pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Οι δέκα πιο αποτελεσματικοί δήμοι της χώρας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κανένας δήμος του νομού Θεσσαλονίκης δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα με τους δέκα πιο αποτελεσματικούς δήμους της χώρας συνολικά για το 2019,

σύμφωνα με τον Δείκτη Αποτελεσματικότητας των Δήμων που συνέταξε πιλοτικά και παρουσιάζει για πρώτη φορά το ΚΕΦίΜ «Μάρκος Δραγούμης» που αξιολόγησε όλες τις δημοτικές αρχές της χώρας βάσει των επιδόσεών τους σε τρία βασικά πεδία: την Οικονομική Διαχείριση, τη Διαφάνεια τη Λογοδοσία και τις υπηρεσίες προς τους πολίτες. Ο σχετικός δείκτης μάλιστα που έχει δοθεί στο σύνολο των δημοτικών διοικήσεων της χώρας έχει προκαλέσει… πονοκέφαλο σε αρκετές δημοτικές αρχές, καθώς η αξιολόγησή τους δεν είναι η καλύτερη και μάλιστα σχεδόν εκατό μόλις μέρες πριν «στηθούν» δημοτικές κάλπες. Υπάρχουν ωστόσο, θετικές αξιολογήσεις σε επιμέρους ζητήματα ως προς την οικονομική διαχείριση αλλά και τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες (με τους δήμους Θεσσαλονίκης και Νεάπολης- Συκεών να φιγουράρουν στην σχετική λίστα).

Η έρευνα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και εξετάζει λεπτομερώς τους 325 δήμους της χώρας, με εξαίρεση του δήμου Βιάννου, Βορείων Τζουμέρκων, Γαύδου, Νικόλαου Σκουφά και Σφακίων που δεν περιλαμβάνονται στην έρευνα λόγω μη ύπαρξης στοιχείων, σύμφωνα με τους μελετητές έχει στόχο να εντοπίσει και να αναδείξει τις βέλτιστες πρακτικές των δήμων της χώρας και την ανάδειξη των θετικών παραδειγμάτων. «Φιλοδοξία μας είναι ο δείκτης να λειτουργήσει ως αφορμή άμιλλας μεταξύ των δήμων και να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο αξιολόγησης των δημοτικών άρχων από τους πολίτες, με απαρχή τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019» σχολιάζουν στο εισαγωγικό σημείωμα οι συγγραφείς του εν λόγω Δείκτη.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που αναλύθηκαν αυτά συγκεντρώθηκαν από κεντρικές επίσημες πηγές ή από τα στοιχεία που οι δήμοι υποχρεούνται από τον νόμο να δημοσιοποιούν. Ως κύρια πηγή επελέγησαν τα δεδομένα που παρασχέθηκαν κεντρικά από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι δημοσιεύσεις στη Διαύγεια και τις ιστοσελίδες των δήμων αξιοποιήθηκαν κυρίως για έλεγχο και επαλήθευση.

Οι δέκα δήμοι της χώρας με τις καλύτερες επιδόσεις ως προς τη συνολική τους αποτελεσματικότητα για το έτος 2017 όπως αναδείχθηκαν από τη μελέτη είναι οι δήμοι: Μετσόβου, Αριστοτέλη, Καλαβρύτων, Καλαμάτας, Ιωαννιτών, Φιλιατών, Αλαρτου- Θεσπιέων, Ζαγορίου, Άνδρου και Ηλιδας.

Σύμφωνα με την ίδια μέτρηση οι δέκα δήμοι με τις καλύτερες επιδόσεις στο πεδίο της οικονομικής διαχείρισης είναι οι δήμοι: Μετσόβου, Εριμανθου, Καλαβρύτων, Άνδρου, Κεντρικών Τζουμέρκων, Αριστοτέλη, Πολυγύρου, Ζαγορίου, Μεγαλονησίου και Βοΐου.

Οι δέκα δήμοι με τις καλύτερες επιδόσεις στο πεδίο των υπηρεσιών που παρέχουν προς τους δημότες τους είναι οι εξής: Πειραιώς, Αχαρνών, Δάφνης, Ηρακλείου Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Κερκιρας, Κορυδαλλού, Νεάπολης- Συκεών, Τρικκαίων και Χανίων.

Σε ό,τι αφορά τη Διαφάνεια και τη Λογοδοσία, που αποτελεί το τρίτο κριτήριο της έρευνας, οι μελετητές έλαβαν υπόψην τους το εάν υπάρχει εκλεγμένος “Συμπαραστάτης του Δημότη”, εάν οι διοικήσεις διέθεσαν στοιχεία για ερευνητικούς σκοπούς και εάν διαθέτουν ιστοσελίδα. Σύμφωνα με την συνολική βαθμολογία που συγκέντρωσαν και από τους τρεις παραπάνω υποτομείς οι μόνοι δήμοι που βαθμολογήθηκαν με άριστα (10 μονάδες) στο πεδίο της διαφάνειας και της λογοδοσίας είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Καλλιθέας, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των μεγάλων αστικών δήμων.

Στην κατηγορία των μεικτών δήμων, την καλύτερη βαθμολογία (5 μονάδες) σημείωσαν οι Δήμοι Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης, Αμυνταίου, Δέλτα, Δράμας, Ήλιδας, Καλαμάτας, Κοζάνης, Ξάνθης, Οιχαλίας, Πέλλας, Σαρωνικού, Σκύδρας, Τρίπολης και Φλώρινας.

Στην κατηγορία των μεγάλων ορεινών / νησιωτικών δήμων, την καλύτερη βαθμολογία (5 μονάδες) σημείωσαν οι Δήμοι Σάμου, και Σύρου – Ερμούπολης.

Στην κατηγορία των μικρών ορεινών / νησιωτικών δήμων, την καλύτερη βαθμολογία (5 μονά- δες) σημείωσαν οι Δήμοι Αστυπάλαιας, Ζαγορίου, Ιητών, Νισύρου, Τήλου και Χάλκης.

 

ΠΗΓΗ: www.grtimes.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…