pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας: Ανακοίνωση για Συμβασιούχους - Παρατασιούχους του Δήμου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συζητήθηκε την Παρασκευή 30 Νοέμβρη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εορδαίας το αίτημα στήριξης των απολυμένων συμβασιούχων παρατασιούχων εργαζόμενων στην καθαριότητα.

Αίτημα που είχε αναδείξει νωρίτερα η Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑΣΥ) με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το θέμα. Το θέμα ήταν τέταρτο στη σειρά και υπολείπονταν άλλα 15. Το προηγούμενο θέμα ήταν η συγχώνευση της ΔΕΤΗΠ και ΔΕΥΑΕ το οποίο με αίτημα των περίπου 100 παρευρισκομένων εργαζομένων αναβλήθηκε και αποχώρησαν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι. Μαζί τους αποχώρησαν ο επικεφαλής της παράταξης «ΡΕΥΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ» κος Ζαραφίδης Δημήτρης και της παράταξης «Εορδαϊκή Ανατροπή» κα Ανδρονικίδου Ιωάννα όπως αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι από τη συμπολίτευση αλλά και από τη μείζονα αντιπολίτευση.

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑΣΥ) ο «όρκος» που δώσαμε ήταν ότι θα είμαστε δίπλα στα προβλήματα των εργαζόμενων και αυτό πράξαμε από την πρώτη στιγμή με τη δύναμη που μας έδωσε ο λαός. Με την έναρξη του αγώνα των 34 συμβασιούχων για να παραμείνουν στη δουλειά μαζί με τα ταξικά σωματεία, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ) και το Σύλλογο Γυναικών (ΟΓΕ) όπου δραστηριοποιούνται οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες ήμασταν παρόντες, είμαστε παρόντες και θα είμαστε παρόντες και στο μέλλον.

Στην ανακοίνωση και το ψήφισμα που καταθέσαμε και «υιοθετήθηκε» ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτούσαμε άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για μονιμοποίηση των συμβασιούχων που δεν μπήκαν στο Δήμο από κανένα παράθυρο αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Προσλήφθηκαν ως συμβασιούχοι γιατί η πολιτική διαδοχικά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των μνημονίων απαγόρευε τις μόνιμες προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού στους Δήμους από το 2011 ενώ συνεχίζονταν η συνταξιοδότηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες καθαριότητας να αποδιαρθρώνονται προλειαίνοντας το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.

Αλλά και οι Δημοτικές Αρχές Πάτρας, Καισαριανής, Χαϊδαρίου, Ικαρίας και Πετρούπολης με επικεφαλής τους 5 κομμουνιστές Δημάρχους πήραν πρωτοβουλίες όπως παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με τα συνδικάτα Εργαζομένων στους ΟΤΑ και σωματεία εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση όπου ζήτησαν να διασφαλιστεί το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων των παρατασιούχων ως μόνιμο προσωπικό στους Δήμους, παρέμβαση στο ΔΣ της ΚΕΔΕ υπομνήματα κλπ. Στους πέντε παραπάνω Δήμους οι συμβασιούχοι συνεχίζουν να εργάζονται με συνεχείς παρατάσεις των συμβάσεων με προσωρινή διαταγή από τα Δικαστήρια με απώτερο σκοπό την πρόσληψή τους ως μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη όλων των αναγκών των Δήμων και η χρηματοδότησή τους να γίνεται μέσα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και να διασφαλιστεί το σύνολο των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Οι απολυμένοι συμβασιούχοι έχουν αρκετή εργασιακή εμπειρία και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η απόλυσή τους έχει σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς των υπόλοιπων εργαζομένων. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις που αντικατέστησαν το μόνιμο προσωπικό είχε σαν αποτέλεσμα 43 εργαζόμενοι στους ΟΤΑ να χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι να σακατευτούν.

Οι 34 απολυμένοι στο Δήμο Εορδαίας «έχασαν» την πρώτη δικαστική μάχη η οποία δόθηκε στις 23 Μάη. Ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου Εορδαίας κατέθεσε «Με την παρούσα αίτηση των αντιδίκων θα αναγκαστώ να απασχολώ διπλάσιο προσωπικό από αυτό που χρειάζομαι καθώς υπηρετούν στην υπηρεσία καθαριότητας και οι 24 προσωρινοί του τελευταίου διαγωνισμού επιτυχόντες. Αν γίνει δεκτή η εν λόγω αίτηση θα αναγκαστώ να απασχολώ επιπλέον 18 υπαλλήλους τους οποίους δεν χρειάζομαι και δεν μπορώ να καλύψω την μισθοδοσία τους από τα ανταποδοτικά τέλη που είναι από τους Δημότες και έτσι θα επιβαρύνω τον προϋπολογισμό.»

Στην τελευταία συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ενημερωθήκαμε ότι τελικά οι επιτυχόντες του διαγωνισμού είναι 22, έχουν προσληφθεί 17 και μόνο 4 από τους συμβασιούχους.

Καλούμε τους συμβασιούχους και όλους τους εργαζόμενους να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για το ποιος ευθύνεται για τα προβλήματα που βιώνουν. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαρύνουν τόσο τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, τρικομματικές, δικομματικές αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που αντί να καταργήσει την νομοθεσία για την «ευελιξία» που απογειώθηκε την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης τη θωρακίζει και ετοιμάζεται να την επεκτείνει και μετά το τυπικό τέλος του τρίτου μνημονίου στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της μείωσης του λεγόμενου «κόστους εργασίας» που συνεπάγεται για το αστικό κράτος η σταδιακή υποχώρηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς έναντι των ελαστικών μορφών. Αυτή η πραγματικότητα δείχνει ότι οι «εθνικοί στόχοι» όπως αυτός της εξόδου στις αγορές και εξασφάλισης θετικών μορφών ανάπτυξης συνδέονται με το καθεστώς μόνιμων θυσιών για το λαό.

Επιμένουμε στη θέση μας πως οι υπηρεσίες των Δήμων πρέπει να στελεχώνονται από μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Καμιά επανάπαυση - Κανένας εφησυχασμός.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές που υλοποιούν αδιαμαρτύρητα πολιτικές σκληρής λιτότητας που είναι προσδεμένες στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ψηφίζουν μεσοπρόθεσμα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Να βάλλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες, τα δικά τους προβλήματα και να διεκδικήσουν λύσεις.

Στις επόμενες Δημοτικές – Περιφερειακές εκλογές και Ευρωεκλογές να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Χόλμπα Αντωνία

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

«ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ»: Θεατρική παράσταση, Ντίνος Χριστιανόπουλος
Νατάσα Κεφαλοπούλου:
Οι 10 φωτογραφίες του top-sport.gr που ξεχώρισαν από τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό (Photos)
Σαν σήμερα 16 Απριλίου

Σαν σήμερα 16 Απριλίου


Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονό…

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων  | Τετάρτη 17 Απριλίου

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Τετάρτη 17 Απριλίου


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»: 2ο μάθημα του 3ου κύκλου μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων-Διαλέξεων με θέμα
Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα η θεατρική παράσταση - Ντίνος Χριστιανόπουλος