omikronbannernew

ACSORIZONTIO

1 poulades aygoparagoghs banners2Β 002

top sport banner new

Ανακοίνωση του Γραφείου της Π.Ε. του ΝΑΡ για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

Συμφωνία με νονούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενάντια στα συμφέροντα των λαών

1. Η συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της ΠΓΔ Μακεδονίας

 εντάσσεται πλήρως στα επικίνδυνα τυχοδιωκτικά σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ για τη μονιμοποίηση της ευρωΝΑΤΟϊκής παρουσίας και την ενσωμάτωση των Βαλκανίων σε αυτά. Με αυτή την έννοια έχει από την αρχή αντιδραστική ουσία και δεν μπορεί παρά να βρίσκει αντίθετους το εργατικό λαϊκό κίνημα και την μαχόμενη Αριστερά.

Η ΕΕ που διαμέλισε και το ΝΑΤΟ που βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία δεν αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή, ούτε φορείς λύσεων προς όφελος των λαών της περιοχής και τηςειρήνης. Απεναντίας, επιδιώκουν την οικονομική λεηλασία των Βαλκανίων και των λαών τους, την μετατροπή τους σε πολιτικοστρατιωτικό προγεφύρωμα κατά της Ρωσίας και των ανταγωνιστών τους αναβαθμίζοντας έτσι την πολεμική απειλή. Ενισχύουν με όλους τους τρόπους (άμεσους ή έμμεσους) τους εθνικισμούς και μεγαλοϊδεατισμούς των αστικών τάξεων της περιοχής για να μπορούν να τους χρησιμοποιούν ως πιόνια στο γεωπολιτικό τους παιχνίδι.

2. Αποτελεί πρόκληση, ειδικά για τον ελληνικό λαό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ώρα που περνά από τη βουλή μέτρα κοινωνικού κανιβαλισμού για δεκαετίες (μετά από οκτώ χρόνια μνημονιακού σφαγείου υπό το βούρδουλα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), να προωθεί την ένταξη και της ΠΓΔΜ στις δύο αυτές λυκοσυμμαχίες. Η μαχόμενη Αριστερά που παλεύει σταθερά για την έξοδο της Ελλάδας από ΕΕ και ΝΑΤΟ, είναι από θέσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης στο πλευρό των εργαζομένων και αριστερών στη βόρεια γείτονά μας, που αγωνίζονται ενάντια στην ένταξη στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

3. Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ προωθείται και επιβάλλεται με «το πιστόλι στον κρόταφο»,ειδικά στο γειτονικό λαό και έχει «νονούς» τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Γερμανία, με τη συναίνεση των αστικών τάξεων σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής διαδικασίας αυτοπροσδιορισμού και συνύπαρξης των λαών. Αποτυπώνει στην πράξη τον κυρίαρχο ρόλο των ηγεμονικών καπιταλιστικών-ιμπεριαλιστικών κρατών και των συνασπισμών τους (ΝΑΤΟ, ΕΕ), αλλά και την ανισοτιμία Αθήνας-Σκοπίων υπέρ της Ελλάδας, που εκβιάζει με το βέτο. Για όλους αυτούς τους λόγους δίνει ώθηση στους επικίνδυνους εθνικισμούς και στις δύο πλευρές των συνόρων.

4. Η κυβέρνηση Τσίπρα και με την προώθηση της συγκεκριμένης συμφωνίας διεκδικεί το ρόλο του βασικού «ατζέντη» για την ανάπτυξη των σχεδίων ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, εκφράζει ενεργητικά τις επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου, που επιδιώκει την αναβαθμισμένη και ηγεμονική παρουσία στη γειτονική χώρα, την επανακατάκτηση θέσεων στα Βαλκάνια (μετά τη σημαντική αναδίπλωση λόγω κρίσης). Εκφράζει γενικότερα την προσπάθεια αναβάθμισης των συμφερόντων του, σε στενή σύμπλευση με ΗΠΑ και ΕΕ, σε Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, όπως αποτυπώνει και ο αντιδραστικός επιθετικός άξονας Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου, όπως και ο νέος κύκλος δυσβάσταχτων εξοπλισμών.

Πρόκειται για ενιαία στρατηγική που συνδυάζει την περιβόητη «έξοδο»-παραμονή στο ευρωμνημόνιο διαρκείας σε βάρος εργαζομένων και λαού με την έξοδο του ελληνικού κεφαλαίου (ως συνεταίρος από υποδεέστερες θέσεις με ΗΠΑ, ΕΕ) στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή την ενιαία στρατηγική, διπλά επιθετική και επικίνδυνη σε εσωτερικό και εξωτερικό, προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γι’ αυτό έχει και την υποστήριξη του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

5. Σε αυτό το δηλητηριασμένο πεδίο αναπτύσσονται οι επικίνδυνοι εθνικισμοί. Στην Ελλάδα ο εθνικισμός αποκτά ιδιαίτερα επιθετικό και άκρως αντιδραστικό χαρακτήρα, ενισχυόμενος από αστικά συμφέροντα, την Εκκλησία, διάφορα «μακεδονικά» κέντρα, τροφοδοτείται από τη ΝΔ, την ακροδεξιά, τους ΑΝΕΛ, αποτελεί εκτροφείο φασιστικών, ρατσιστικών και ακροδεξιών ρευμάτων. Η επικίνδυνη ρητορική και τα εθνικιστικά συλλαλητήρια που ξεδιπλώνονται από το κατεστημένο (πολιτικούς, ΜΜΕ, παπαδαριό, οικονομικούς παράγοντες, κλπ) δυναμιτίζουν το κλίμα της ειρηνικής συμβίωσης και αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη εχθρότητας ανάμεσα στους γειτονικούς λαούς με απρόβλεπτα δυσάρεστες συνέπειες. Το εθνικιστικό αυτό ρεύμα είναι πλήρως ενταγμένο στην αστική στρατηγική και στη ΝΑΤΟϊκή γραμμή, αφού δεν αμφισβητεί ούτε κατά κεραία την ένταξη και συμμόρφωση της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, απεναντίας απαιτεί να αξιοποιηθεί σε βάρος των γειτονικών κρατών.

6. Στις σημερινές συνθήκες είναι επιτακτικά αναγκαίο ένα μαζικό ανατρεπτικό και ενωτικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιεθνικιστικό και διεθνιστικό κίνημα, με την πρωτοπόρα συμβολή της μαχόμενης, αντικαπιταλιστικής και σύγχρονα κομμουνιστικής Αριστεράς. Ένα κίνημα που θα αγωνιστεί για την ειρηνική συμβίωση των λαών, ενάντια στα σχέδια και τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού, των αστικών τάξεων και του εθνικισμού, ενάντια στην αλλαγή των σημερινών συνόρων στη περιοχή, για τη μη επιβολή ονομασίας στο γειτονικό λαό από ΝΑΤΟ και ΕΕ, τη μη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και την αποχώρηση της Ελλάδας, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μακριά από εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς με σεβασμό στον πολυεθνικό χαρακτήρα της ιστορικής γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.

Σε αυτό το στόχο συμβάλλει αποφασιστικά η ενωτική αντιπολεμική πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που υπερβαίνει διαχωριστικές κινήσεις με περιορισμένο χαρακτήρα.

Το ΚΚΕ αντιτίθεται στη συμφωνία, προτάσσοντας όμως τον κίνδυνο από τον «αλυτρωτισμό της ΠΓΔΜ», ρίχνοντας αντικειμενικά νερό στον μύλο των εθνικιστικών προκαταλήψεων και διευκολύνοντας επί της ουσίας την κυβέρνηση, συγκαλύπτοντας το κύριο, που είναι η προώθηση της ευρωνατοϊκής ολοκλήρωσης και των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου. Ιδιαίτερα προβληματική είναι η άρνηση της ύπαρξης σλαβομακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Η ΛΑ.Ε κινείται σε ένα -ουσιαστικά- παρόμοιο πλαίσιο, ενώ επιπλέον ένα σημαντικό τμήμα της αναπτύσσει σχέσεις με δυνάμεις εθνικιστικού προσανατολισμού, έστω και με προοδευτικό μανδύα.

- Όχι στη ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων, έξω ΝΑΤΟ και ΕΕ από την περιοχή

- Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ, όχι στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

- Όχι στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, όχι στους «νονούς» των Βαλκανίων

- Φιλία, διεθνισμός και συνεργασία των λαών, σεβασμός στην ιστορία και τους αγώνες τους. Δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού σε όλους τους λαούς, κάτω ο εθνικισμός και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Ειρήνη με όλους τους γειτονικούς λαούς – πόλεμο στα μνημόνια, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στο κεφάλαιο και σε κάθε κυβέρνηση που τα υπηρετεί!

Το Γραφείο της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Αθήνα 13/6/2018

Δημοφιλή Νέα

«Κείνο το βράδυ σώπαιναν οι λύκοι γιατί ούρλιαζαν οι άνθρωποι»
Μέχρι το Πάσχα νόμος του Κράτους οι αλλαγές στην εκπαίδευση. Δείτε τι λένε για τις αλλαγές ΕΛΜΕ και φροντιστήρια (video)
Ο Παύλος Μουρουζίδης έρχεται στην Κοζάνη με τα...
Σαν σήμερα 18 Μαρτίου

Σαν σήμερα 18 Μαρτίου


Σαν σήμερα 18 Μαρτίου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν…

Γιάννης Καραβασίλης, Υποψήφιος δήμαρχος Εορδαίας: Παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων

Γιάννης Καραβασίλης, Υποψήφιος δήμαρχος Εορδαίας: Παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων


Αγαπητοί Συνδημότες και Συνδημότισσες. Με ιδιαίτερη χ…

Πώς θα υποβάλετε αίτηση ιδιοκτησίας ακινήτου για το Κτηματολόγιο
Βιογραφικά και φωτογραφίες των πρώτων 5 υποψηφίων  συμβούλων που ανακοίνωσε η Δημοτική Κίνηση
Σε λειτουργία η νέα σύγχρονη γεφυροπλάστιγγα στο Μεσόβουνο. Νέα έργα για τους αγρότες του ΤΟΕΒ με αρδευτικό και υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Δείτε το ρεπορτάζ (video

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα