figourini banner 1 2021

banner3

Παιδιά ενός κατώτερου θεού και στη ζωή και στον θάνατο

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συντάκτης:  Αφροδίτη Τζιαντζή - http://www.efsyn.gr / Ο Αβραάμ Πανιτσίδης είναι εργολαβικός εργάτης της ΔΕΗ στο ορυχείο Καρδιάς,

μεταξύ Πτολεμαΐδας και Κοζάνης. Είναι 57 χρόνων και κάθε πρωί που ξυπνάει να πάει στο μεροκάματο, απλήρωτος εδώ και 4 μήνες, δεν μπορεί παρά να σκέφτεται ότι λίγα μέτρα πιο πέρα έπεσε νεκρός στις 19/9/2017 o 35χρονος γιος του, Λάζαρος Πανιτσίδης, επίσης εργαζόμενος σε υπεργολάβο της ΔΕΗ, όταν το μηχάνημα που οδηγούσε ανατράπηκε και τον καταπλάκωσε.

Εκτοτε, η χήρα και τα δύο μωρά παιδιά του αδικοχαμένου εργάτη προσπαθούν να επιβιώσουν με μια σύνταξη-φιλοδώρημα μόλις 100 ευρώ, αντιμετωπίζοντας οξύτατα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα.

Ο θάνατος του εργολαβικού συναδέλφου τους, ένα από τα δεκάδες θανατηφόρα δυστυχήματα στα λιγνιτωρυχεία και τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της περιοχής τα τελευταία χρόνια, κινητοποίησε τους εργαζόμενους στο συνδικάτο «Εργατική Αλληλεγγύη», που απηύθυναν έκκληση στη διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. να ισχύει για τους εργολαβικούς ό,τι ίσχυε πάντα για τους μισθωτούς.

Να αποζημιώνεται δηλαδή η οικογένεια του θανόντος και να προσλαμβάνεται ένα μέλος της στη ΔΕΗ, όπως έχει καθιερωθεί για το μόνιμο προσωπικό.

«Θεωρούμε ότι αυτό είναι και ηθικό και δίκαιο και συνάδει με την ίση αντιμετώπιση από την πολιτεία και τη ΔΕΗ των εργαζομένων και των οικογενειών τους», έγραφαν τότε οι εργαζόμενοι σε επιστολή τους προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, που είχαν κοινοποιήσει στα υπουργεία Ενέργειας και Εργασίας, τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, συνδικαλιστικούς φορείς, βουλευτές και πολιτικά κόμματα.

«Είναι γνωστό ότι το 30% και περισσότερο των εργασιών της ΔΕΗ γίνονται από εργολαβικούς εργαζόμενους, που πολλές φορές μάλιστα μοιράζονται τα ίδια πόστα με τακτικούς εργαζόμενους της ΔΕΗ, αλλά έχουν διαφορετική εργασιακή και μισθολογική αντιμετώπιση. Είναι κρίμα αυτή η αδικία να ακολουθεί τις οικογένειές τους και μετά τον θάνατό τους σε περίπτωση εργατικού δυστυχήματος!» κατέληγαν, τονίζοντας ότι «η πρόσληψη της συζύγου του αδικοχαμένου εργαζόμενου είναι υποχρέωση της ΔΕΗ απέναντι στην οικογένειά του αλλά και στην ίδια την κοινωνία, τα μέλη της οποίας πρέπει να είναι ίσοι και στη ζωή και στον θάνατο».

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι το Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. ενέκρινε το αίτημά τους να εξισωθούν οι έκτακτοι με τους τακτικούς εργαζόμενους σε περίπτωση θανατηφόρου δυστυχήματος.

Το αρνητικό είναι ότι η απόφαση αυτή έμεινε στα χαρτιά και ουδέποτε εφαρμόστηκε στην πράξη.

Μάλιστα, όταν πρόσφατα βρέθηκε στην περιοχή της Κοζάνης ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, τον επισκέφθηκε κλιμάκιο των εργαζομένων μαζί με τον πατέρα του νεκρού εργάτη και του κοινοποίησε νέα επιστολή, απαιτώντας να σταματήσει η αδράνεια και να γίνει πράξη αυτό που είναι δίκαιο, ώστε οι εργολαβικοί εργαζόμενοι να μην παραμένουν και μετά θάνατον τα παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Ο υφυπουργός ήταν θετικός στο αίτημά τους και δεσμεύτηκε ότι θα το κοινοποιήσει στο υπουργείο Ενέργειας.

«Κούφια» έγκριση

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση προς τους εργαζόμενους, την οποία έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», τον Δεκέμβριο του 2017 ψηφίστηκε ομόφωνα σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ η «έγκριση της υποβολής στο αρμόδιο υπουργείο σχεδίου Τροπολογίας Νόμου με την οποία να παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης στη ΔΕΗ Α.Ε. ενός μέλους της οικογένειας θανόντος, συνεπεία εργατικού ατυχήματος, αμιγώς κατά την εκτέλεση της εργασίας του και με αφορμή αυτή, εργαζομένου σε εργολάβο στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης».

Ωστόσο, σχεδόν έναν χρόνο μετά, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί τα υπουργεία (όπως προκύπτει προς το παρόν από το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»), αλλά ούτε έχει παρθεί κάποιο μέτρο ανακούφισης των οικογενειών των νεκρών εργολαβικών εργαζομένων.

«Από τη στιγμή που μπήκαν οι εργολάβοι στη ΔΕΗ, επειδή έχουν ελλιπή μέτρα προστασίας και ασφάλειας, γίνονται απανωτά εργατικά ατυχήματα. Πολλά είναι θανατηφόρα», μας λέει ο Κώστας Ασαλουμίδης, πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη», που έχει έδρα την Κοζάνη και εκπροσωπεί τόσο τους μόνιμους όσο και τους εργολαβικούς εργαζόμενους της περιοχής - οι οποίοι ξεπερνούν πλέον τους 3.000.

«Οι εργολαβικοί ήταν πάντα οι πιο κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, αλλά και αυτοί που έχουν τον βαρύτερο φόρο αίματος. Ως σωματείο έχουμε καταμετρήσει στην περιοχή 105 θανατηφόρα δυστυχήματα σε χώρους της ΔΕΗ από τη δεκαετία του ‘70 και μετά. Την τελευταία δεκαετία έχουν χαθεί πάνω από 15 άνθρωποι, από τους οποίους οι 7 ήταν έκτακτοι ή εργάζονταν για εργολάβους».

Οπως είπε στην «Εφ.Συν.» ο Αβραάμ Πανιτσίδης, πατέρας του Λάζαρου, οι μισθοί στα εργολαβικά συνεργεία είναι της τάξης των 600 ευρώ, σπάνια πληρώνονται εγκαίρως, ενώ συχνά καταγράφονται σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, όπως συνέβη και στην περίπτωση του αδικοχαμένου γιου του. «Ο γιος μου δούλευε απόγευμα Παρασκευής και σχόλασε στις 12 τα μεσάνυχτα.

Με τηλεφώνημα της τελευταίας στιγμής τον έβαλαν να δουλέψει Σάββατο πρωί, κάτι που είναι παράνομο». Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους, ο εργαζόμενος δούλευε με σύμβαση ανειδίκευτου, ενώ εκτελούσε χρέη χειριστή κλαρκ και ήταν ασφαλισμένος μόνο για δύο ημέρες την εβδομάδα, μάλιστα διαφορετικές από αυτές που δούλευε πραγματικά. Τέλος, το όχημα που οδηγούσε ήταν αδήλωτο στο ορυχείο και χωρίς άδεια κυκλοφορίας.

εφημερίδα των συντακτών

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του Μακεδονικού Φούφα (φωτογραφίες)

Πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του Μακεδονικού Φούφα (φωτογραφίες)


Πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του Μακεδονικού Φούφα.

Πλημμύρες στην Εύβοια: Νεκροί, αγνοούμενοι και τεράστιες καταστροφές

Πλημμύρες στην Εύβοια: Νεκροί, αγνοούμενοι και τεράστιες καταστροφές


Εφιάλτης δίχως τέλος στην Εύβοια. Τέσσερις άνθρωποι έχ…

Ενημέρωση για την λειτουργία της λαϊκής αγοράς Πτολεμαΐδας στις 12 Αυγούστου

Ενημέρωση για την λειτουργία της λαϊκής αγοράς Πτολεμαΐδας στις 12 Αυγούστου


Έχοντας υπόψη το Ν. 4497/2017 και την υπ’ αριθμ. ΔΙα/ΓΠ.οικ. 5…

Ο Κρίτων Αρσένης βουλευτής του ΜέΡΑ25 για την καύση σκουπιδιών στην
Πέθανε ο σπουδαίος ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος

Πέθανε ο σπουδαίος ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος


Έησε 89 «διαγώνια» χρόνια... Ο φιλόλογος Κωνσταντίνος Δη…

H «Συνοικία το όνειρο» και ο εφιάλτης του μετεμφυλιακού κράτους (του Δάνη Παπαβασιλείου)

H «Συνοικία το όνειρο» και ο εφιάλτης του μετεμφυλιακού κράτους (του Δάνη Παπαβασιλείου)


Αύγουστος 1961. Το μετεμφυλιακό καθεστώς βρίσκεται ακόμ…

Νεκροί τρεις πελεκάνοι στο αιολικο πάρκο Πρεσπών. Η ανακοίνωση του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών

Νεκροί τρεις πελεκάνοι στο αιολικο πάρκο Πρεσπών. Η ανακοίνωση του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών


Την Κυριακή 9-8-2020 διαπιστώθηκε σε περιοχή του Εθνικού Π…

videos της σημερινής μεγάλης καταστροφή από τις πλημμύρες στην Εύβοια

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα