pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Θ. Καρυπίδης: Η Δεσκάτη κομβική περιοχή των 4 Περιφερειακών Ενοτήτων και των 3 Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας – Θεσσαλίας και Ηπείρου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη Δευτέρα 11 Ιουνίου στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου

Δεσκάτης η 5η Ενημερωτική Ημερίδα για την πορεία και τον προγραμματισμό των Συγχρηματοδοτούμενων και Εθνικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων στη Δυτική Μακεδονία.

«Η ορεινή και απομακρυσμένη Δεσκάτη να μετατραπεί σε κομβική περιοχή των 4 Περιφερειακών Ενοτήτων (Γρεβενών, Λάρισας, Τρικάλων, Ιωαννίνων) και των 3 Περιφερειών (Δυτικής Μακεδονίας – Θεσσαλίας και Ηπείρου). Ο προϋπολογισμός των έργων και των αναπτυξιακών παρεμβάσεων που υλοποιούνται και έχουν προγραμματιστεί στην περιοχή της Δεσκάτης ξεπερνά το ποσό των 22 εκ. €. Δίνουμε μαζί με τους τοπικούς φορείς και την κεντρική διοίκηση συνεχείς αγώνες για να εντοπίσουμε τα προβλήματα και τις αδυναμίες και να προετοιμάσουμε με σιγουριά τις μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις και να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή της Δεσκάτης. Χρειάζεται όμως να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο με στοχευμένες δράσεις και πολιτικές ουσίας που θα δημιουργήσουν σταθερές θέσεις εργασίας και θα συγκρατήσουν τους συμπολίτες μας στον τόπο τους», τόνισε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ομιλία του στις σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους αγώνες της Περιφερειακής Αρχής στη φάση διαβούλευσης με τις Κεντρικές Αρχές και τις γειτονικές Περιφέρειες για το σχεδιασμό και την πορεία του έργου του οδικού άξονα Ε65, στη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από τη Δυτική Μακεδονία (του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου – TAP). Στη συνέχεια αναφέρθηκε:

  • Στην πρόσφατη απόφαση για την καθιέρωση του Ειδικού τιμολογίου ρεύματος που αφορά τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας, δηλαδή για τα 133.000 νοικοκυριά. «Στον επόμενο λογαριασμό οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας θα πληρώσουν 30% φθηνότερο το ηλεκτρικό ρεύμα, και ακολουθεί η μείωση των λογαριασμών ρεύματος για τις επιχειρήσεις 50%».
  • στο Ταμείο Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με 10 εκατ. €, 5 εκατ. € από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης και 5 εκατ. € από το κρατικούς πόρους «… για να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στα μικροέργα, να μπορεί να έχει εγγυήσεις για να πάρει μικροδάνεια».
  • Στη συνέχιση των προσπαθειών για την καταβολή του ανταποδοτικού «τέλους ύδατος» από τη ΔΕΗ για τη χρήση των υδάτων του ταμιευτήρα του Ιλαρίωνα σε ποσοστό 3% επί της παραγόμενης ενέργειας, έτσι ώστε να ωφεληθεί άμεσα και η περιοχή της Δεσκάτης.
  • Στην προώθηση των δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων και της τηλεθέρμανσης της Δεσκάτης με βιομάζα και φυσικό αέριο, έτσι ώστε να μειωθεί σημαντικά το κόστος θέρμανσης που επιβαρύνει ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες τους κατοίκους της περιοχής .
  • Στην άμεση ανταπόκριση για την επίλυση των αναγκών που αφορούν την υδροδότηση της Ιεράς Μονής του Σωτήρος, την αγροτική οδοποιία, του Κέντρου Υγείας Δεσκάτης, του γυμναστηρίου Δεσκάτης έτσι ώστε να μπορεί να μπορεί να λειτουργεί ως Κέντρο προετοιμασίας αθλητών και της διαμόρφωσης των κόμβων στις εισόδους της Δεσκάτης.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε παρουσίαση από τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, της ΑΝ.ΚΟ, του Δήμου Δεσκάτης και της ΠΕ Γρεβενών, της πορείας υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων και εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων και του προγραμματισμού δράσεων και των ευκαιριών χρηματοδότησης νέων έργων στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο εντεταλμένος σύμβουλος ΕΣΠΑ κ. Σταύρος Γιαννακίδης, ενώ παρόντες στην ημερίδα ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών κ. Ευάγγελος Σημανδράκος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Φώτης Κεχαγιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημ. Καρακασίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής κ. Ρούσης Αλεξανδρής, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού κ. Αντ. Δασκαλόπουλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος ΠΑΑ κ. Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Δεσκάτης Δημήτριος Καραστεργίου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Περισσότερα από 70 άτομα από 15 φορείς και υπηρεσίες και πολίτες του Δήμου Δεσκάτης παρακολούθησαν την ημερίδα.

Από την πλευρά τους ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών και ο Δήμαρχος Δεσκάτης παρουσίασαν την πορεία των αναπτυξιακών έργων και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνεχή στήριξη της Περιφέρειας και την αγαστή συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Αναφέρθηκαν αναλυτικά στις προτάσεις για τα νέα έργα που έχει ανάγκη η περιοχή της Δεσκάτης. Ιδιαίτερα τόνισαν τη σημασία της αλληλοενημέρωσης και του εντοπισμού των προβλημάτων και των νέων αναγκών και της προώθησης της επίλυσής τους με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις – ερωτήσεις των συμμετεχόντων και τις απαντήσεις από τους εισηγητές και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.