pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Για τον κόσμο της Ανθρωπιάς

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Χθες έδωσα μια συνέντευξη σχετικά με τις προοπτικές της συνάντησης των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών, που είχε θέμα το προσφυγικό.

 

Είπα ότι τα αποτελέσματα θα είναι οπωσδήποτε αρνητικά για τους ξεριζωμένους της γης, θα είναι ένα βήμα προς τη βαρβαρότητα. Το μόνο ερώτημα που περιμένουμε να απαντηθεί στη συνάντηση είναι αν τα αποτελέσματα θα είναι λιγότερο ή περισσότερο αρνητικά. Από σήμερα το πρωί ξέρουμε: είναι λιγότερο αρνητικά.

Νίκη; Όχι βέβαια!

Μεγάλα Κλειστά Κέντρα, δηλαδή στρατόπεδα συγκέντρωσης σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης («Βόρεια Μακεδονία»; Κόσοβο;) χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείονται παρόμοια στρατόπεδα και μέσα στα κράτη της ΕΕ.

Πολλά χρήματα για να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν στρατόπεδα στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, τα οποία θα διαχειρίζονται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Πρόσφυγες που θα διασώζονται στη Μεσόγειο, ανεξάρτητα από το σημείο που θα συμβαίνει αυτό (ακόμη και πολύ κοντά στις ακτές της Ευρώπης) θα μεταφέρονται στα στρατόπεδα της Βόρειας Αφρικής.

Θα αναπτυχθεί και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η FRONTEX, με διευρυμένα καθήκοντα, για πιο αποτελεσματική εφαρμογή της νέας, πιο απάνθρωπης, πολιτικής.

Περιορισμοί στην ελευθερία μετακίνησης των αιτούντων άσυλο ή προστασία.

Όμως μέσα στη βαρβαρότητα αυτή, στις χώρες της Ευρώπης εμφανίζεται ξανά με τα θετικά στοιχεία των ετών 2015 και 2016 το κίνημα της Αλληλεγγύης. Από τη δική του δύναμη θα εξαρτηθεί εάν τη «λιγότερο αρνητική νέα πολιτική» θα τη διαδεχτεί η «περισσότερο αρνητική νέα πολιτική» ή, αντίθετα, ο Πολιτισμός της Ανθρωπιάς. 
Η έκβαση της σύγκρουσης δεν είναι δεδομένη, από εμάς θα εξαρτηθεί.

Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα για την Ελλάδα, όπως ήταν αναμενόμενο. Όχι, γιατί στη συνάντηση αυτή έκανε κάποιο λάθος ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά διότι τα προηγούμενα χρόνια η απάνθρωπη, ονομαζόμενη «αποτρεπτική», πολιτική (που συνεχίζεται ακόμη με πιο έντονα τα στοιχεία αναλγησίας) έβαλε τη χώρα σε κατάσταση ομηρείας: ακόμη δεν έχουν φύγει οι οικογένειες που ήδη πέρυσι τον Ιούνιο είχαν αποδοχή από τη Γερμανία, κάθε στιγμή ο Γερμανός υπουργός εσωτερικών έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την αποδοχή τους, καθώς έχει περάσει το εξάμηνο μέσα στο οποίο έπρεπε να γίνει η μεταφορά (και φυσικά εξαντλήθηκε εδώ και καιρό το παραμύθι με το «πλαφόν της Γερμανίας»). Πώς να εναντιωθεί τώρα στην απόφαση να επιστρέφονται και στη δική μας χώρα πρόσφυγες από τη Γερμανία;

Από κοντά και η BILD-Zeitung. Χθες είχε ένα συγκλονιστικό, δυστυχώς αληθινό, ρεπορτάζ από τη Μόρια. Απάνθρωπη και «απαράδεκτη» κατάσταση, έγραψε, και «φυσικά» ευθύνονται οι ελληνικές αρχές. 
Δεν είδα καμιά απάντηση από τους δικούς μας. Βλέπεις, στους κουτόφραγκους δεν μπορούν να πουν αυτά που λένε εδώ, δηλαδή ότι η κράτηση στα νησιά περιλαμβάνεται, δήθεν, ως όρος στη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. 
Αποκλειστικά απόφαση της προηγούμενης διοικήτριας της δικής μας Υπηρεσίας Ασύλου και πρώτη απόφαση του νέου διοικητή της ήταν. Προφανώς σε εκτέλεση πολιτικής οδηγίας από το αρμόδιο υπουργείο. Και, μάλιστα, σε πλήρη αντίθεση και περιφρόνηση της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας που αποφάνθηκε ότι το μέτρο αυτό είναι αντισυνταγματικό και πρέπει να αρθεί αμέσως.

Πρότυπο και πάλι η Ελλάδα! Όπως εδώ ξεκίνησαν οι φράχτες, εδώ ξεκίνησε και ο περιορισμός της ελευθερίας μετακίνησης των προσφύγων. Μόνον η Ουγγαρία του Όρμπαν μας συναγωνιζόταν μέχρι τώρα. Από τώρα όμως; Από τώρα σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη θα ακολουθεί το δρόμο που της υποδείξαμε με τις πράξεις μας. 
Είπαμε ότι θα την αλλάξουμε. Ναι, λοιπόν, την αλλάζουμε, αλλά αυτό εννοούσαμε;

Και στην τηλεοπτική συνέντευξη φαίνεται η οργή μου και η ανησυχία μου. Ελπίζω να φαίνεται και η αποφασιστικότητά μου, που τη μοιράζομαι με εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών.

Άλλη είναι η αλλαγή του κόσμου που επιδιώκουμε και αξίζει ν’ αγωνιζόμαστε γι’ αυτήν. Τον κόσμο της Ανθρωπιάς θέλουμε και θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας.

 

Γιώργος Τσιάκαλος - ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ

Γιώργος Τσιάκαλος

 

 

www.kozani.tv - www.ptolemaida.tv

 

 

Δημοφιλή Νέα

Σωκράτης Μάλαμας και Ιουλία Καραπατάκη στην Ποντοκώμη την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 !
LIVE ενημέρωση του top-sport.gr από το «ντέρμπι» Δυτικής Μακεδονίας ανάμεσα σε Εορδαϊκό και  Καστοριά (Photos)
Super Market
Η Παρθένα Τσοκτουρίδου διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο της «Επιστολές μιας αλλόκοτης εποχής» (video)
ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη

ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη


Το οικονομικό αδιέξοδο που βιώνει ένα μεγάλο μέρος της…

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024


Ενημερώνουμε τους καταναλωτές, εργαζόμενους και εμπόρ…

Μπρεχτ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024