pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Τι είναι ο Ερανιστής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Αγαπητέ αναγνώστη, όπως θα έχεις ήδη διαπιστώσει, ο Ερανιστής ασχολείται με θέματα ιστορικού, φιλοσοφικού, κοινωνικού, λογοτεχνικού κι ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Στόχος του είναι η διαρκής αναζήτηση στον κόσμο της ιστορίας των ιδεών και όχι το καταστάλαγμα σε μια συγκεκριμένη ιδεολογία ή η προβολή μιας καθορισμένης ιδεολογικής πλεύσης· γι’ αυτό και δεν υπόκειται σε «γραμμές».

 

Ερανιστής

Σε τελική ανάλυση, ο Ερανιστής είναι απόπειρα επικοινωνίας. Είναι μοιρασιά προβληματισμών· αυτό επιδιώκει και με τις εκδηλώσεις του. Τα κείμενα που αναρτούν οι συντελεστές του, επί της ουσίας, αποτελούν ενότητες βιβλίων που γράφονται και ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη συγγραφή τους, όπως προκύπτει, κεφάλαιο-κεφάλαιο. Αυτό έγινε με τα κείμενα του Θανάση Μπαντέ για τον Αριστοτέλη, τον Θουκυδίδη και τον Ξενοφώντα, αυτό έγινε με τα κείμενα του Κώστα Σαπαρδάνη για τον Σωκράτη, αυτό γίνεται με τα κείμενα του Δημήτρη Τζήκα για τον Επίκουρο και με τα κείμενα του Μανόλη Πλούσου που σχετίζονται με τα γεγονότα μετά το 1821.

Έχουν προκύψει αρκετά βιβλία από αυτή τη δραστηριότητα. Ο Θανάσης Μπαντές έχει παρουσιάσει ήδη τα βιβλία «Ο Θουκυδίδης, ο Πόλεμος και η Πολιτική», «Ο Αριστοτέλης και η Γέννηση της Πολιτικής Επιστήμης», «Ο Αριστοτέλης και η Αναζήτηση της Ιδανικής Πόλης», «Ο Ξενοφώντας και η Διπλωματία του Πολέμου», «Νεοφιλελευθερισμός εναντίον Δημοκρατίας» κ.α. Ο Κώστας Σαπαρδάνης έχει κυκλοφορήσει το έργο «Σωκράτης, η Ηθική Φιλοσοφία στην καθημερινή ζωή» και ο Δημήτρης Τζήκας έχει ολοκληρώσει το «Λεξικό λαϊκών & ιδιωματικών λέξεων της νέας ελληνικής γλώσσας»· από τις εκδόσεις Φυλάτος κυκλοφορούν επίσης «Η παιδεία του πολίτη στην υποχρεωτική εκπαίδευση», του Ευθύμη Τσιλικίδη, και το μυθιστόρημα του Χρήστου Μπαρμπαγιαννίδη «Κτήνη στον παράδεισο».

Τα βιβλία αυτά παρουσιάστηκαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Σέρρες, Τρίκαλα, Πολύγυρο, Κοζάνη, Ελασσόνα), με την υποστήριξη Δήμων, Πολιτιστικών Συλλόγων, Φιλολογικών Συνδέσμων ή άλλων Οργανισμών. Κάθε παρουσίαση είναι μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Επιπλέον, ο Κώστας Σαπαρδάνης έχει προσκληθεί κι έχει μιλήσει στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο, ενώ ο Θανάσης Μπαντές έχει μιλήσει μετά από πρόσκληση στο Πάντειο πανεπιστήμιο στην Αθήνα και σε εκδήλωση στην Ιερισσό μαζί με τον αρχαιολόγο Κώστα Σισμανίδη.

Επιθυμία του Ερανιστή είναι να συνεχίσει αυτές τις δραστηριότητες. Ήδη έχουν οργανωθεί αρκετές για το χειμώνα που έρχεται και θα ανακοινώνονται τακτικά στην ιστοσελίδα για κάθε ενδιαφερόμενο. Από κει και πέρα, όποιος σύλλογος ή άλλος φορέας θέλει να φιλοξενήσει παρόμοια εκδήλωση-παρουσίαση μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας.

[Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στo Facebook:  https://www.facebook.com/eranistis ]

Ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξή σας όλα τα προηγούμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ: www.eranistis.net

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας


Η Διοίκηση της Δόξας Βερμίου Πύργων για το 2023 - 2024 συμφ…