pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

ΚΚΕ Κοζάνης: Οργάνωση και πάλη για την πλήρη διασφάλιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα και το δήμο Αμυνταίου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ – Ούτε μία μέρα χωρίς τηλεθέρμανση.

Οι δρομολογημένες εξελίξεις στον κλάδο της ενέργειας στην περιοχή (πώληση λιγνιτωρυχείων και ΑΗΣ, κλείσιμο ΑΗΣ Αμυνταίου και ΑΗΣ Καρδιάς κλπ.), θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας και του δήμου Αμυνταίου. Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά – στην κυριολεξία – να παγώσουν τον ερχόμενο χειμώνα, να δουν το κόστος για την θέρμανσή τους να «χτυπάει κόκκινο».

Το ΚΚΕ, ήδη, από τη δεκαετία του ‘90 είχε αποκαλύψει και προειδοποιήσει ότι η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σημαίνει πανάκριβα τιμολόγια και ενεργειακή φτώχεια για το λαό, βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων του κλάδου, ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων στο τομέα της ενέργειας και φθηνό ρεύμα για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Στόχος της «απελευθέρωσης» δεν ήταν η ευημερία του λαού, αλλά η δημιουργία κερδοφόρων πεδίων τοποθέτησης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν την παραπάνω προειδοποίηση. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, από την απόσυρση – κλείσιμο του ΑΗΣ Αμυνταίου το φετινό Οκτώβρη, να μην μπορεί να τροφοδοτηθεί με ενέργεια και να λειτουργήσει η τηλεθέρμανση του Δήμου Αμυνταίου την περίοδο 2018-2019. Κάτι ανάλογο υπάρχει κίνδυνος να συμβεί με την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας την περίοδο 2019 - 2020, αφού είναι προγραμματισμένη η σταδιακή απόσυρση των μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς από το 2019.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο αναδεικνύονται οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων, αλλά και της τοπικής διοίκησης (περιφέρειας, δήμων) που αφήνουν «ανοχύρωτα» τα λαϊκά νοικοκυριά μπροστά σε έναν τέτοιο κίνδυνο. Όλοι τους συμφώνησαν και συμφωνούν με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την Ε.Ε και τις κατευθύνσεις της, την στρατηγική της ανταγωνιστικότητας. Συνέβαλαν στο να προωθηθεί αυτή η πολιτική με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις. Η όποια αντίθεσή τους είχε να κάνει με τη μορφή της ιδιωτικοποίησης, ανάλογα με ποια επιχειρηματικά συμφέροντα στήριζε ο καθένας.

Διαχρονικά προσπαθούσαν να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της ΔΕΗ Α.Ε. και των υπόλοιπων μονοπωλιακών ομίλων. Αυτά τα συμφέροντα είναι που οδήγησαν φέτος στο να ξοδευτούν αρκετές από τις υπολειπόμενες ώρες λειτουργίας των ΑΗΣ την καλοκαιρινή περίοδο, γιατί αυτό εξυπηρετούσε την κερδοφορία του ομίλου της ΔΕΗ και γενικότερα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων για φθηνό ρεύμα.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση, την τοπική διοίκηση, αν διακοπεί η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων Αμυνταίου και Πτολεμαΐδας. Ο κίνδυνος διακοπής της τηλεθέρμανσης επιβεβαιώνει ότι μπροστά στα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων οι λαϊκές ανάγκες «πάνε περίπατο».

Το ΚΚΕ επισημαίνει την προσπάθεια εκμετάλλευσης της αγωνίας των κατοίκων για την τηλεθέρμανση, ώστε να προωθηθούν σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΑΗΣ Αμυνταίου, είτε να παραχωρηθεί η τηλεθέρμανση μέσω ΣΔΙΤ σε ιδιώτες που επενδύουν σε άλλες μορφές ενέργειας (π.χ βιοκαύσιμα). Αυτοί που συνέβαλαν στο να φτάσει η κατάσταση εδώ (κυβερνήσεις, βουλευτές, εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές) τώρα καλλιεργούν το δίλλημα: «ή κλείνει ο σταθμός και μένετε χωρίς θέρμανση ή παραχωρείται σε ιδιώτη».

Είναι άμεση προτεραιότητα για τα λαϊκά νοικοκυριά να μην μείνουν ούτε μία μέρα Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα και οι υπόλοιποι οικισμοί χωρίς τηλεθέρμανση.

Να παλέψουν και να το επιβάλουν κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου – τοπικής διοίκησης.

Να μην διανοηθεί η κυβέρνηση να αφήσει τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης στον «αέρα», να μην διανοηθεί να επιβάλει επιπρόσθετο κόστος για τους καταναλωτές.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής να μην αποδεχτεί μοιρολατρικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να μην παγιδευτεί στα ψευτοδιλήμματα που του ετοιμάζουν. Να γίνει υπόθεση όλων των μαζικών φορέων της περιοχής (Σωματείων, Συλλόγων κλπ.) η οργάνωση και πάλη για:

-      Ενέργεια – θέρμανση κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

-      Ούτε μία μέρα χωρίς τηλεθέρμανση στο δήμο Αμυνταίου και την Πτολεμαΐδα.

-      Δραστική μείωση των τιμολογίων της λαϊκής κατανάλωσης, να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα και τα πράσινα τέλη υπέρ των επενδυτών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

-      Καμία καθυστέρησή στην τηλεθέρμανση της Φλώρινας και της Μελίτης. Επέκταση του δικτύου και σε άλλους οικισμούς.

-      Να αντικατασταθούν οι παλιές θερμικές μονάδες με σύγχρονους λιγνιτικούς σταθμούς, με αυξημένο βαθμό απόδοσης.

-      Να μην παραδοθούν λιγνιτωρυχεία, λιγνιτικά αποθέματα και υδάτινο δυναμικό σε ιδιωτικούς ομίλους.

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.