pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ; (ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΤΣΩΝΑΣ)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ένας οικονομολόγος διατύπωνε την εξής άποψη για το ευρώ:   «Το ευρώ είναι ένας ζουρλομανδύας που κατασκευάστηκε στη Γερμανία». Το Βερολίνο, συνεχίζει «δεν έχει αλλάξει την άποψή του για το ρόλο του στην Ευρώπη από την εποχή του Ναζισμού».

Η συμμετοχή δε στην ευρωζώνη «περιλαμβάνει φασισμό χωρίς δικτατορία και, από οικονομική σκοπιά, μια μορφή ναζισμού, χωρίς μιλιταρισμό»! Το όνομα του εν λόγω οικονομολόγου είναι Πάολο Σαβόνα. Είναι ο προταθείς για το υπουργείο οικονομικών της νέας Ιταλικής κυβέρνησης.

Αυτές οι απόψεις θεωρήθηκαν άκρως επικίνδυνες από το κατεστημένο των Βρυξελών. Το αποτέλεσμα ήταν ο Σαβόνα να αποπεμφθεί από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, με τη δικαιολογία ότι αποτελεί απειλή για την Ευρωπαϊκή πορεία της Ιταλίας. Συνεχίζοντας την πρόκληση ο Σέρτζιο Μοταρέλα έδωσε εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης στον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ καθώς και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας, θέλοντας να στείλει διπλό μήνυμα. Πρώτον ότι απόψεις που δεν συνάδουν με αυτές που κυριαρχούν στο κατεστημένο των Βρυξελών είναι απορριπτέες και δεύτερον ότι οι μόνοι αποδεκτοί κυβερνήτες, είναι αυτοί που υπηρετούν τα παγκόσμια ιμπεριαλιστικά όργανα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι προκλητικές δηλώσεις του Γερμανού Επιτρόπου Προϋπολογισμού Γκίντερ Ετινγκερ ότι, «Οι αγορές θα μάθουν τους Ιταλούς να ψηφίζουν σωστά».

Βεβαίως οι εξελίξεις στη γείτονα χώρα αφορούν όχι μόνο τους Ιταλούς αλλά όλους τους Ευρωπαϊκούς λαούς. Τα συμπεράσματα στα οποία μπορούμε να καταλήξουμε είναι:

Πρώτον, όποιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας, είναι μάλλον γελασμένος. Ο μηχανισμός που εδρεύει στις Βρυξέλες, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζιτών και της πλουτοκρατίας. Δεν έχει κανένα δισταγμό, όπως αποδείχτηκε την τελευταία δεκαετία, να καταδικάσει στη φτώχεια και την πείνα ολόκληρους λαούς προκειμένου να σώσει μια χούφτα τραπεζίτες. Εμείς οι Έλληνες το γευτήκαμε από πρώτο χέρι. Δεν γνωρίζω αν κάποιος κατάλαβε γιατί έπρεπε με κάθε θυσία να σωθούν οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι.

Δεύτερον, όποιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ε.Ε. αντιστρατεύεται την ασυδοσία των αγορών, πιστεύω ότι κάνει μεγάλο λάθος. Αγορές και Ε.Ε. πάνε χέρι-χέρι. Θυμηθείτε πως ανεβοκατεβαίνουν τα επιτόκια για να εκβιάσουν πολιτικά τις κυβερνήσεις. Θυμηθείτε πως λειτούργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο του 2015 με την παροχή ρευστότητας για τη χώρα μας. Θυμηθείτε τις εξωχώριες εταιρίες που αποτελούν μηχανισμούς απόκρυψης πλούτου και που αν υπήρχε η πολιτική βούληση θα μπορούσε σε μια νύχτα να κλείσουν και να ελεγχτούν.

Τρίτον, ο ρόλος των διαπλεκόμενων ΜΜΕ είναι πολύ σημαντικός στη χειραγώγηση και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Για παράδειγμα τον γνωστό μας Νταινσεμπλουμ με τα μαϊμού πτυχία τον αναγόρευσαν σε μέγα προφέσορα και τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Ιταλίας τον Τζουσέπε Κόντε του αμφισβήτησαν τα πτυχία. Τους πείραξε δήθεν η συμμετοχή του ακροδεξιού Σαλβίνι στην κυβέρνηση της Ιταλίας, αλλά στηρίζουν τη νεοναζιστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, η αποδέχονται τη ακροδεξιά στην Αυστρία.  Δηλαδή το μαύρο άσπρο και το αντίθετο.

Ένα τέταρτο συμπέρασμα είναι ότι κόμματα σαν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων η τη Λίγκα Του Βορρά, που επί της ουσίας δεν εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα, είναι αδύνατον να πάνε κόντρα στο Ευρωπαϊκό Κατεστημένο. Το πολύ-πολύ να διαπραγματευτούν κάποιες διευκολύνσεις.

Το ευρώ γεννά αντιθέσεις που μακροπρόθεσμα είναι αδύνατον να τις διαχειριστεί το διευθυντήριο των Βρυξελών. Εάν η αριστερά δεν το αντιληφθεί αυτό ώστε να προωθήσει τη δική της ατζέντα, τότε την ευκαιρία θα αδράξει η άκρα δεξιά που όμως εξυπηρετεί τα αστικά συμφέροντα που είναι κόντρα στο ευρώ και όχι τα λαϊκά συμφέροντα.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΤΣΩΝΑΣ

 

www.kozani.tv

 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.