omikronbannernew222

ACS BANNERS 2019 orizontio 001

Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας: Σύσκεψη για την Βεγορίτιδα - Παλιότερα νομίζαμε πως καταλαβαίναμε - Τώρα βρεθήκαμε σε αμηχανία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Γιατί ολοφάνερα από παλιά εσείς είστε εξοικειωμένοι με το τι πράγματι εννοείτε όταν χρησιμοποιείτε την έκφραση ΄΄όντας΄΄. Εμείς όμως, ενώ παλιότερα νομίζαμε πως καταλαβαίνουμε, τώρα βρεθήκαμε σε αμηχανία».

Πλάτωνος, Σοφιστής 244α.    

Πραγματοποιήθηκε στις 30/10/2018 συνάντηση για την Βεγορίτιδα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έπειτα από ενέργειες των Βουλευτών Πέλλας και Φλώρινας, Γιάννη Σηφάκη και Κώστα Σέλτσα, στην Αθήνα. Στην σύσκεψη συμμετείχε ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας με τον Νίκο Μούλα και τον Γιάννη Πρώιο. Μαζί τους η κα Μ. Μουστάκα, πανεπιστήμιο ΑΠΘ και ο κος Κ. Κορμάς, πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΕΚΒΥ, του Δημόκριτου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωπος από ΕΓΥ και φυσικά οι σύμβουλοι του υπουργού κα. Ν. Βότση και κα. Ν. Μιχαλοπούλου. Στην σύσκεψη θα παρευρίσκονταν και οι βουλευτές, όμως το υπουργείο έκρινε ως αναγκαία την σύσκεψη σε επίπεδο υπηρησιακών παραγόντων.      

Τα λόγια του Πλάτωνα περιγράφουν με σαφήνεια το κλίμα που επικράτησε στη σύσκεψη, «εμείς παλιότερα νομίζαμε πως καταλαβαίνουμε, τώρα βρεθήκαμε σε πλήρη αμηχανία».

Προσήλθαμε με τις εισηγήσεις μας και έτοιμοι να αντικρούσουμε τα σαθρά επιχειρήματα περί καθαρότητας των υδάτων και ακούσαμε την άλλη πλευρά να λέει πως προσήλθαν χωρίς παρουσιάσεις/προετοιμασία, γιατί πίστευαν πως θα κάνουμε μια απλή συζήτηση για την λίμνη. Παρά την προσπάθεια από τους «μη προετοιμασμένους» να μην γίνουν οι παρουσιάσεις μας αλλά μόνο κουβέντα, αναπτύξαμε (ΑΠΘ και Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας) με σαφήνεια και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις την πραγματική εικόνα για τη λίμνη και αναδείξαμε τα λάθη των μετρήσεων των εξουσιοδοτημένων «ειδικών».

Παρουσιάσαμε τις μετρήσεις του ΕΚΒΥ, την λανθασμένη τελική ταξινόμηση της ποιότητας του νερού ως καλή, θέσαμε ερωτήματα για τα πρόσφατα στοιχεία και αποδείχθηκε πως στα επίσημα αποτελέσματα της χώρας με τις τιμές αφθονίας των κυανοβακτηρίων σε νήματα και αποικίες και όχι ως κύτταρα όπως δόθηκαν μόνο για τα χλωροφύκη, τα κυανοβακτήρια υποτιμούνται έναντι όλων κατά 25-2000 φορές. Σε άλλο σημείο της εισήγησής της τόνισε η κα Μουστάκα πως «είναι αυτονόητο ότι για να συγκριθούν οι τιμές του πίνακα αφθονίας κυανοβακτηρίων με τις τιμές αφθονίας χλωροφυκών, πρέπει να είναι σε ίδιες μονάδες-κύτταρα κύτταρα(σύγκριση ομοειδών). Διότι όταν συγκρίνεις αποικίες κυανοβακτηρίων που αποτελούνται από πολλά κύτταρα με κύτταρα χλωροφυκών είναι απλά σαν να συγκρίνεις μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα μ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου μια λανθασμένη εκτίμηση – προς τα κάτω του αριθμού των δωματίων των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων τουλάχιστον 100 φορές».

Στην παρέμβασή του ο Σύλλογος Προστασίας ενημέρωσε για την σημασία της λίμνης στην περιοχή, κατά την περίοδο πριν την μόλυνση-τουριστική ανάπτυξη-,τις επιπτώσεις που είχε η μόλυνση στην τοπική οικονομία, τον αριθμό των νεκρών πελεκάνων και γλάρων που μάζεψε. Αναφέρθηκε στις αιτίες που προκαλούν την μόλυνση(λύματα Σολού, κανάλι λίμνης Πετρών) και ζήτησε την λήψη άμεσων μέτρων για το σταμάτημα της ρύπανσης της Βεγορίτιδας. Υπενθύμισε την καταδίκη της Ελλάδας από την ΕΕ και τα βαριά πρόστιμα για την εναπόθεση κλοφέν από τη ΔΕΗ στη Βεγορίτιδα. Απαίτησε την δημιουργία βιολογικών καθαρισμών και την αποτροπή κάθε ρυπογόνου παράγοντα στη λίμνη Βεγορίτιδα. Την εκπόνηση προγραμμάτων και την συνεργασία με τους πανεπιστημιακούς της χώρας που δεν εμπορευματοποιούν την γνώση, αλλά προσφέρουν μ ανιδιοτέλεια και αίσθηση της κοινωνικής τους ευθύνης.  

Και η άλλη πλευρά; Ήλθε στην συνάντηση χωρίς να προσκομίσει τα στοιχεία που στα έγραφα για την άρση απαγόρευσης της κολύμβησης δηλώνει, «ότι το σύνολο των μικροκυστινών στο νερό είναι πολύ μικρότερο και από το προτεινόμενο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πόσιμο νερό». Στις παρατηρήσεις μας ότι αυτό δεν ευσταθεί, η απάντηση ήρθε αποστομωτική! Είναι μια υπερβολή στο δελτίο τύπου, για να το καταλάβει ο απλός κόσμος!(sic). Και ούτε τονίστηκε ποια περίοδο κάλυπταν οι μετρήσεις, καταλήγοντας, ότι οι αναλύσεις των κυανοτοξινών ξεκίνησαν σε δείγματα μόλις στις 31 Ιουλίου, δηλαδή αφού πέρασαν πάνω από 2 μήνες (!) που ήταν σε ένταση το φαινόμενο αύξησης των κυανοβακτηρίων που παράγουν τις τοξίνες. Αναφέρθηκε, ότι ποτέ πριν, παρά μόνο το 2018, έγιναν μετρήσεις κυανοβακτηρίων και κυανοτοξινών στην κολυμβητική ακτή. Και δεν έφτανε αυτό, ακούσαμε από την διευθύντρια της ΕΓΥ να δηλώνει πως μ αυτά και μ αυτά που κάνουμε, η χώρα μας θα πληρώνει πρόστιμα βαρύτατα στην ΕΕ ενώ απέφυγε αιρεσιμότητες με τους καλούς της συνεργάτες.(sic)

Τι κι αν οι δορυφόροι έδειχναν άλλα στοιχεία απ αυτά που ανακοίνωσαν! Τι κι αν οι δειγματοληψίες του ΑΠΘ που έγιναν σε συνεργασία με τον ΣΠΒ, έδιναν άλλες τιμές;;; Πάνω απ όλα ο εφησυχασμός.! Αλλά εδώ υπάρχει καπνός συσκότισης. Κι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά! Στοιχεία ιδιαίτερα δεν προσκόμισαν στην συνάντηση. Όμως ακούγαμε για πολύ ώρα μια αυτοπροβολή των εργαστηρίων, ακούγαμε για διαπιστεύσεις, για συμμετοχές τους σε μεγάλα προγράμματα. Για μεγάλα κονδύλια που διαχειρίζονται. Εξάλλου η επιστημονική τεκμηρίωση των στοιχείων τους θ αποσταλεί στον Υπουργό. Τι κι αν τα στοιχεία από 2 πανεπιστήμια της χώρας έδειχναν την εσφαλμένη εκτίμηση στα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν. Τι κι αν οι αιτίες ρύπανσης της λίμνης δεν έχουν εξαλειφθεί. Εξαλείφθηκαν τα κυανοβακτήρια! Εξαλείφεται ο κίνδυνος επιβολής προστίμων, γιατί η ελληνική πολιτεία διαχρονικά άφησε στην τύχη τους 2 περιοχές Natura.! Εξαλείφεται η αγωνία των κατοίκων της περιοχής για την υγεία τους και την υγεία των παιδιών τους.!

Όμως το πρόβλημα της Βεγορίτιδας είναι εδώ. Ο Σολού συνεχίζει να μεταφέρει τα λύματα 20 και πλέον οικισμών Κάθε μέρα, Κάθε ώρα. Η λίμνη Πετρών, συνεχίζει, μέσω του καναλιού που συνδέει τις 2 λίμνες να μεταφέρει ρύπους και κυανοβακτήρια.

Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της δημιουργίας βιολογικών καθαρισμών στην περιοχή. Είμαστε περήφανοι για τις πιέσεις που ασκήσαμε ως Σύλλογος, προς την κατεύθυνση αυτή. Χαιρετίζουμε τις άπειρες επερωτήσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή για το ζήτημα της Βεγορίτιδας και καλούμε κάθε Βουλευτή να συστρατευτεί στον αγώνα μας για την σωτηρία της λίμνης. Όμως όπως και στην σύσκεψη, έτσι και τώρα καλούμε το υπουργείο να πάρει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα σταματήσουν την εισδοχή κάθε ρυπογόνου παράγοντα στην Βεγορίτιδα. Μέχρι την δημιουργία των βιολογικών καθαρισμών, δεν υπάρχει άλλο περιθώριο πρόσθετης επιβάρυνσης της λίμνης. Και όσον αφορά την εξυγίανση της λίμνης, μια ματιά στην λίμνη Καστοριάς και στην ανάκαμψή της, δείχνει τον δρόμο. Χωρίς καμιά ουσιαστικά επιβάρυνση οικονομική, το ΑΠΘ σε συνεργασία με το τμήμα περιβάλλοντος εφάρμοσε επιτυχώς ένα οικολογικό εργαλείο, που τα αποτελέσματα του είναι πια ορατά στους κατοίκους και τους επισκέπτες, αρκεί να μην υπονομευθεί από όσους ξεριζώνουν τα φυτά της λίμνης.

Αν δεν παρθούν μέτρα άμεσα, το πρόβλημα δεν θα εξαλειφθεί με καθησυχαστικές ανακοινώσεις. Θάρθει ο Μάιος και πάλι η λίμνη θα πρασινίσει, πάλι θ ανθίσουν τα κυανοβακτήρια, θ αυξηθεί η τοξικότητα των υδάτων.

Στην σύσκεψη στο υπουργείο, ξεκινήσαμε την εισήγησή μας με μια φωτογραφία της παραλίας, με ομπρέλλες, πολύ κόσμο, πολλά παιδιά να κολυμπούν. Αυτή την λίμνη θέλουμε.! Γι αυτήν την λίμνη αγωνιζόμαστε, αυτή την λίμνη θα επιδώσουμε στις νέες γενιές. Γιατί αυτή η λίμνη μπορεί δυναμικά να βάλλει σε άνθιση την οικονομία του τόπου μας. Γιατί αυτή η λίμνη είναι κομμάτι του πολιτισμού μας.

Καλούμε τον κόσμο της περιοχής να στρατευτεί μαζί μας στον ωραίο αυτό αγώνα. Αν έγινε οτιδήποτε ως σήμερα για την λίμνη, έγινε επειδή αγωνιστήκαμε όλοι μαζί. Καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δώσει ένα τέλος στο οικολογικό αυτό έγκλημα που συντελείται εδώ και δεκαετίες στην Βεγορίτιδα. Επιτέλους, η άγνοια και η παραπληροφόρηση, ας δώσουν τη θέση τους στα ορθά επιστημονικά δεδομένα και τη πολυετή γνώση. Ας στηριχτούμε στην γνώση, εμπειρία και την ανιδιοτέλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας που εδώ και δεκαετίες παρακολουθεί τις εξελίξεις, χωρίς εμπορευματοποίηση των γνώσεων και με μόνο γνώμονα την προστασία της λίμνης και της δημόσιας υγείας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ

 

Δημοφιλή Νέα

Τι λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο enikos.gr για τον ισχυρό σεισμό στην Κοζάνη

Τι λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο enikos.gr για τον ισχυρό σεισμό στην Κοζάνη


Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε σ…

“ΔΕ ΛΗΣΜΟΝΩ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ” - δείτε το spot - Πρεμιέρα Πέμπτη 18 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Μεσόβουνου θα προηγηθούν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ποντιακής Γενοκτονίας στην πλατεία του χωριού [ΒΙΝΤΕΟ]
Πολιτιστικός σύλλογος Μεσοβούνου “ΚΡΕΜΙΤΣΑ”
Δυνατός σεισμός στην Κοζάνη σχεδόν 5 ρίχτερ

Δυνατός σεισμός στην Κοζάνη σχεδόν 5 ρίχτερ


Σεισμός 4.8 ρίχτερ σημειώθηκε πριν λίγο, 8 χιλιόμετρα Νο…

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τον σεισμό στην Κοζάνη. Τι λέει ο Καθηγητής Μανώλης Σκορδύλης στο www.kozani.tv (video)
 Νικητής ο Νόβακ Τζόκοβιτς επί του Ρότζερ Φέντερερ στον τελικό του τουρνουά Γουίμπλεντον στο Λονδίνο μετά από αγώνα διάρκειας 4 ωρών και 55 λεπτών [ΒΙΝΤΕΟ]
Δελτίο Τύπου Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Πτολεμαΐδας: Μεγάλη επιτυχία το αντιφασιστικό φεστιβάλ στην Πόλη μας (29-30 Ιουνίου)
Δείτε την Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (video)

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα