pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Ελεύθερος ο Puigdemont - Πολιτική ήττα της Ισπανικής κυβέρνησης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Πριν μία ώρα ανακοινώθηκε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν (Γερμανία) σχετικά με την αίτηση

του Γενικού Εισαγγελέα της Ισπανίας να εκδοθεί ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζεμόν. Όπως προέβλεπαν όλοι οι, σχετικοί με το θέμα, νομικοί της Γερμανίας και οι πολιτικοί αναλυτές το δικαστήριο θεώρησε ως "εξ αρχής ανεπίτρεπτη" την έκδοσή του για την κατηγορία της "ανταρσίας" και ως "εξ αρχής μη-ανεπίτρεπτη" την έκδοσή του για την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιου χρήματος. Δεν ασχολήθηκε καν με την κατηγορία (που υπήρχε αλλά δεν αιτιολογούνταν στο αίτημα της Ισπανίας) για διαφθορά.

Για όσους δεν γνωρίζουν, διευκρινίζω ότι μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών υπάρχει συμφωνία να γίνεται η έκδοση για την κατηγορία κατάχρησης δημόσιου χρήματος χωρίς κανένα έλεγχο στοιχείων (δεν θεωρείται πολιτικό έγκλημα). Διαφορετικό είναι το θέμα της ανταρσίας. Εδώ ο γερμανικός νόμος προβλέπει ότι ανταρσία ("εσχάτη προδοσία") προϋποθέτει την άσκηση βίας ή τουλάχιστον την απειλή για χρήση βίας. Αυτό όμως είναι φανερό ότι δεν είχε γίνει από τους Καταλανούς που ζήτησαν την ανεξαρτησία.

Από το συνδυασμό των παραπάνω αποφάσεων για τα δύο "αδικήματα" προκύπτει ότι, εφόσον η Ισπανία επιμένει να θέλει να τον δικάσει για ανταρσία τότε δεν είναι δυνατή η έκδοσή του για το αδίκημα της κατάχρησης. Συνεπώς, απελευθερώθηκε, ώστε η Ισπανία να ανακοινώσει τι θέλει να κάνει.

Πρόκειται για επίσημη ήττα της Ισπανικής πολιτικής στην Καταλονία. Αν δεχτεί να αποσύρει την κατηγορία για ανταρσία (ώστε να γίνει δυνατή η έκδοση), τότε ο ηγέτης της Καταλονίας θα επιστρέψει στην Ισπανία αλλά δεν θα διώκεται για ανταρσία, ενώ για ανταρσία θα διώκονται τα (κατώτερα) στελέχη του κινήματος που βρίσκονται ήδη στις φυλακές. Κάτι που προφανώς δεν μπορεί να γίνει, διότι όχι μόνο θα ρεζιλευτεί η κυβέρνηση, αλλά θα είναι αδύνατη και η καταδίκη των φυλακισμένων.

Υπενθυμίζω ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας -η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ- είχε ήδη ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να κάνει χρήση του δικαιώματος που έχει να αντιταχθεί στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Σλέσβιγκ-ΧόλσταΪν (όποια κι αν ήταν αυτή).

Τώρα, η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι υποχρεωμένη ή να αλλάξει πολιτική ή να αποσύρει το αίτημα για έκδοση του Πουιτζεμόν. Εδώ ισχύει: το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται!

Από το fb του Γιώργου Τσιάκαλου

Δημοφιλή Νέα

Σωκράτης Μάλαμας και Ιουλία Καραπατάκη στην Ποντοκώμη την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 !
LIVE ενημέρωση του top-sport.gr από το «ντέρμπι» Δυτικής Μακεδονίας ανάμεσα σε Εορδαϊκό και  Καστοριά (Photos)
Super Market
Η Παρθένα Τσοκτουρίδου διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο της «Επιστολές μιας αλλόκοτης εποχής» (video)
ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη

ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη


Το οικονομικό αδιέξοδο που βιώνει ένα μεγάλο μέρος της…

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024


Ενημερώνουμε τους καταναλωτές, εργαζόμενους και εμπόρ…

Μπρεχτ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024