figourini banner 1 2021

ACS BANNERS 2019 orizontio 001

Τα «12 μίλια» και η μαχόμενη Αριστερά [ του Κώστα Μάρκου ]

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου και ενώπιον

του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, έφερε στη δημοσιότητα τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στο Ιόνιο, στη γραμμή Κυθήρων - Κρήτης και στους «κλειστούς κόλπους» του Σαρωνικού και του Παγασητικού, από τα 6 στα 12 ν.μ., με Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) που είναι «έτοιμα», όπως είπε. Ας σημειωθεί ότι προ της παραίτησής του, συναντήθηκε επί μακρόν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με αυτό τον τρόπο, ο Ν. Κοτζιάς έθεσε την κυβέρνηση σε μια ιδιότυπη ομηρία.  Ο Αλ. Τσίπρας, ως υπουργός Εξωτερικών πλέον, μετά τις έντονες εγχώριες αντιδράσεις και τις ανοιχτές τουρκικές απειλές υπαναχώρησε και αντί ΠΔ, υποσχέθηκε κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Φυσικά και είναι προτιμότερες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες από τα διατάγματα, αλλά το κύριο θέμα δεν είναι εκεί.

Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ., όπως και του καθορισμού των ΑΟΖ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι απόψεις μέσα στην Αριστερά που δεν δέχονται γενικά αυτό το δικαίωμα, δεν καταλαβαίνουν (ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν) ότι τα χωρικά ύδατα και οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες δεν «ανήκουν στα ψάρια», αλλά αποτελούν ιδιοκτησία των λαών. Έξω από αυτή την οπτική και επειδή είναι γνωστό ότι τα ψάρια δεν μπορούν να ασκήσουν ιδιοκτησία, το μόνο που απομένει είναι τα κυριαρχικά λαϊκά δικαιώματα να χαρίζονται στις πολυεθνικές, εγχώριες και ξένες ή να αφήνονται ανεξέλεγκτα στους χειρισμούς των κυβερνήσεων, της Ελλάδας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ και άλλων.

Δεν είναι τυχαίο, ότι η επαναστατική κυβέρνηση του Χο Τσι Μινχ επέμεινε στο δικαίωμα αυτό για τα νησιά του κόλπου Τονκίν και ότι η επίθεση των ΗΠΑ κατά του Βιετνάμ ξεκίνησε ακριβώς από εκεί στις αρχές Αυγούστου 1964 με προβοκάτσια της CIA, επειδή «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνώριζαν το όριο των δώδεκα μιλίων του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης στην περίπτωση του Βιετνάμ» (Tim Weiner, Η Ιστορία της CIA – Ερείπια και Στάχτες, σελ. 346, εκδ. Γκοβόστη).

H αναγνώριση ενός δικαιώματος δεν αποτελεί παρά μια γενική αρχή. Από εκεί και πέρα αρχίζει η πολιτική, που οφείλει να απαντήσει στα ερωτήματα, ποιος ασκεί το συγκεκριμένο δικαίωμα, με ποιο τρόπο και σε ποιο χρόνο.

Και εδώ, το κύριο ζήτημα είναι ότι η ανακίνηση της επέκτασης των χωρικών υδάτων απηχεί βαθύτερες και επικίνδυνες μεθοδεύσεις συγκεκριμένων κύκλων της ελληνικής αστικής τάξης για μια επιθετική αντιμετώπιση της Τουρκίας, με την ανοιχτή παρότρυνση αντίστοιχων κύκλων της αμερικανικής κυβέρνησης (και άλλων δυτικών χωρών, ειδικά της Γαλλίας), στις συγκεκριμένες συνθήκες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή. Με την κυβέρνηση Τραμπ και τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν σε μια άκρως επικίνδυνη, τυχοδιωκτική και πολεμοχαρή πολιτική, μαζί με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία και με αξιοποίηση των Κούρδων.

Γνωστοί αμερικανικοί επιθετικοί κύκλοι ωθούν προς απομόνωση της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, μέχρι και εξαναγκασμού της «να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ γιατί μπορεί να το παραλύσει» (βλ. συνέντευξη του αναλυτή στο American Enterprise Institute, Μάικλ Ρούμπιν, Επίκαιρα, σελ. 14, τ. 399, 6/10/18).

Συνεπώς, εκτιμήσεις εντός της μαχόμενης Αριστεράς περί «ίσων αποστάσεων» των ΗΠΑ απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία, στη σημερινή, συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία, είναι το λιγότερο λανθασμένες. Οι απόψεις αυτές μένουν στις τυπικές ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και παραβλέπουν την πραγματικότητα: στην τωρινή συγκυρία, οι ΗΠΑ και οι άλλες μεγάλες, δυτικές ιμπεριαλιστικές χώρες τάσσονται υπέρ του ελληνικού κεφαλαίου και κατά του τουρκικού, επιδιώκοντας την υποταγή ή την γεωπολιτική και οικονομική απομόνωση της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, ειδικά από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και του αγωγούς του. Αντίθετα, η Ρωσία και η Κίνα, τάσσονται προσεκτικά και αβέβαια, για την ώρα, υπέρ της Τουρκίας.

Οι τάσεις αυτές εξάπτουν τις ονειρώξεις του ελληνικού κεφαλαίου για ένα ρόλο αρχοντοχωριάτη στην Αν. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, ενώ επιθετικές μερίδες της ελληνικής αστικής τάξης σπρώχνουν προς μια στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ, σε αντιπαλότητα ειδικά με τη Ρωσία και σε ανάλογα επιθετική, ρεβανσιστική πολιτική απέναντι στην Τουρκία, θέτοντας σε διακύβευση την ειρήνη στην περιοχή.

Πολιτικοί φορείς αυτής της κατεύθυνσης είναι οι Καμμένος και Κοτζιάς που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα είναι ο καλύτερος εκφραστής της. Για την ώρα, το πάνω χέρι πήρε ο «δοκιμασμένος» δεξιός εθνικιστής και γνωστός «άνθρωπος των αμερικανών». Η δε κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ σύρονται όλο και περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση, παρά υπαρκτές δευτερεύουσες διαφοροποιήσεις. Πρόκειται για στρατηγικές επιλογές που ήδη βρομίζουν τα χέρια τους, μολύνουν τη χώρα και δυναμιτίζουν την ειρήνη με τον τουρκικό και τους άλλους λαούς.

Αυτό σημαίνει προοπτικά, πορεία προς μια πρωτότυπη «επανάληψη» της μικρο-ιμπεριαλιστικής μικρασιατικής εκστρατείας του 1922. Σε αυτή την περίπτωση, το δόγμα ορισμένων αριστερών και κομμουνιστικών δυνάμεων, «πολεμάμε σε κάθε περίπτωση», είναι όχι μόνο πρόωρο και αποπροσανατολιστικό, αλλά και πολιτικά επικίνδυνο.

Φυσικά, ο δρόμος είναι μακρύς και περίπλοκος. Καθόλου δεν πρέπει να αποκλείεται, μέσα στις συνεχείς και ακραίες μεταβολές συνθηκών και συσχετισμών στην εποχή μας, να προσεταιριστούν οι ΗΠΑ την Τουρκία και αυτή να επιχειρήσει να αρπάξει επιθετικά από την Ελλάδα αυτά που διακηρύττει ότι της αναλογούν, με την ανοχή ή και την άδεια των ΗΠΑ: ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδες, ακόμη και νησιά, ακόμη και εδάφη. Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι ένας σχετικά αναπτυγμένος καπιταλισμός, μεσαιομεγάλου ιμπεριαλιστικού βεληνεκούς, με ακροδεξιό ισλαμιστικό πολιτικό καθεστώς, με έμπειρο και ετοιμοπόλεμο στρατό, ότι πρόκειται για μια κατοχική δύναμη σε τρεις χώρες (Κύπρο, Συρία, ιδιόμορφα στο Ιράκ) και με βάσεις σε άλλες χώρες (π.χ. Κατάρ). Αυτό σημαίνει προοπτικά, πορεία προς μια πρωτότυπη «επανάληψη» της εισβολής της φασιστικής Ιταλίας στην Ελλάδα το 1940. Σε αυτή την περίπτωση, το δόγμα άλλων αριστερών, «δεν πολεμάμε σε κάθε περίπτωση», είναι επίσης, όχι μόνο πρόωρο και αποπροσανατολιστικό, αλλά και πολιτικά επικίνδυνο.

Γυρίζοντας ξανά στο σήμερα, η μαχόμενη αριστερή, εργατική και λαϊκή πολιτική απαιτείται να καταδικάσει χωρίς περιστροφές τη σημερινή επιθετική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία. Και από αυτή τη σκοπιά, να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε αυθαίρετη επέκταση των χωρικών υδάτων και στο μονομερή καθορισμό των ΑΟΖ με επικυρίαρχο τις ΗΠΑ, χωρίς να λογαριάζει τον τουρκικό λαό, τα δικά του δικαιώματα και τις αμοιβαίες υποχρεώσεις, όπως και των άλλων λαών της περιοχής και του κόσμου όλου. Δεν μπορεί παρά να λαμβάνεται υπόψη ότι και οι λαοί της Τουρκίας ζουν σε μια χώρα που έχει εκτεταμένες ακτογραμμές σε όλη σχεδόν την Αν. Μεσόγειο. Και δεν μπορεί να πετιούνται στην άκρη λόγω ενός μικρού νησιού ή, πολύ περισσότερο, μιας βραχονησίδας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, χρειάζεται μια σχεδιασμένη «λαϊκή», αριστερή εξωτερική πολιτική που θα πείθει τον τουρκικό λαό για τις ειρηνικές προθέσεις, θα απομονώνει τις πολεμοχαρείς τουρκικές κυβερνήσεις, θα αξιοποιεί αντιθέσεις στους κόλπους της τουρκικής αστικής τάξης.

Και ταυτόχρονα, θα πείθει τον ελληνικό λαό ότι δεν φοβάται τα casus belliκαμιάς εθνοσυνέλευσης, ότι δεν σκύβει το κεφάλι στις απειλές και τις τρομοκρατικές προπολεμικές ενέργειες του Ερντογάν και του τουρκικού κεφαλαίου.

Όλα αυτά, στο γενικότερο πλαίσιο του αγώνα για αντιιμπεριαλιστική ανεξαρτησία, για λαϊκή κυριαρχία με εργατική ηγεμονία και στις δυο πλευρές του Αιγαίου, με αντικαπιταλιστική και κομμουνιστική προοπτική. Μόνο η ανεξαρτησία από κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη και η λαϊκή κυριαρχία μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών Ελλάδας και Τουρκίας, στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Η πρόσδεση και υποταγή σήμερα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αύριο σε άλλους ιμπεριαλιστές, σημαίνει άμεση εμπλοκή στους ανταγωνισμούς τους. Σημαίνει διαρκή ανασφάλεια, πολέμους και προσφυγιά. Αυτό δείχνει η ιστορία.

www.kommon.gr

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Hotel Ioannou Resort στην Πτολεμαΐδα. Από 1η Ιουνίου και πάλι κοντά σας !
Κ. Μητσοτάκης στη Bild:
Η σημερινή εικόνα (Τρίτη 26 Μαΐου) των κρουσμάτων του κορωνοϊού στα Νοσοκομεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας
Διάσωση μικρής αρκούδας από τον Αρκτούρο στην Εγνατία Οδό Κοζάνης Γρεβενών (video)

Διάσωση μικρής αρκούδας από τον Αρκτούρο στην Εγνατία Οδό Κοζάνης Γρεβενών (video)


Διάσωση μικρής αρκούδας στην Εγνατία Οδό! Μόλις πριν α…

Μεσόβουνο Εορδαίας, δεκαετία του '60... (φωτο)
Διευκρινήσεις και παραδείγματα για το Bonus των 20000 ευρώ για οικειοθελή αποχώρηση από τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργο Αδαμίδη. Τι προβλέπεται για όσους έχουν κλείσει τα 55 έτη αλλά δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης (video)
Ο Μίμης Δημητριάδης στηρίζει την πρόταση του Σ. Πράσσου για μετονομασία της οδού Γκέρτσου στην Κοζάνη σε οδό Μητροπολίτη Ιωακείμ
Έρευνα για τη συμπεριφορά των ελληνικών ΜΜΕ την περίοδο του κορωνοϊού από το ΑΠΘ. Τι λέει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ιωάννα Κωσταρέλλα (video)

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα