Kokkinidis ptolemaida.tv 001

karipidis

ΠΛΑΚΕΝΤΑΣ WEB FB 11 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 517X140 2

top sport banner new

Η άλλη πλευρά του κόσμου…, του Θανάση Σκαμνάκη

 κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Όμως, λοιπόν, υπάρχει και η άλλη πλευρά του κόσμου.

Αν σκιάζονται τα πράγματα είναι γιατί τη σκιά τη χρειάζεται το φως: να επικυρώνει τη δύναμη, και εν τέλει την κυριαρχία του. Αυτό είναι ένα μάθημα των τελευταίων ημερών. Και μια μικρή ιστορία παντός καιρού.

Η αλήθεια είναι πως τα όνειρα που κάναμε, και κάνουμε, είναι πολύ μεγάλα. Δεν είναι τα σχέδια ενός επαρχιώτη του κόσμου, αλλά ενός κοσμοπολίτη. Δεν είναι οι επιθυμίες ενός χωρικού από τη μικρή αγροτική του έκταση, που δεν μπορεί να εκτιναχθεί στα μάτια του πλανήτη. Στο κάτω-κάτω κι ο Μαρξ από μια Αμαλιάδα της Γερμανίας ξεκίνησε, που λέει και ο Αλέκος.

Ακόμα κι αν δεν μπορέσαμε να κάνουμε πράξη όσα θέλαμε κι ελπίζαμε, δεν ήμασταν και δεν είμαστε φειδωλοί σε όνειρα και σχέδια, είτε ρεαλιστικά είτε όχι.

Με τις αναγκαίες αναπροσαρμογές, είτε γιατί δεν επαρκούσαμε εμείς, είτε γιατί δεν ανταποκρίθηκαν τα γεγονότα, δεν χάσαμε τον τρόπο να υπερβαίνουμε τον εαυτό μας και τις δύσκολες εποχές, για να ξανοιγόμαστε σε εύκρατες ζώνες, κυρίως επιμένοντας να πιστεύουμε, όχι ανιστόρητα, στις προοπτικές.   

Κι αν συσσωρεύσαμε τη σοφία τόσων ηττών, δεν παραδεχτήκαμε την ήττα, όπως λέει κι ο ποιητής, αλλά κυρίως ασκήσαμε τον κόσμο και τους εαυτούς μας, σε μια αναγκαία ευαισθησία.

Ας αποφύγουμε επί τέλους τις άσκοπες σεμνότητες, που υποκρύπτουν την αλαζονεία, ναι ασκήσαμε τον κόσμο· όχι φυσικά μόνοι.   

Αυτή λοιπόν είναι η άλλη πλευρά των πραγμάτων. Και αυτή είναι μια μεγάλη νίκη. Η πόρτα που μένει ανοιχτή στην ευαισθησία. Που μας επιτρέπει να κλαίμε χωρίς να ντρεπόμαστε και να γελάμε χωρίς να χρειάζεται να δικαιολογηθούμε.

Δυό φορές το επιβεβαίωσαν τα μάτια μου, που όσο γέρνουν τόσο πιο δύσπιστα γίνονται, παρά τη βαθειά τους τάση προς την ανατολή.

Τη μια φορά τη Δευτέρα, το μεσημέρι του Τάσου, στον αποχαιρετισμό. Όπου οι γενιές ήσαν παρούσες, και οι φυλές επίσης. Φυσικά, ό,τι απέμεινε από τις φυλές που άκμασαν σε κάποιο παρελθόν όχι πολύ μακρινό. Κι ωστόσο ήσαν εκεί, τα υπολείμματα της ηττημένης στρατιάς που δεν νικήθηκαν. Παρά που οδεύουν προς μια λήξη, παρά που, όπως τους έβλεπες, και κυρίως όπως έβλεπαν οι με τους δε, έλεγες πως οι παλιές εμφύλιες διαμάχες δεν έχουν σβήσει, πιστοποιούσαν την τωρινή και όχι την παλαιά νεότητά τους.

Πλουτισμένο, αυτό το μεσημέρι του Τάσου, από πολλούς ανθρώπους που διανύουν την κυριολεκτική νεότητα και εμφανώς αναζητούν τις πηγές, το “λιβάδι που δακρύζει” και με τα δάκρυά του γεννάει τις πηγές και το ποτάμι. Δήλωση που εμφαντικά έκανε η μουσική εισαγωγή της Ελένης Καραϊνδρου από την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου, καθώς και το μουσικό θέμα από το Βλέμμα του Οδυσσέα που ακολούθησε, της σεκάνς όπου τα σπασμένα μάρμαρα του Λένιν στο ανάντι του Δούναβη αναζητούν τη νέα αρχή. Δήλωση που περιείχε και το παράπονο του Μπιθικώτση, κατά την αποδρομή, όταν κι ο ήλιος αποχωρούσε: “Κράτησα τη ζωή μου… Βραδιάζει”.  

