pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Διακήρυξη ΑΚΕΛ για την επέτειο του Πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η φετινή 15η Ιουλίου, αποτελεί την τεσσαρακοστή τέταρτη επέτειο της μεγαλύτερης προδοσίας  που διαπράχθηκε ποτέ στη σύγχρονη ιστορία σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας.

Την αποφράδα μέρα του φασιστικού πραξικοπήματος της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β΄, παίχτηκε η πρώτη πράξη του Κυπριακού δράματος και η απαρχή της μεγαλύτερης καταστροφής στην ιστορία της Κύπρου. Ως τέτοιο θα βρίσκεται για πάντα στη συλλογική συνείδηση του Κυπριακού λαού.

Το πραξικόπημα δεν ήταν το μεμονωμένο έργο κάποιων παραφρόνων, όπως συχνά γίνεται προσπάθεια να υποστηριχθεί. Αντίθετα ήταν το αποκορύφωμα σχεδιασμών και ενεργειών υπόσκαψης της Κυπριακής ανεξαρτησίας πολλών χρόνων. Στόχος της προδοσίας, με όχημα την απόπειρα ανατροπής και δολοφονίας του Μακαρίου, ήταν η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκική εισβολή και η διχοτόμηση της Κύπρου. Άλλωστε, το Πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Φάκελο της Κύπρου διαπιστώνει ότι το πραξικόπημα ήταν προϊόν συνομωσίας που εξυφάνθηκε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και του οποίου η εκτέλεση ανατέθηκε στην Χούντα των Αθηνών και τη γριβική ΕΟΚΑ Β΄.

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, ο κυπριακός λαός βιώνει ακόμα τις τραγικές συνέπειες του πραξικοπήματος. Το έγκλημα, για το οποίο δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανείς, συνεχίζει να καθορίζει τις ζωές του λαού της Κύπρου μέχρι σήμερα. Η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραμένει ανοικτή η πληγή των αγνοουμένων, των εγκλωβισμένων, των προσφύγων και των παθόντων. Συνεχίζει να επικρέμεται πάνω από την Κύπρο η απειλή καινούργιων δεινών και συμφορών. Για τούτο και είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα κάθε ενέργεια που στοχεύει να εξιλεώσει, να δικαιώσει ή και να δικαιολογήσει τους πραξικοπηματίες, τον Γρίβα και την ΕΟΚΑ Β΄.

Η αναβίωση του γριβισμού και του σοβινισμού στις μέρες μας εκφράζεται με την άνοδο ακροδεξιών, φασιστικών οργανώσεων. Εκφράζεται με την ανέγερση μνημείων και την ηρωοποίηση των επιτιθέμενων στο Προεδρικό. Εκφράζεται με τη θωπεία και τη συνεργασία με τη ναζιστική ακροδεξιά. Όσοι διακηρύττουν ότι επιθυμούν λύση του Κυπριακού καλά κάνουν να γνωρίζουν ότι επανένωση της Κύπρου και η αποενοχοποίηση του πραξικοπήματος, δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

Το ΑΚΕΛ για μια ακόμα φορά καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το φασιστικό πραξικόπημα, τους εμπνευστές, οργανωτές και εκτελεστές του. Αποτίνει φόρο τιμής στη μνήμη των πεσόντων Αντιστασιακών και αγκαλιάζει με σεβασμό τις οικογένειες τους. Εκφράζει την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους Αντιστασιακούς, που με τους αγώνες τους έσωσαν την αξιοπρέπεια του λαού μας. Καταδικάζει για μια ακόμα φορά τα εγκλήματα που συντελέστηκαν στο οκταήμερο της επικράτησης του πραξικοπήματος.

Με αφορμή την τεσσαρακοστή τέταρτη επέτειο του πραξικοπήματος και της εισβολής το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα την Τετάρτη, 18 Ιουλίου στο αμφιθέατρο «το Σκαλί». Το ΑΚΕΛ καλεί το λαό να δώσει μαζικά και δυναμικά το παρόν του στην  εκδήλωση για να τιμήσουμε τους νεκρούς και τους ήρωες μας, να διατρανώσουμε τη θέλησή μας να μην αφήσουμε τίποτε να ξεχαστεί και να συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση της Κύπρου και του λαού μας.

Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

video

 

 

www.kozani.tv - www.ptolemaida.tv

 

 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Σωκράτης Μάλαμας και Ιουλία Καραπατάκη στην Ποντοκώμη την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 !
Super Market
ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη

ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη


Το οικονομικό αδιέξοδο που βιώνει ένα μεγάλο μέρος της…

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024


Ενημερώνουμε τους καταναλωτές, εργαζόμενους και εμπόρ…

Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας - Κάνε την αίτησή σου

Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας - Κάνε την αίτησή σου


Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονί…

Τα βασανιστήρια της Χούντας [video]
Νέα Φτώχεια για τους Δυτικομακεδόνες με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ.) Πυρήνα Ζώνης Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) | του ΧΡΗΣΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