pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Δ. Στρατούλης: «Να ακυρωθεί τώρα ο αντισυνταγματικός και αντικοινωνικός νόμος Κατρούγκαλου.»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της ΠΓ της ΛΑΕ και πρώην Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης,

στο ραδιόφωνο Real fm 97,8 (Άκη Παυλόπουλο και Ελισάβετ Σαλαμάρα) σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου.

Να ακυρωθεί τώρα ο αντισυνταγματικός και αντικοινωνικός νόμος Κατρούγκαλου.
Οι συνταξιούχοι έχασαν από τα τρία μνημόνια 64 δις ευρώ και θα χάσουν μέχρι το 2022 άλλα 20 δισ.

«Είχα παραβρεθεί και παρακολουθήσει στις 6 Οκτώβρη 2017 την εκδίκαση της προσφυγής, που είχαν καταθέσει 26 κοινωνικοί, συνταξιουχικοί και επιστημονικοί φορείς στο ΣτΕ, κατά του νόμου 4387/2016, του κυρίου Κατρούγκαλου.
Ήμουν σίγουρος ότι αυτός ο νόμος θα θεωρηθεί κατάφωρα αντισυνταγματικός, γιατί γνώριζα και γνωρίζω ότι παραβιάζει βασικές συνταγματικές αρχές (της ισότητας, της αναλογικότητας, του κράτους δικαίου, του κοινωνικού κράτους κλπ), αλλά και διεθνείς συμβάσεις, που δεσμεύουν τη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, όμως, να μην ξεχνάμε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου είναι και συνταξιοκτόνος, γιατί αφαιρεί από τους συνταξιούχους με μειώσεις κύριων επικουρικών συντάξεων, μερισμάτων και εφ άπαξ παροχών ή επιβαρύνει τους ασφαλισμένους με πρόσθετες εισφορές με 1,8 δισ. ευρώ ετησίως. Συνολικά από 1-1-2016 μέχρι το 2019 τους επιβαρύνει κατά 8,224 δις ευρώ οδηγώντας τους στην πλήρη φτωχοποίηση και απελπισία.

Το συνολικό ποσό των απωλειών των συνταξιούχων τα χρόνια των μνημονίων από το 2010 μέχρι 31-12–2018 από τις 27 μνημονιακές περικοπές, που έγιναν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέρχεται στα 64 δισ. ευρω.
Επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται, η μείωση κατά 18% στις καταβαλλόμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις λόγω περικοπής της προσωπικής διαφοράς, η κατάργηση των οικογενειακών παροχών στους συνταξιούχους, η μείωση του αφορολογήτου το 2020, εάν τελικά αυτή δεν γίνει νωρίτερα, το «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι το 2022 καθώς και η κατάργηση του ΕΚΑΣ από 31-12-2019.
Πρόκειται για κανονική οικονομική και κοινωνική γενοκτονία των συνταξιούχων και των οικογενειών τους.

Η κυβέρνηση μετά πλέον και την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να ακυρώσει το νόμο Κατρούγκαλου, και όχι να τον μεταλλάξει, χωρίς στην ουσία να τον αλλάξει, όπως έκανε με το κόλπο του επανυπολογισμού με παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ, με τις οποίες είχαν ακυρωθεί οι μνημονιακές μειώσεις συντάξεων του 2011 και 2012. Ταυτόχρονα θα πρέπει άμεσα να επιστρέψει τα παρανόμως παρακρατηθέντα από τους συνταξιούχους λόγω αυθαίρετης εφαρμογής αυτού του αντισυνταγματικού και αντικοινωνικού νόμου.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι, εάν οι συνταξιούχοι της χώρας μας ενωθούν, ξεσηκωθούν και αγωνιστούν μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, μπορούν να ακυρώσουν και το νόμο Κατρούγκαλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους προηγούμενους σφαγιαστικούς για τις συντάξεις νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, καθώς και να αποτρέψουν τις νέες μειώσεις συντάξεων από 1-1-2019 και να ανατρέψουν όλα τα μνημόνια και όσους τα εφαρμόζουν, τα ψηφίζουν ή τα στηρίζουν».

Πηγή: laiki-enotita.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

«ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ»: Θεατρική παράσταση, Ντίνος Χριστιανόπουλος
Νατάσα Κεφαλοπούλου:
Οι 10 φωτογραφίες του top-sport.gr που ξεχώρισαν από τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό (Photos)
Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»: 2ο μάθημα του 3ου κύκλου μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων-Διαλέξεων με θέμα
Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα η θεατρική παράσταση - Ντίνος Χριστιανόπουλος
Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ Η «ΕΝΩΣΗ»: Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία την Τετάρτη 17 Απριλίου
«Εργατικά ατυχήματα(;) και δυστυχήματα(;)»