Και τη δεύτερη φορά, την άλλη ακριβώς μέρα με τη πορεία για τον Ζακ. Πρόκειται για την απλή και αυτονόητη διεκδίκηση, πως ο κόσμος αυτός μας ανήκει, και μας ανήκει ολόκληρος και ενωμένος. Πως αν μπορούμε να κλαίμε για τον Τάσο είναι γιατί μπορούμε να κλαίμε και για τον Ζακ. Και ταυτόχρονα να διεκδικούμε και για τον Τάσο και για τον Ζακ. 

Δεν ξέρω τι συνιστά πολιτικώς ορθό στις παρούσες συνθήκες και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ποιοι εσωτερικοί συσχετισμοί και ποιες πολιτικές ιεραρχήσεις επιτρέπουν ή εμποδίζουν, επιβάλλουν ή όχι, την έκφραση, και κυρίως την εκδήλωση, της αλληλεγγύης και της ευαισθησίας.

Οφείλω να τα αναγνωρίσω και να τα σεβαστώ. Χωρίς αυτά οι πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και της “ριζοσπαστικής” όψης, δεν μπορούν να πορευτούν. Όπως επίσης οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και τις δυνάμεις καταχραστών, που σπεύδουν να προβάλλουν την ευαισθησία τους κάποιες φορές, ως ηθελημένο ή αθέλητο άλλοθι στην αναισθησία τους σε άλλες. Σαν αυτά τα δυό να μην είναι το ένα συνέχεια και αιτία του άλλου. Αν και πάντα χρειάζεται να αισθανόμαστε και τις αποχρώσεις σε παρόμοιες συμπεριφορές.   

Το ζήτημα δεν είναι ωστόσο η μορφή της εκδήλωσης, όσο η ουσία της αντίστασης. Απέναντι στον εκμαυλισμό του “κοίτα την πάρτη σου”, απέναντι στην φτήνια του “όλοι ίδιοι είναι”, απέναντι στον εκφυλισμό του “τι σε νοιάζει εσένα”. Γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι, γιατί μας νοιάζει για όλους, γιατί δεν θέλουμε να κοιτάμε την πάρτη μας.

Κι αν θέλουμε η πολιτική “ορθότητα” να επιβεβαιώσει την ορθότητά της, χρειάζεται να βρίσκεται, να βρισκόμαστε, πιο μπροστά στην εκτίμηση και στην διαχείριση των γεγονότων, ώστε να υπηρετεί, να υπηρετούμε, και να κατανοεί, να κατανοούμε, την ευαισθησία των ρημαγμένων ανθρώπων, κάθε είδους και προσανατολισμού. Που πολλαπλασιάζονται στον θρυμματισμένο μεταμοντέρνο καιρό μας. Που συγκροτούν τις κλειστές κοινότητες τους ως μέσο αυτοπροστασίας και υπόστασης. Που όταν βγαίνουν στο ανοιχτό πεδίο γίνονται εχθρικές από τον παραλυτικό κοινωνικό φόβο, γιατί απουσιάζουν οι οφείλοντες να είναι εκεί. Να πρωτοπορούν!  

  

Θέλω να πω, πως η ευαισθησία που βρήκε τον τρόπο να εκδηλωθεί τόσο εμφαντικά και, θα έλεγα, αποτελεσματικά στην περίπτωση του Ζακ, έχει πολύ δρόμο και περίπλοκες διαδρομές να διανύσει, να λύσει πολιτικές και άλλες απορίες, προκειμένου να γίνει μια μεγάλη κοινωνική ιδέα, που θα παραλύει το φόβο αντί να παραλύει εκείνη μπροστά του.

Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Αλλά έχουμε και δυνάμεις και κουράγιο και θέληση και ανθρώπους!     

 

https://www.kommon.gr

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Νέα επιστολή της υποψήφιας δημοτικού συμβούλου Κεσκιλίδου Χρυσούλας -
Αντίστροφη μέτρηση για το bussiness plan του κινηματογραφικού στούντιο στον παλιό ΑΗΣ Πτολεμαϊδας. Τις επόμενες μέρες στον
Ο τρόπος που θα επιλέξουμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία αποτελεί χρέος απέναντι στα δικά μας παιδιά (της Μαρίας Γκίνου)
Ένας χρόνος χωρίς τον Χάρρυ Κλυνν

Ένας χρόνος χωρίς τον Χάρρυ Κλυνν


Ο Χάρρυ Κλυνν μιλάει στον Νίκο Κουρού το 1994 - ΑΜΟΝΤΑΡ…

Θανάσης Πετρίδης:

Θανάσης Πετρίδης: "Ενεργειακή στυμμένη λεμονόκουπα η περιοχή Κοζάνης - Πτολεμαΐδας" (video)


Για το μέλλον της περιοχής στα ενεργειακά και τον ρόλο …

Σήμερα Τετάρτη 22 Μαΐου η τελευταία ημέρα για το Ανοιξιάτικο bazaar Ευκολιδης - έως 65% κάτω !!!
Σχέδιο και υποψήφιοι σύμβουλοι του Συνδυασμού

Σχέδιο και υποψήφιοι σύμβουλοι του Συνδυασμού "Μαζί για το Εμπόριο"


″Μαζί για το Εμπόριο″ Στις ερχόμενες αυτοδιοικητικέ…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα