτάσει να πουλάει στη ΔΕΗ και στο «σύστημα» από 70 μέχρι 150 €/ΜWh!!!

Και εδώ έρχεται και η σειρά της, δουλοπρεπής στο κεφάλαιο, Συνδικαλιστικής και πολιτικής ηγεσίας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ και η ηγεσία του ΥΠΕΝ να βρίσκουν την πρόταση, για τα δώρα των απατεώνων κερδοσκόπων, αναβάθμισης των μονάδων, ενδιαφέρουσα. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και άλλα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι σύμφωνοι καθώς και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, τα εργοδοτικά συνδικάτα της ΔΕΗ και τα τοπικά ΜΜΕ που πανηγυρίζουν για τη «διάσωση» της μονάδας και των θέσεων εργασίας. Ενώ το πιο απλό είναι να του πουν να πάρει ρεύμα από τη μονάδα του και να αφήσει στην άκρη τα δωράκια και το ρήμαγμα της ΔΕΗ!

Όταν μέρα με την μέρα μας κλέβουν την ζωή και τον μόχθο μας, το μόνο που μας μένει είναι η συλλογική αντίσταση και η ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Μιας πολιτικής που στο μόνο πράγμα που είναι πραγματικά καλή, είναι στο να δημιουργεί μέρα με την μέρα νέους τρόπους εκμετάλλευσης στην εργασία μας, στα δικαιώματά μας και στη ζωή μας.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προτείνει:

  • Κανένας ιδιώτης κερδοσκόπος στην ηλεκτροπαραγωγή.
  • Εθνικοποίηση, κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση όλων των ιδιωτικών μονάδων παραγωγής Η/Ε.
  • Αποκλειστικά δημόσιος φορέας ηλεκτρικής ενέργειας με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο προς όφελος των εργαζομένων και του λαού και όχι των βιομηχάνων.
  • Στόχο το ρεύμα να γίνει πραγματικό κοινωνικό αγαθό που θα το έχουν όλοι, φτωχοί πάμφτωχοι, εργαζόμενοι και άνεργοι.      
  • Ενιαίες εργασιακές, ασφαλιστικές σχέσεις και μισθούς για όλους τους εργαζόμενους. Μόνιμη σταθερή δουλειά με σεβασμό των κανονισμών ΥΑΕ. Κατάργηση του δουλεμπορίου και των εργολάβων δουλεμπόρων. Ίση αμοιβή για ίση δουλειά.

Τ.Ε Δυτικής Μακεδονίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 

 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

Έγκλημα χωρίς τέλος στη Γάζα: Στους 32.226 οι νεκροί

Έγκλημα χωρίς τέλος στη Γάζα: Στους 32.226 οι νεκροί


Έγκλημα χωρίς τέλος στη Γάζα: