omikronbannernew

ACSORIZONTIO

1 poulades aygoparagoghs banners2Β 002

top sport banner new

Ανάσταση α λα γαλλικά;

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Γιώργος Βασσάλος

Με βάση το σχέδιο των τραπεζιτών, βιομηχάνων, μιντιαρχών και ανώτατων δημοσίων υπαλλήλων

που αποφάσισαν να τον στηρίξουν πριν τις εκλογές του 2017, ο Μακρόν ακολουθεί πιστά τη συνταγή που ο Νεοζηλανδός πρώην υπουργός οικονομικών είχε καταθέσει στη νεοφιλελεύθερη λέσχη Mont-Pèlerin το 1989: «πρέπει να επιτίθεσαι σε όλα τα δύσκολα μέτωπα ταυτόχρονα (…) μην επιχειρήσετε να πάτε βήμα – βήμα (…) είναι πιο δύσκολο για κάθε επαγγελματική ομάδα να παραπονιέται όταν όλος ο κόσμος υποφέρει τουλάχιστον το ίδιο (…) τα πυρά των αντιπάλων σας χάνουν σε ευστοχία όταν πρέπει να σημαδεύουν ένα στόχο που συνεχώς κινείται».

Με το «νόμο εργασίας 3», που πέρασε με διάταγμα στην αρχή της θητείας του, κατέφερε να διαλύσει τις κλαδικές συμβάσεις και να απελευθερώσει ριζικά τις απολύσεις. Το κίνημα που επιχείρησε να τον σταματήσει τότε, αποδείχθηκε πολύ αδύναμο. Βιομηχανίες όπως η Πεζώ έχουν ήδη πραγματοποιήσει χιλιάδες απολύσεις με βάση το νέο πλαίσιο.

Επιχειρεί τώρα να διαλύσει τη ναυαρχίδα των γαλλικών δημοσίων υπηρεσιών, την εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων (SNCF), καταργώντας το καθεστώς δημοσίου λειτουργού του προσωπικού της και μετατρέποντας την σε ανώνυμη εταιρεία, κάτι που θα επιφέρει την υποχρεωτική ύπαρξη ανταγωνιστών όμως προβλέπει η νομοθεσία της ΕΕ. Αν «πέσει» η SNCF η κατεδάφιση του υπολοίπου δημοσίου τομέα που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της γαλλικής οικονομίας και κοινωνίας θα είναι πολύ πιο εύκολη.

Την ίδια στιγμή προσπαθεί να καταργήσει την ελεύθερη πρόσβαση κι εγγραφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια. Κάτι που αποτελεί καταστατική αρχή της γαλλικής ανώτατης εκπαίδευσης το λιγότερο από το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου.[1]

Να όμως που τα θύματα των αντιμεταρρυθμίσεων αυτών καταφέρνουν να συντονιστούν.

Μισό εκατομμύριο κόσμος σε όλη τη Γαλλία ανταποκρίθηκε στο κοινό κάλεσμα φοιτητών, σιδηροδρομικών, εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων με τη συμμετοχή και πολλών σωματείων του ιδιωτικού τομέα στις 22 Μάρτη που συνέπιπτε με τα 50χρονα της απαρχής του Μάη του ’68.

Από τις 3 Απρίλη, οπού έγινε και νέα διαδήλωση, οι σιδηροδρομικοί κάνουν διήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες με ορίζοντα μέχρι και όλο τον Ιούνη. Στο κάλεσμα τους για ενίσχυση του απεργιακού τους ταμείου έχουν ανταποκριθεί πάνω από 13.500 άτομα που έχουν συλλέξει πάνω από 450 χιλιάδες ευρώ.

Εδώ και μια βδομάδα επίσης οι σκουπιδιάρηδες μπλοκάρουν τρεις χωματερές του Παρισιού, ζητώντας μεταξύ άλλων να ισχύσει το ίδιο καθεστώς για όλους τους συναδέλφους τους είτε εργάζονται για δημόσιους φορείς είτε για ιδιωτικές εταιρείες.

Ξεκινώντας από το Σάββατο 7 Απρίλη, το προσωπικό της Air France έχει ανακοινώσει τρεις ημέρες απεργίας αυτή τη βδομάδα. Το Σάββατο ακυρώθηκε το 30% των πτήσεων.

Το συνδικάτο CGT στον τομέα του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου ανακοίνωσε τρίμηνη απεργιακή δράση με στοχευμένες διακοπές σε βιομηχανίες που απολύουν μαζικά ή διώκουν συνδικαλιστές.

Μονοήμερη απεργία έκαναν οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία, έχοντας μάλιστα και την υποστήριξη των διευθύνσεων τους, ζητώντας προσλήψεις.

Μαζική απεργία μέσα στις διακοπές του καθολικού Πάσχα έκαναν και οι εργαζόμενοι στα σουπερμάρκετ Carrefour λόγω των 4.500 απολύσεων που έχει προγραμματίσει η διεύθυνση με βάση το Νόμο Μακρόν 3.
Παράλληλα, τα περισσότερα πανεπιστήμια της Γαλλίας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Από τότε που ανακοινώθηκε το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, η αστυνομία εκκένωσε πολλές καταλήψεις.

Την επομένη της μεγάλης κινητοποίησης της 22ας Μάρτης, μια πρακτική που είχε δεκαετίες να παρατηρηθεί στη Γαλλία επανεμφανίστηκε: οι επιθέσεις φασιστών μέσα στα πανεπιστήμια. Στις 23 Μάρτη, ο κοσμήτορας της νομικής σχολής του Μονπελιέ απογοητευμένος από τη μη έγκριση αστυνομικής επέμβασης άνοιξε την πόρτα σε κουκουλοφόρους φασίστες που χτύπησαν άγρια τους φοιτητές με μαδέρια βγάζοντας τους έξω από το κτίριο.

Οι φασιστικές επιθέσεις ενάντια στους φοιτητές γενικεύτηκαν τις επόμενες μέρες σε Στρασβούργο, Λιλ, Νανσί και το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και στο Παρίσι. Σε Στρασβούργο και Λιλ τις φασιστικές επιθέσεις διαδέχτηκαν αστυνομικές επιχειρήσεις ενάντια στις καταλήψεις, ενώ στη Λιλ φοιτητική διαδήλωση σταματήθηκε δίχως καμία αφορμή, ξυλοκοπήθηκε και ψεκάστηκε από την αστυνομία.

Παρόλες τις επιθέσεις, οι γενικές συνελεύσεις σε δεκάδες πόλεις μαζικοποιήθηκαν με πολλές να ξεπερνούν τους χιλιάδες συμμετέχοντες. Πολλές καταλήψεις κρατούν, οι επανακαταλήψεις είναι πολύ πιθανές και η διενέργεια των εξετάσεων απειλείται με αναβολή σε πολλά πανεπιστήμια. Το εκπαιδευτικό προσωπικό σε αρκετές σχολές έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να κάνει τη διαλογή αποφοίτων λυκείου, κατόχων baccalauréat που του ζητά το υπουργείο.

Πραγματοποιούνται επίσης ενωτικές πολιτικές εκδηλώσεις και κοινές συνελεύσεις πολλών κλάδων. Στις 4 Απρίλη έγινε μία με πάνω από 2.000 συμμετέχοντες μετά από κάλεσμα του βουλευτή Φρανσουά Ρουφάν και του φιλοσόφου Φρεντερίκ Λορντόν που αποφάσισε μια πανγαλλική κινητοποίηση στις 5 Μαη.

Η κατάργηση της ελεύθερης εισόδου στα πανεπιστήμια ξανα-επιχειρήθηκε το 1986, αλλά κατέρρευσε υπό το βάρος μαζικών φοιτητικών κινητοποιήσεων που πέτυχαν ταυτόχρονα και τη διάλυση ενός αστυνομικού σώματος τύπου «ομάδας Δέλτα». Η υποβάθμιση των σιδηροδρομικών ξανα-επιχειρήθηκε το 1995 όταν η κυβέρνηση Ζουπέ θέλησε να αλλάξει τον υπολογισμό της σύνταξης τους. Το σχέδιο εγκαταλείφθηκε μετά από απεργίες τριών εβδομάδων.

Το γαλλικό κίνημα όμως έχει να πετύχει νίκη από το 2006 όταν η κυβέρνηση Ντε Βιλπάν αναγκάστηκε να πάρει πίσω το «συμβόλαιο πρώτης πρόσληψης». Μπορεί το τεράστιο κίνημα του 2016 να διέλυσε το Σοσιαλιστικό κόμμα, δεν κατάφερε όμως να σταματήσει κανένα μέτρο.

Η τωρινή συγκυρία δε θα μπορούσε να είναι πιο κρίσιμη για τους εργαζόμενους όχι μόνο της Γαλλίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Στη δεκαετία που πέρασε μετά τη μεγάλη κρίση του 2008, συρρικνώθηκαν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλη την ήπειρο. Οι τωρινοί αγώνες για την αγοραστική δύναμη σε μια σειρά από χώρες, αγκομαχούν να φτάσουν τα προ της κρίσης εισοδηματικά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Ο Μακρόν έχει από πριν από τις εκλογές ξεκαθαρίσει ότι θα διαπραγματευτεί ουσιαστικά με τη Γερμανία – η οποία πάει από αναβολή σε αναβολή ακόμα και την τυπική έναρξη κάποιων συζητήσεων – μόνο με το κεκτημένο μιας μεγάλης νεοφιλελεύθερης «μεταρρύθμισης» στη Γαλλία.

Αν τα καταφέρει, μια νέα συνεννόηση ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις της Ευρώπης πάνω στα οριστικά συντρίμμια του κοινωνικού κράτους και σε πλαίσια πολιτικής παντοκρατορίας του ολιγαρχικού κεφαλαίου και γενικευμένης απονομιμοποίησης της κινητοποίησης των από κάτω θα γίνει δυνατή.

ν όμως ο Μακρόν αποτύχει στους σιδηρόδρομους και τα πανεπιστήμια, τότε η προοπτική για άλλες εξελίξεις θα κρατηθεί ανοιχτή όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε όλη την ήπειρο. Τα κινήματα ίσως ξαναβρούν τη χαλασμένη πυξίδα που έχασαν το 2015 κι ίσως – ποιος ξέρει ; – να καταφέρουν και να την επιδιορθώσουν.

«Δε χρειάζεται να ψάξουμε μακριά για να βρούμε τους μακρο-οικονομικούς θεσμούς που αποτελούν την εναλλακτική στο καπιταλιστικό καθεστώς παραγωγής και ιδιοκτησίας. [Τον περασμένο αιώνα] Η οργανωμένη εργασία κατάφερε να αρχίσει να βγάζει τους εργαζόμενους από το καθεστώς μόνιμου εκβιασμού που είναι η αγορά εργασίας και να πετυχαίνει την αναγνώρισή τους ως παραγωγούς. Αυτό έγινε με τη δημιουργία των καθεστώτων λειτουργού οπού ο μισθός δε συνδέεται με μια συγκεκριμένη θέση εργασίας, αλλά με τα προσόντα των εργαζομένων.

»Στη σημερινή Γαλλία, έχουμε καταφέρει το 1/3 των πολιτών άνω των 18 να εντάσσονται στο καθεστώς αυτό. Επιπρόσθετα, η κοινωνική ασφάλιση – όπως την επέβαλαν οι κομμουνιστές το 1946 – είναι ακόμα ένα μέσο αναδιανομής εισοδήματος και δεν είναι ανταποδοτική: oι εργαζόμενοι δικαιούνται σύνταξη ίση με το 100% του καλύτερου καθαρού μισθού τους. Με τις ασφαλιστικές εισφορές, επίσης, φτιάξαμε τα νοσοκομεία μας έξω από τη λογική του δανεισμού και της κερδοφορίας. Αυτά είναι στοιχεία κομμουνισμού μέσα στον καπιταλισμό που όχι μόνο δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να τα αγγίξουν αλλά πρέπει να τα γενικεύσουμε στο 100% των εργαζομένων. Η άλλη διάσταση της χειραφέτησης των εργαζομένων από την καπιταλιστική ολιγαρχία είναι φυσικά το να γίνουν κύριοι της χρήσης των μέσων εργασίας τους, κυρίαρχοι παραγωγοί ».

Αυτά βρόντηξε ο συνταξιούχος κοινωνιολόγος και οικονομολόγος Μπερνάρ Φριό καταχειροκροτούμενος από μια αίθουσα γεμάτη φοιτητές.

ΠΗΓΗ: info-war.gr

Δημοφιλή Νέα

Αλέξης Λιοσάτος:
Φωτογραφίες του kozani.tv από τα εγκαίνια της νέας Γεφυροπλαστιγγας του ΤΟΕΒ Μεσοβουνου
Δείτε το video των ομιλιών από τα εγκαίνια της νέας Γεφυροπλαστιγγας του ΤΟΕΒ Μεσοβούνου
Η Φώφη Γεννηματά στην Κοζάνη. Δείτε την δήλωση της στα ΜΜΕ και την άφιξη της στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα (φωτογραφίες - βίντεο)
Στήριξη στον Αλέξη Λιοσάτο από την
Πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα το 13ο Ατομικό (Μαθητικό) Πρωτάθλημα Σκάκι Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (φωτογραφίες)

"Δύο γυναίκες χορεύουν" - Η νέα παράσταση του Βόρειου Πεδίου


Το ΒΟΡΕΙΟ ΠΕΔΙΟ αποχαιρετά τον φετινό βαρύ χειμώνα καλ…

Πτολεμαΐδα: Stand Up Comedy Night με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη

Πτολεμαΐδα: Stand Up Comedy Night με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη


‘Ένας από τους καλύτερους stand up comedians της χώρας, διηγεί…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα