Kokkinidis ptolemaida.tv 001

karipidis

ΠΛΑΚΕΝΤΑΣ WEB FB 11 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 517X140 2

top sport banner new

Ο εγγονός μας ο Faizullah: «Τώρα είμαι καλά!»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Εννιά μέρες κράτησε τελικά η «προστατευτική φύλαξη» του ανήλικου πρόσφυγα Faizullah στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Γιαννιτσών.

Από χθες δεν «απολαμβάνει» πια, μόνος μέσα σ’ ένα κελί, αυτό το αγαθό της «προστασίας» και της «φύλαξης». «Τώρα είμαι καλά, χαρούμενος κι ευτυχισμένος», μου έγραψε χθες το απόγευμα από τη Δομή, στην οποία μεταφέρθηκε.

 

«Θέλεις να διαπιστώσεις πώς λειτουργεί η κοινωνία; Προσπάθησε να την αλλάξεις! Τότε θα δεις». Αυτή, περίπου, ήταν η συμβουλή του κοινωνιολόγου Robert Merton, που την έχω επαναλάβει πολλές φορές στον εαυτό μου (και ακόμη πιο πολλές στους φοιτητές και στις φοιτήτριές μου). Βιώσαμε την αλήθεια και τη σπουδαιότητα της παραπάνω παρατήρησης κι αυτή την εβδομάδα.

Στις 10 το πρωί της Δευτέρας ο αρμόδιος εισαγγελέας υπέγραψε την απόφαση μεταφοράς του παιδιού από τα κρατητήρια σε μια κατάλληλη δομή φιλοξενίας ανηλίκων. Προσδοκούσαμε ότι «σήμερα, το αργότερο αύριο, φεύγει». Όμως, έφυγε μόλις χθες.

Αν ήταν στην αποκλειστική ευθύνη και ευχέρεια των «αρμόδιων» παρακυβερνητικών οργανώσεων, θα ήταν ακόμη στα κρατητήρια, και ποιος ξέρει για πόσο καιρό.
Ήταν η προϊσταμένη της εισαγγελίας εκείνη που ενδιαφέρθηκε, ασχολήθηκε εντατικά όλες τις ημέρες και φρόντισε να οδηγηθεί η υπόθεση σε αίσιο τέλος.

Στο ενδιάμεσο διάστημα, τι δεν ακούστηκε!

«Μόνο συγγενείς πρώτου βαθμού επιτρέπεται να επισκεφτούν το παιδί». Το παιδί, που ακριβώς επειδή είναι ασυνόδευτο, χωρίς συγγενείς πρώτου βαθμού, βρέθηκε σε «καθεστώς προστατευτικής φύλαξης». Το οποίο καθεστώς με τη σειρά του δεν είναι κράτηση αλλά φύλαξη χωρίς κανενός είδους περιορισμούς.

Και μετά ψίθυροι από «καλά πληροφορημένους ανθρώπους», που πρόκεινται στην κυβέρνηση, ότι «δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερο διότι (δήθεν) υπάρχει ποινική δίωξη σε βάρος του και, επιπλέον, αμφισβητείται ότι είναι ανήλικο». 
Κι αυτά παρά το γεγονός ότι στις σχετικές ερωτήσεις του δικηγόρου μας τα διαψεύδαν επίσημα και κατηγορηματικά η εισαγγελία και η ασφάλεια. 
Το μήνυμα ήταν: «άδικα ασχολείστε μαζί του και χάνετε τον χρόνο σας, δεν πρόκειται να καταφέρετε τίποτε, κανένας δεν είναι σε φυλακές και κρατητήρια αν δεν έχει κάνει κάτι».

Την Παρασκευή με ειδοποίησαν για τα παραπάνω οι αλληλέγγυες φίλες της περιοχής. Ομολογώ ότι, παρόλη την αισιοδοξία που εξέφρασα απέναντί τους, κι ο ίδιος φοβήθηκα, μήπως «κάτι μαγειρεύεται», ώστε να δικαιολογηθεί η αρχική αντικοινωνική και αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά απέναντι στο παιδί. 
Κι έκανα επίσης τη σκέψη, μήπως κάτι τέτοιο είχε ειπωθεί και σ’ εκείνο (αν και στο αστυνομικό τμήμα ήταν καλοί μαζί του), γιατί τα μηνύματα και τα λόγια του στο τηλέφωνο με κάθε μέρα γίνονταν όλο και πιο απελπισμένα.

«Ο κόσμος βρίσκεται στο τέλος του, αυτοκτονεί» ήταν ένα από τα μηνύματα που μας κράτησε ξάγρυπνους και, συνειδητά, σε διαρκή επικοινωνία μαζί του. «Είναι εκατοντάδες οι άνθρωποι που βρίσκονται στο πλευρό σου, και φυσικά θα νικήσουμε -Άλλωστε, εγγονός μας είσαι πια, δεν πρόκειται να σ’ αφήσουμε», του έγραψα.

Φαίνεται ότι το να αποχτά παππού και γιαγιά σε τέτοιες στιγμές δίνει δύναμη στο «εγγόνι», μα και ο «παππούς» και η «γιαγιά» αποκτώντας εγγόνι ανανεώνουν την αποφασιστικότητά τους. “Venceremos”, αλληλοδιαβεβαιωθήκαμε η Sigrid κι εγώ, όπως κάναμε πριν πενήντα χρόνια, και, σκάζοντας στα γέλια, διαλύσαμε πρόσκαιρα ανησυχίες κι αμφιβολίες.

Το Σάββατο το πρωί ετοιμαζόμασταν να πάμε στα Γιαννιτσά, με απλωμένο το ζωνάρι για καυγά αν προσπαθούσε κανείς να μας απαγορεύσει την επίσκεψη. Στην πόρτα μάς πρόλαβε το τηλεφώνημά του: «Είμαι ΕΞΩ από την αστυνομία. Φεύγουμε, μην έρχεστε!».
«Να μας στείλεις την ακριβή τοποθεσία σου, για να έρθουμε εκεί που είσαι, να βγούμε να πάμε για παγωτό, να γλεντήσουμε την επιτυχία» του είπαμε και στηθήκαμε να περιμένουμε.

Πέρασαν πολλές ώρες και μετά ήρθε το μήνυμα «ήμουν πολύ απασχολημένος, είχαμε δραστηριότητες, τώρα είμαι καλά, χαρούμενος κι ευτυχισμένος». Και συνόδευε το μήνυμα με φωτογραφίες του στο καινούριο του σπίτι.

Επίλογος
Έτσι είναι τα εγγόνια, σε κινητοποιούν, πότε σε κάνουν ν’ ανησυχείς και πότε να χαίρεσαι, προσδοκάς τη συντροφιά τους για να γλεντήσεις κάποια ευχάριστο γεγονός μαζί τους αλλά εκείνα σε στήνουν γιατί βγήκαν με τις παρέες τους, και εκεί που πας να θυμώσεις σε ανταμείβουν με τρεις φωτογραφίες. Τις αναρτώ εδώ για όλους και όλες που συμπαραστάθηκαν στο Faizullah όλες αυτές τις μέρες.

Όμως, ιδιαίτερα οι μικρές επιτυχίες υποχρεώνουν να βλέπουμε κάθε φορά το πραγματικό μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος που βρέθηκε μπροστά μας.

Εκατοντάδες είναι οι Faizullah σε κρατητήρια και σε χώρους με αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στη χώρα μας. 
Έχουμε δικαίωμα να δώσουμε στον εαυτό μας την πολυτέλεια να τους ξεχάσουμε έστω και μια μέρα;

 

Από το fb του 

Γιώργος Τσιάκαλος

 

 

www.kozani.tv - www.ptolemaida.tv

 

Δημοφιλή Νέα

Νέα επιστολή της υποψήφιας δημοτικού συμβούλου Κεσκιλίδου Χρυσούλας -
Αντίστροφη μέτρηση για το bussiness plan του κινηματογραφικού στούντιο στον παλιό ΑΗΣ Πτολεμαϊδας. Τις επόμενες μέρες στον
Ο τρόπος που θα επιλέξουμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία αποτελεί χρέος απέναντι στα δικά μας παιδιά (της Μαρίας Γκίνου)
Ένας χρόνος χωρίς τον Χάρρυ Κλυνν

Ένας χρόνος χωρίς τον Χάρρυ Κλυνν


Ο Χάρρυ Κλυνν μιλάει στον Νίκο Κουρού το 1994 - ΑΜΟΝΤΑΡ…

Θανάσης Πετρίδης:

Θανάσης Πετρίδης: "Ενεργειακή στυμμένη λεμονόκουπα η περιοχή Κοζάνης - Πτολεμαΐδας" (video)


Για το μέλλον της περιοχής στα ενεργειακά και τον ρόλο …

Σήμερα Τετάρτη 22 Μαΐου η τελευταία ημέρα για το Ανοιξιάτικο bazaar Ευκολιδης - έως 65% κάτω !!!
Σχέδιο και υποψήφιοι σύμβουλοι του Συνδυασμού

Σχέδιο και υποψήφιοι σύμβουλοι του Συνδυασμού "Μαζί για το Εμπόριο"


″Μαζί για το Εμπόριο″ Στις ερχόμενες αυτοδιοικητικέ…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα