omikronbannernew

ACSORIZONTIO

Όλοι μαζί; Του Θανάση Σκαμνάκη

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ακόμα κι αν έσβησε η φωτιά τόσες μέρες τώρα και δεν καπνίζει τίποτα στο Μάτι κι αρχίζει δειλά δειλά η ζωή, ωστόσο συνεχίζεται η άθροιση θανάτων ενώ μέσα από τα αποκαϊδια ανασύρονται οι γνωστές παλιές ιστορίες και ξανατίθενται τα αμείλικτα ερωτήματα, καθώς μια αποφασιστική απάντηση αναβάλλεται εξ αιτίας των ανέμπνευστων καιρών.
 
Εικόνες γνωστές:
 
Ο εφοπλιστής ιδοκτήτης καναλιού που κάνει κατά τακτά διαστήματα εξορμήσεις δενδροφύτευσης, αποδεικνύοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία του για το φυσικό περιβάλλον, είναι ο ίδιος που ο στόλος του διαθέτει μονοπύθμενα πετρελαιοφόρα, εξαιρετικά επικίνδυνα να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στο θαλάσσιο, και όχι μόνο, περιβάλλον.  Η μόνη φορά που ελληνική κυβέρνηση (2005 ή 2006), απ’ όσο  ξέρω, ματαίωσε απόφαση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης είναι σχετικά με την κατάργηση των μονοπύθμενων.
 
Ο εφοπλιστής ιδιοκτήτης καναλιού που έχει μπαζώσει τον Αργολικό κόλπο για να επεκτείνει τη βίλα του, αποκλείοντας όχι μόνο την παραλία “του”, αλλά και τη γύρω περιοχή. Υπήρχαν καταδικαστικές αποφάσεις, μέχρι και απόφαση του Αρείου Πάγου, αλλά ο εν λόγω ιδιοκτήτης δεν …ανευρισκόταν για να συλληφθεί, παρ’ ό,τι έκανε πυκνές  εμφανίσεις σε δημόσιες εκδηλώσεις μεταδιδόμενες και από τα κανάλια.Ο εφοπλιστής, που δεν είχε κανάλι, αλλά είχε την προστασία των καναλιών, του οποίου το καράβι βούλιαξε πριν αρκετά χρόνια παρασύροντας στο θάνατο 20 ανθρώπους, ήταν αγνώστου διευθύνσεως για τις δικαστικές αρχές.
 
Ο εφοπλιστής που κατηγορείται (φυσικά εκκρεμεί η απόφαση της δικαιοσύνης και όσο εκκρεμεί δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, άρα ας κρατήσουμε το ερωτηματικό), για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ικανών να μαστουρώσουν τη μισή ελληνική νεολαία, κατέχει εφημερίδες και μέσα “ενημέρωσης” που υπερασπίζονται το περιβάλλον, και ανοίγουν λογαριασμούς αλληλεγγύης προς τους πυρόπληκτους.
 
Ο εφοπλιστής (η εταιρεία) κάτοχος δεξαμενών πετρελαίου, στέλνει, δημοσιοποιώντας το φυσικά, μεγάλο ποσό για τη βοήθεια των πυρόπληκτων, η ίδια εταιρεία διεκδικεί να οικοδομήσει την πιο ενδιαφέρουσα περιοχή της Αττικής η οποία είχε ανακοινωθεί παλιότερα από ελληνικές κυβερνήσεις (και του κόμματος που κυβερνά, πριν γίνει όμως κυβέρνηση) πως θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο.
 
Η ίδια εταιρεία έχει κάνει κρανίου τόπο την κατοικημένη περιοχή όπου έχει τις κάθε άλλο παρά φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις της, τις οποίες μάλιστα πριν κάποια χρόνια, επεξέτεινε, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων. Φυσικά οι αντιδράσεις των κατοίκων, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι ανακοινώσεις κλπ, δεν έπαιξαν ποτέ στα κανάλια, τα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες μεγάλης εμβέλειας. Ένας διευθυντής κάθε πρωί πέρναγε από το ντεσκ των ειδήσεων και αφαιρούσε τις ανακοινώσεις.
 
Ο εφοπλιστής ο οποίος έχει εγκαταστάσεις της εταιρείας του σε μεγάλο νησί και έχει αποφασίσει και διατάξει να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα στις γειτονικές ιδιοκτησίες. Η επιβολή της διαταγής γίνεται με τους γνωστούς …κομψούς τρόπους της νυχτερινής ζωής. Το κανάλι του καταγγέλλει τα αυθαίρετα στο Μάτι και όσα πράττονται εναντίον του περιβάλλοντος.
 
Όλα μαζί τα κανάλια, μα όλα, υπερασπίζονται δια της σιωπής όσο μπορούν και μετά δια της συκοφάντησης όταν το θέμα παίρνει διαστάσεις, την καταστροφή της Χαλκιδικής από τις εξορύξεις της “Ελληνικός Χρυσός”. Αυτή είναι μια μικρή αλλά ακριβής εικόνα του ελληνικού τοπίου (και αναλόγως του  διεθνούς).
 
Κι αν δεν χρησιμοποιώ ονόματα είναι μόνο γιατί δεν πρόκειται περί ατομικών περιπτώσεων αλλά περί αντιπροσωπευτικών δειγμάτων μιας κατάστασης, μιας τάξης και μιας εποχής. Κι επί πλέον, τα περιστατικά δεν είναι μόνον αυτά. Είναι απλώς μια προχειρη καταγραφή. Διότι δεν είμαστε “όλοι μαζί” σ’ αυτόν τον κόσμο κι ούτε “όλοι μαζί μπορούμε”. Ό,τι μπορέσουμε να κάνουμε είναι ακριβώς όταν και εφόσον δεν είμαστε μαζί μ’ αυτούς.
 
Καθώς το “όλοι μαζί” εκπροσωπεί την άλλη όψη του “όλοι μαζί τα φάγαμε”, που σερβιρίστηκε με τη χυδαιότητα του Πάγκαλου αλλά και με τη ανάλογη χυδαιότητα όλων των άλλων.
 
Φυσικά εμείς ξέρουμε και μπορούμε να κατανείμουμε τις ευθύνες. Ξέρουμε και τους μπαγαπόντηδες, και τους καιροσκόπους, και τους “ξύπνιους” που ζουν σε βάρος των άλλων, όπως ξέρουμε και ποιές είναι οι αιτίες και οι αίτιοι. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα.
 
Ακριβώς ό,τι θέλουν να συσκοτίσουν οι τύποι αυτοί των εμφανών και αφανών καναλιών. Οι οποίοι αφού τρώνε κάθε φορά το βόδι μοιράζουν σε αφελείς μερικά λίπη κι εκείνοι νομίζουν πως έγιναν συνδαιτυμόνες.
 
Και ξέρουμε πως η βασική ευθύνη βρίσκεται στη δική μας πλευρά όχι για όσα έχει πράξει, αλλά για όσα έχει παραλείψει.
 
Πρωτίστως έχει παραλείψει να ξεσηκωθεί εναντίον τους. Έχει παραλείψει να τους θέσει στο περιθώριο των γεγονότων. Έχει παραλείψει να πάρει αποφασιστικά μέτρα κατά του εκμαυλισμού των συνειδήσεων. Της υποταγής που γεννάει την αυθαιρεσία, τον ωχαδελφισμού, το λαϊφστάιλ, τη ευρωδουλεία, την καταπάτηση, την παραίτηση, την ήσσονα προσπάθεια, την αδιαφορία…  
 
Κι όσο εξακολουθεί να παραλείπει τόσο θα δίνεται σε αυτούς το δικαίωμα να αποκρύπτουν την ουσία και τη βασική ευθύνη, να υπολογίζουν πως το δεξαμενόπλοιο και η βάρκα, οι καμινάδες των διυλιστηρίων με το πλαστικό καλαμάκι του φραπέ κάνουν την ίδια ζημιά. Και να μας κουνάνε το δάχτυλο παριστάνοντας τους τιμητές.    
 
ΠΗΓΗ: kommon.gr

Δημοφιλή Νέα

Στην Πρόοδο Κομνηνών ο Χρήστος Τσιτλαχίδης
Λαλίστατος Τσουκάτος... μουγγά ΜΜΕ
Kozani.tv
Κουτάβια που μεγάλωσαν… αρκετά (φωτογραφίες)

Κουτάβια που μεγάλωσαν… αρκετά (φωτογραφίες)


Κουτάβια που μεγάλωσαν… αρκετά. Δείτε τις φωτογραφίε…

Τον δρόμο της Λάρισας με την υλοποίηση του ΣΒΑΚ παίρνει η Κοζάνη. Χρήσιμα τα συμπεράσματα του διήμερου συνεδρίου. Δείτε το ρεπορτάζ του kozani.tv (video)
Το νέο Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας

Το νέο Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας


Μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στον Εμπορικό …

Φλώρινα: Τι λέει για τη φραστική επίθεση από ιερέα ο βουλευτής Κώστας Σέλτσας (video)

Φλώρινα: Τι λέει για τη φραστική επίθεση από ιερέα ο βουλευτής Κώστας Σέλτσας (video)


Πρωτοφανές περιστατικό με ιερωμένο που επιτέθηκε φρασ…

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα