pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Ο χειρότερος εφιάλτης ήταν αυτός κατά τον οποίο η  Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου θα δικαίωνε τη ΔΕΗ στο αίτημά της για δωρεάν κατανομή του 40% των δικαιωμάτων εκπομπών το διάστημα 2021-2030.

Μην αντέχοντας την πίεση και την στενοχώρια, φαίνεται τελικώς πως κατασκήνωσαν έξω (ή και μέσα) στην αίθουσα συνεδριάσεων της Επιτροπής προκειμένου άμεσα να έχουν την απόφαση για να μπορέσουν να πάρουν μία ανάσα.

Δεν εξηγείται αλλιώς η ταχύτητα με την οποία η Greenpeace εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου, προκειμένου να διατυμπανίσει και να «γιορτάσει» την απόφαση της Επιτροπής με την οποία και απορρίφθηκε το σχετικό αίτημα της ΔΕΗ για τα δικαιώματα ρύπων. Αλλά μάλλον έτσι θεωρούν πως πρέπει να λειτουργούν ως αυτόκλητοι υπερασπιστές του πλανήτη.  

Ήταν δε τόσο μεγάλη η χαρά τους που δεν τσιγκουνεύτηκαν να ρίξουν τα βέλη τους προς πολλαπλές κατευθύνσεις, θίγοντας και προσβάλλοντας όσους στηρίζουν το Εθνικό καύσιμο και υπερθεμάτισαν για την προσφυγή της ΔΕΗ, ερμηνεύοντας μάλιστα την σημερινή απόφαση ως «εκτίμηση της Επιτροπής ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υπονομεύσει το σημαντικότερο κλιματικό εργαλείο της Ευρώπης, ενόψει μάλιστα και της πρόσφατης επικύρωσης της Συμφωνίας για το Κλίμα του Παρισίου και των δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτήν».

Αλγεινή εντύπωση δημιουργεί και το κομμάτι της ανακοίνωσης της οργάνωσης ότι «Με δεδομένες και τις τελευταίες εξελίξεις και την προοπτική φθηνότερης παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ στην Ελλάδα, η ακύρωση των νέων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και η στροφή σε ΑΠΕ και εξοικονόμηση αποτελούν μονόδρομο για τη χώρα»!!!

Για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, η ανακοίνωση της οργάνωσης αποτελεί μία ακόμα κίνηση εντυπωσιασμού, ενώ κατά τα άλλα εξακολουθούν να ζουν στον φανταστικό τους κόσμο από τον οποίο η πραγματικότητα απέχει μακράν.

Ο ισχυρισμός τους και μόνο ότι «μετά και τις τελευταίες εξελίξεις είναι σαφές ότι ο λιγνίτης δεν έχει κανένα απολύτως μέλλον στη χώρα μας» δείχνει το πόσο βαθειά νυχτωμένοι εξακολουθούν να είναι και το πώς επιλέγουν να κλείνουν τα μάτια σε όσα πραγματικά συμβαίνουν και ισχύουν.

Η πραγματικότητα δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η μονάδα «Πτολεμαΐδα V» αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση που έχει γίνει στη χώρα και θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε νοικοκυριά, βιομηχανίες και επιχειρήσεις με ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής. Είναι ένα έργο πνοής, αποφασιστικής σημασίας για τη βελτίωση του ενεργειακού μίγματος και την ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού, καθώς θα προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος και αντίστοιχα πολλαπλά οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τη νέα μονάδα, σαφώς και θα βελτιωθεί η περιβαλλοντική κατάσταση της περιοχής, αφού η κατασκευή της είναι σε αντικατάσταση των μονάδων που λειτουργούν από το 1960 και που η τεχνολογία τους ουδεμία σχέση έχει με την καινούρια. Η Μονάδα «Πτολεμαΐδα V» είναι ένα έργο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταματήσει επειδή για κάποιους έχει γίνει εμμονή το γεγονός ότι είναι εφικτή η κατασκευή και λειτουργία οικονομικά βιώσιμων λιγνιτικών που θα εξασφαλίζουν επάρκεια, ισορροπία και φθηνό ρεύμα για τους καταναλωτές (κάτι που φυσικά είναι ενάντια στα συμφέροντά τους)

Το όραμα των πρασίνων για  ακύρωση των νέων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και  στροφή σε ΑΠΕ, αποτελεί μονόδρομο (όπως λένε) που όμως βγάζει σε αδιέξοδο.

Ένα αδιέξοδο από το οποίο δε θα μπορέσουν να μας βγάλουν ούτε οι ΑΠΕ, ούτε και κανένας. Έναν μονόδρομο στον οποίο δυστυχώς η δυνατότητα αναστροφής θα είναι ανέφικτη με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευση του συστήματος. Τότε και μόνον τότε  θα δικαιούνται οι κύριοι της Greenpeace να μιλούν για φιάσκο.

Με περισσό θράσος και με άκρως παραπλανητική διάθεση, η οργάνωση ΑΠΑΙΤΕΙ από την Κυβέρνηση και τη ΔΕΗ:

  • Να ακυρώσουν τα σχέδια για νέες λιγνιτικές μονάδες (Πτολεμαΐδας και Μελίτης)
  • Να θέσουν σχέδιο απεξάρτησης από τον άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή και μετάβασης σε 100% ΑΠΕ ως το 2030,
  • Να συνδυάσουν το τεράστιο ηλιακό δυναμικό της χώρας με την κοινωνική πολιτική προκειμένου να παρέχουν δωρεάν ηλιακή ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Όλα αυτά μάλιστα, την ώρα που:

  • Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη κατάφερε να υποκαταστήσει  τις ακριβές εισαγωγές πετρελαίου και να στηρίξει για δεκαετίες την εκβιομηχάνιση και οικονομική ανάπτυξη της χώρας με τις χαμηλές τιμές ρεύματος.
  • Η υλοποίηση των επενδύσεων «Πτολεμαΐδα V» και «Μελίτη ΙΙ» θα ενισχύσει αποφασιστικά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας για αρκετές δεκαετίες.
  • Η Απαξίωση του λιγνίτη και η εγκατάλειψη της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής  θα σημαίνει: μεγάλο κίνδυνο πληθωριστικών πιέσεων σε περιόδους έκρηξης των διεθνών ενεργειακών τιμών.
  • Ένα πλάνο μονομερούς προσανατολισμού της χώρας σε επενδύσεις ΑΠΕ, θα αυξήσει τους κινδύνους για μεγάλα ελλείμματα ηλεκτρικής ενέργειας, είτε σε περιόδους όπου επικρατούν νεφώσεις (οπότε δε δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά) είτε σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών κατά της θερινούς μήνες, όταν επικρατεί πλήρης άπνοια (οπότε τα αιολικά πάρκα έχουν μηδενικές αποδόσεις).

Λυπούμαστε που θα ξεβολέψουμε κάποιους από το όνειρο που ζουν αλλά τόσο αυτή τη στιγμή όσο και αύριο, μεθαύριο, αντιμεθαύριο, οι εργασίες στη μονάδα «Πτολεμαΐδα V» θα συνεχίζονται, ενώ παράλληλα τους θυμίζουμε ότι: όποτε χρειάστηκε, οι μονάδες βάσης (λιγνίτη) ήταν εκείνες που κάλυψαν πλήρως τη συνολική ζήτηση, αποτρέποντας black out και δυσλειτουργίες.

Οι μονάδες βάσης, προέρχονται και επιβάλλεται να συνεχίσουν να προέρχονται από εγχώρια καύσιμα. Κάθε άλλο πλάνο και σκέψη (που έχουν οι σωτήρες της ανθρωπότητας και θεωρούν ότι μπορεί να εφαρμοστεί) εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα στην λογική των οποίων έχουν στηθεί και οι πανηγυρισμοί της εν λόγω οργάνωσης.

Υ.Γ 1: (Προ)καλούμε τους ακτιβιστές της Greenpeace να οργανώσουν την επόμενη  δράση τους στον πύργο ψύξης της «Πτολεμαΐδα V». Θα είναι μία πρώτης τάξεως         ευκαιρία να διαπιστώσουν των οργασμό εργασιών στο εργοτάξιο και να συνειδητοποιήσουν  επιτέλους την πραγματική αλήθεια. Προτείνουμε μάλιστα τη    δράση αυτή να την πραγματοποιήσουν τώρα, τη χειμερινή περίοδο για να πάρουν μία  καλή γεύση των αναγκών που θα καλύψει η νέα μονάδα (τηλεθέρμανση) και τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιληφθούν από τα ζεστά τους γραφεία, από όπου απλόχερα μοιράζουν υποσχέσεις και κάνουν ουτοπικές προτάσεις.

Υ.Γ 2: Στον απόηχο της απόφασης της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου, με ενδιαφέρον            
αναμένουμε τη συνέχεια των «εορταστικών εκδηλώσεων» της οργάνωσης,        
βασιζόμενοι πάντα στο «καλό θέαμα» που προσφέρουν.

                                                                                                      

Γραφείο Τύπου

Δημοφιλή Νέα

Super Market
Στις Κοινότητες Μεσοβούνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας ο Μιχάλης Παπαδόπουλος:
Δήμος Εορδαίας: Βίντεο από την Αποκριάτικη παρέλαση στην Πτολεμαΐδα - Σάββατο 16 Μαρτίου 2024
Ο Καιρός την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας I kozani.tv
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στο kozani.tv: Τα όρια της σάτιρας βρίσκονται στα όρια του σύμπαντoς... | Μια συνέντευξη με αφορμή τις παραστάσεις του στην Πτολεμαΐδα την Παρασκευή 22 και στην Κοζάνη το Σάββατο 23 Μαρτίου ! (Δείτε το video)
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος καλεσμένος στο kozani.tv & στο ptolemaida.tv την Κυριακή το μεσημέρι !
Πτολεμαΐδα: Εφημερεύοντα φαρμακεία

Πτολεμαΐδα: Εφημερεύοντα φαρμακεία


Οι Εφημερίες των φ&alph…

Σήμερα Κυριακή 17 Μαρτίου η τελευταία παράσταση της Ποντιακής Κωμωδίας  «Εφώταξεν ο φέγγο μ’» στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας