omikronbannernew

ACSORIZONTIO

1 poulades aygoparagoghs banners2Β 002

top sport banner new

Διήμερο στο Νεστόριο Καστοριάςτου από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Οι Οργανώσεις Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργανώνουν και φέτος διήμερη επίσκεψη σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της περιοχής, στο Νεστόριο Καστοριάς.

Είναι η συνέχεια των προσπαθειών που κάνουν οι Οργανώσεις στην περιοχή ώστε η εργατική τάξη και η νεολαία της να διδαχθεί από την ιστορία του τόπου τους, να εμπνευστεί από τη δράση των κομμουνιστών τότε και τώρα, να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα για την πάλη του ενάντια στην εκμετάλλευση σήμερα, αλλά και να γνωρίσει τη φύση και τα μοναδικά τοπία της περιοχής.

Το Διήμερο φέτος αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς βαδίζουμε στην ολοκλήρωση του εορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματός μας και των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΚΝΕ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου:

Σάββατο 16 Ιούνη

- 17.00μ.μ. στην Σπανούρα Κοτύλης στο Γράμμο (θέση Χάρος) θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Ραφαήλ Τζεβελέκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Φέτος συμπληρώνονται 71 χρόνια από την ηρωική θυσία των μαχητών του ΔΣΕ στη Σπανούρα Κοτύλης. Στη μάχη της Σπανούρας, τον Ιούλη του 1947, η ομάδα του ΔΣΕ που κρατούσε τη θέση ήταν αντιμέτωπη με ένα τάγμα, 8 πυροβόλα και σμήνος αεροπορίας που έριχνε «Ναπάλμ». Ο λόφος πάρθηκε από τον αστικό στρατό μόνο όταν σκοτώθηκε αρχικά ο διοικητής της ομάδας και στη συνέχεια οι τελευταίοι τρεις μαχητές έπεσαν στον γκρεμό για να μην παραδοθούν.

- Αναχώρηση προς την κατασκήνωση στο χώρου του Πολιτιστικού Συλλόγου (δίπλα από τα ΚΕΠ), όπου θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος για τακτοποίηση των κατασκηνωτών.

- 20.30μ.μ. βιβλιοπαρουσίαση στο χωριό του Νεστορίου της έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Στιγμές από τη ζωή και δράση της ΚΝΕ στην παρανομία» από την Τόνια Σαλβαρίνα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

- Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τον Σίμο Τσουμάνα και την ορχήστρα του.

Κυριακή 17 Ιούνη

- Αναχώρηση από το Νεστόριο στις 9.30π.μ. για την ανάβαση στην κορυφή της Αλεβίτσας όπου θα πραγματοποιηθεί περιήγηση και αποκαλυπτήρια μνημείου. Από την κορυφή της Αλεβίτσας αποκτάμε την αίσθηση στο χώρο, της απόστασης μεταξύ της Γκίνοβας και του Βίτσι που πέρασε ο ΔΣΕ κατά τον ελιγμό.

- Επιστροφή στο Νεστόριο όπου θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος για αθλητικές δραστηριότητες και μπάνιο στις όχθες του Αλιάκμονα.

Χώματα με ιστορία

Σε ανακοίνωσή τους, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Δυτική Μακεδονία καλούν σε μαζική συμμετοχή στο διήμερο και εξηγούν γιατί επέλεξαν το Νεστόριο για το φετινό διήμερο.

«Το Νεστόριο είναι ένα από τα πιο όμορφα, αλλά και ηρωικά χωριά που βρίσκονται στις πλαγιές του Γράμμου. Στις κορυφές του Γράμμου γράφτηκαν κάποιες από τις πιο ένδοξες στιγμές της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Δεν επιλέγουμε τυχαία αυτή την τοποθεσία. Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από το μεγάλο ελιγμό που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΔΣΕ από το Γράμμο στο Βίτσι. Η μεγαλύτερη μάχη του εμφυλίου ξεκίνησε στις 14 Ιούνη του 1948 στο Γράμμο και τελείωσε με τον ελιγμό των δυνάμεων του ΔΣΕ στο Βίτσι, στις 20 προς 21 Αυγούστου του ιδίου έτους. Τη νύχτα 20 προς 21 Αυγούστου του 1948 οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού, ύστερα από 70 σχεδόν ημέρες συνεχών και αδιάκοπων μαχών στην ευρύτερη περιοχή του Γράμμου, μ' έναν στρατηγικού χαρακτήρα ελιγμό πέρασαν συντεταγμένα από το Γράμμο στο Βίτσι. Ανέτρεψαν έτσι στην πράξη ολοκληρωτικά το σχέδιο "Κορωνίς" του αστικού στρατού που πρόβλεπε να ξεμπερδεύουν σε λίγες μέρες με τους "κομμουνιστοσυμμορίτες".

Ο ελιγμός του Δημοκρατικού Στρατού έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελεί την έκβαση της μεγαλύτερης σε διάρκεια και σκληρότητα μάχης του εμφυλίου πολέμου. Ο περίφημος ελιγμός ήταν μία κίνηση επιθετικού χαρακτήρα επαναστατικού, λαϊκού στρατού. Ανέδειξε το γερό επιθετικό και ηρωικό πνεύμα του Δημοκρατικού Στρατού, την ικανότητα να κινείται γρήγορα και να πέφτει αποφασιστικά επάνω στο στόχο. Με τον ελιγμό αυτό ο ΔΣΕ ανέτρεψε πλήρως όλους τους ισχυρισμούς που ακούγονταν, ότι δηλαδή ο Δημοκρατικός Στρατός δεν ήταν πραγματικός επαναστατικός στρατός αλλά μερικές συμμορίες.

Διδασκόμαστε από την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ (1946-1949), τους δεκάδες χιλιάδες μαχητές και τις μαχήτριες που έγραψαν σελίδες απαράμιλλου ηρωισμού. Τους χιλιάδες νέους και νέες που µε μαχητικότητα έδρασαν στον ΔΣΕ. Τον ΔΣΕ στελέχωσαν απλοί λαϊκοί άνθρωποι, εργάτες και εργάτριες, άντρες και γυναίκες της υπαίθρου. Τον στήριξε ο ίδιος ο λαός µε εφόδια, µε έμψυχο δυναμικό, µε κάθε είδους βοήθεια.

Μετά την απελευθέρωση της χώρας από τη φασιστική κατοχή, σε όλο τον ελλαδικό χώρο οργίαζαν οι συμμορίες που καταδίωκαν τους αγωνιστές για να τσακίσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ. Τις στελέχωναν συνεργάτες των κατακτητών και πληρωμένοι δολοφόνοι, τους οποίους προστάτευαν τα αστικά πολιτικά κόμματα και οι κρατικοί μηχανισμοί µε τη συνδρομή του βρετανικού στρατού.

Το ΚΚΕ και το εργατικό - λαϊκό κίνημα βρέθηκε μπροστά στο αμείλικτο δίλημμα: Υποταγή ή ένας νέος ξεσηκωμός. Επέλεξε, να βαδίσει το δρόμο της σύγκρουσης και όχι αυτόν της υποταγής και της ταπείνωσης.

Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν απάντηση του ΚΚΕ στο όργιο της αστικής βίας που επιχειρούσε να ανατρέψει το συσχετισμό που είχε διαμορφωθεί την περίοδο της Κατοχής και της απελευθέρωσης. Ξεκίνησε ως αγώνας πίεσης για δημοκρατικά μέτρα αλλά αντικειμενικά γενικεύτηκε σε ένοπλη ταξική σύγκρουση.

Ο ΔΣΕ έσωσε την τιµή του λαού και του ΚΚΕ. Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ υπήρξε αναγκαίος, δίκαιος, διεθνιστικός. Εξέφραζε τα συµφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού και της νεολαίας ενάντια στα συµφέροντα των εκμεταλλευτών και καταπιεστών της.

Η δράση του ΔΣΕ αποτέλεσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο που έχει γνωρίσει η αστική κρατική εξουσία για την ίδια της την ύπαρξη. Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί µία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα.

Στον ίδιο δρόμο συνεχίζουμε!

Εμπνεόμαστε από τις αξίες και τα ιδανικά που γαλούχησαν τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ. Ο ΔΣΕ στηριζόταν στη συνειδητή δράση και πειθαρχία. Ο αγώνας του σε μεγάλο βαθμό εμπνεόταν από ιδανικά του ΚΚΕ για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του, ενάντια σε ντόπιους και ξένους δυνάστες.

Η ηρωική τους στάση, το ηθικό τους πηγάζει από την πίστη στο ότι ο τροχός της κοινωνίας θα πάει προς τα μπρος, πως ο καπιταλισμός, το σύστημα δηλαδή που γεννά για τους πολλούς τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους, ενώ δίνει τα πλούτη και τη χλιδή στους λίγους, θα δώσει στη θέση του σε μια άλλη κοινωνία που θα την επιβάλει ο ίδιος ο λαός. Μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πολέμους, χωρίς φτώχεια, που ο άνθρωπος θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες για να καλύπτει τις ανάγκες του. Συνεχίζουμε αυτό τον αγώνα στο πλευρό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλώντας μαζί μας κάθε εργαζόμενο, άνεργο, τους μαθητές και φοιτητές από τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες για να χτίσουμε την κοινωνία στο "μπόι των ονείρων και των ανθρώπων"».

Για οποιαδήποτε πληροφορία απευθυνθείτε στις κατά τόπους Οργανώσεις και στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 24610 40217 και 6987089370

 

 

www.kozani.tv

 

 

Δημοφιλή Νέα

«Κείνο το βράδυ σώπαιναν οι λύκοι γιατί ούρλιαζαν οι άνθρωποι»
Μέχρι το Πάσχα νόμος του Κράτους οι αλλαγές στην εκπαίδευση. Δείτε τι λένε για τις αλλαγές ΕΛΜΕ και φροντιστήρια (video)
Ο Παύλος Μουρουζίδης έρχεται στην Κοζάνη με τα...
Σαν σήμερα 18 Μαρτίου

Σαν σήμερα 18 Μαρτίου


Σαν σήμερα 18 Μαρτίου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν…

Γιάννης Καραβασίλης, Υποψήφιος δήμαρχος Εορδαίας: Παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων

Γιάννης Καραβασίλης, Υποψήφιος δήμαρχος Εορδαίας: Παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων


Αγαπητοί Συνδημότες και Συνδημότισσες. Με ιδιαίτερη χ…

Πώς θα υποβάλετε αίτηση ιδιοκτησίας ακινήτου για το Κτηματολόγιο
Βιογραφικά και φωτογραφίες των πρώτων 5 υποψηφίων  συμβούλων που ανακοίνωσε η Δημοτική Κίνηση
Σε λειτουργία η νέα σύγχρονη γεφυροπλάστιγγα στο Μεσόβουνο. Νέα έργα για τους αγρότες του ΤΟΕΒ με αρδευτικό και υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Δείτε το ρεπορτάζ (video

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα