Kokkinidis ptolemaida.tv 001

karipidis

ΠΛΑΚΕΝΤΑΣ WEB FB 11 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 517X140 2

top sport banner new

Βενεζουέλα: Eκεί όπου οι θεωρίες συνωμοσίας βγαίνουν αληθινές (του Άρη Χατζηστεφάνου)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Οι καταγγελίες που εξαπολύει τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, εναντίον των ΗΠΑ θυμίζουν θεωρίες συνωμοσίας της πιο νοσηρής φαντασίας.

Το πρόβλημα είναι ότι η μία μετά την άλλη επιβεβαιώνονται από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Κάθε φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αρχίσουν έναν νέο πόλεμο», έλεγε πρόσφατα ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, «επινοούν ένα πραγματικά εμπρηστικό και συναισθηματικά φορτισμένο ψέμα. Στόχος είναι να κάνουν τον κόσμο να μισεί τόσο πολύ την κυβέρνηση που θέλουν να ανατρέψουν, ώστε να αφήνουν στην άκρη τη λογική και να στηρίζουν τις πολεμικές επιχειρήσεις».

Τα σχετικά παραδείγματα στη σύγχρονη Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αναρίθμητα και συχνά εξαιρετικά χοντροκομμένα.

Ο πόλεμος του Βιετνάμ κλιμακώθηκε ύστερα από την υποτιθέμενη επίθεση που πραγματοποίησε το Βόρειο Βιετνάμ εναντίον αμερικανικών πλοίων στον κόλπο του Τόνκιν -μια επίθεση που κατά τα φαινόμενα δεν συνέβη ποτέ.

Πριν από τον πρώτο πόλεμο του Περσικού Κόλπου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και όλοι οι embedded (ομοκρέβατοι) δημοσιογράφοι ορκίζονταν ότι στρατιώτες του Σαντάμ Χουσεΐν πέταγαν μωρά έξω από θερμοκοιτίδες και τα άφηναν να πεθαίνουν σε νοσοκομεία του Κουβέιτ. Οπως αποδείχτηκε, την ψευδή πληροφορία είχε παρουσιάσει μια 15χρονη κοπέλα, η οποία τύχαινε να είναι και κόρη του πρέσβη του Κουβέιτ στην Ουάσινγκτον.

Στην περίπτωση της Βενεζουέλας η εικόνα που θα έπειθε τη διεθνή κοινότητα για την ανάγκη έναρξης στρατιωτικών επιχειρήσεων ήταν ένα φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες.

Σχεδόν το σύνολο των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης αλλά και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, απέδωσαν το περιστατικό σε στρατιώτες της Βενεζουέλας, παρά το γεγονός ότι από τις πρώτες ώρες κυκλοφορούσαν στο ίντερνετ εικόνες με οπαδούς του πραξικοπηματία Γκουαϊδό που πετούσαν μολότοφ προς τα φορτηγά.

Οταν παρουσίασε σχετικά βίντεο και η εφημερίδα New York Times, ήταν πλέον αργά. Τα αποτελέσματα του επικοινωνιακού Αρμαγεδδώνα που είχαν εξαπολύσει χιλιάδες (αυτοανακυρηχθέντες;) δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο δεν μπορούσαν πλέον να ανατραπούν.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αισθάνθηκαν τόσο ασφαλείς ότι μπορούσαν να λένε ό,τι τους κατεβεί στο κεφάλι και να το βλέπουν δημοσιευμένο σαν «είδηση», ώστε έχασαν κάθε επαφή με τη λογική και την πραγματικότητα. Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο αρχιτέκτονας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για τη Βενεζουέλα, έφτασε να δηλώνει ότι άνθρωποι πεθαίνουν επειδή κατέρρευσε ένα «γερμανικό φράγμα» που χρησιμοποιούνταν γα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη Βενεζουέλα βέβαια δεν υπάρχουν γερμανικά φράγματα. Υπήρχε όμως ένας δημοσιογράφος που ονομαζόταν German Dam (γερμανικό φράγμα), ο οποίος κάλυπτε τις εξελίξεις με το blackout.

Οπως ήταν προφανές, ύστερα από αυτές τις εξελίξεις η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη τη χώρα για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες αποτέλεσε πρώτης τάξης ευκαιρία και για τις δύο πλευρές να διασταυρώσουν και πάλι τα ξίφη τους.

Για την Ουάσινγκτον ήταν άλλη μια απόδειξη πως ακόμη και μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα μπορεί να οδηγηθεί στην καταστροφή υπό την ηγεσία ενός «σοσιαλιστικού» καθεστώτος. Για τον πρόεδρο Μαδούρο η κατάρρευση του δικτύου ήταν αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης, ενώ οι πυρκαγιές και εκρήξεις, που συνέβησαν σχεδόν ταυτόχρονα σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια και εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου, οφείλονταν σε φυσικό σαμποτάζ.

Η διαμάχη θύμιζε τον επικοινωνιακό πόλεμο που ακολούθησε την καταστροφή των φυγοκεντρητών από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αρχικά τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για αποτυχία του προγράμματος μέχρι τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι το πρόβλημα προήλθε από κυβερνοεπίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Παραδόξως στη περίπτωση της Βενεζουέλας ήταν ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ που έσπευσαν να στηρίξουν το σενάριο περί σαμποτάζ του Νικολάς Μαδούρο. Το περιοδικό Forbes εξηγούσε ότι «η ιδέα πως μια κυβέρνηση όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών παρεμβαίνει εξ αποστάσεως στο δίκτυο ενέργειας είναι αρκετά ρεαλιστική. Σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις», συνέχιζε το κείμενο, «οι οποίες δεν απαιτούν φυσική παρουσία στην περιοχή, κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πώς και από ποιον πραγματοποιήθηκαν».

Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές ήταν προφανές ότι ο συντάκτης του κειμένου θα θεωρούσε μάλλον περίεργο να μην ευθύνονται οι ΗΠΑ για το blackout που μετατράπηκε σε ακόμη ένα επικοινωνιακό όπλο στα χέρια των υποστηρικτών του πραξικοπηματία Γκουαϊδό.

Οπως αποκάλυψε άλλωστε λίγες μέρες αργότερα ο δημοσιογράφος Μαξ Μπλούμενθαλ, η δεξιά αντιπολίτευση της Βενεζουέλας είχε ήδη από το 2010 στη διάθεσή της σχέδια για το πώς θα εκμεταλλευόταν τη λαϊκή αγανάκτηση σε περίπτωση ενός γενικευμένου blackout.

Ακόμη όμως και αν η κατάρρευση του δικτύου οφείλεται πράγματι στην αδυναμία συντήρησης και όχι σε κάποιο εξωγενή παράγοντα, οι New York Times παρουσίασαν ακόμη μια ενδιαφέρουσα πληροφορία που φαίνεται να δικαιώνει την πλευρά του Μαδούρο.

H εφημερίδα εξηγούσε ότι η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη διακοπή ρεύματος σε λίγες ώρες θέτοντας σε λειτουργία μεγάλα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια. Λόγω των αμερικανικών κυρώσεων όμως η Βενεζουέλα δεν μπορεί να παράγει τα καύσιμα που απαιτούνται για τη λειτουργία αυτών των μονάδων. Με ή χωρίς σαμποτάζ δηλαδή το δολοφονικό black out ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής των ΗΠΑ.

Γιατί όμως τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης να δίνουν πληροφορίες που ανατρέπουν την επίσημη προπαγανδιστική γραμμή της Ουάσινγκτον; Η απάντηση είναι προφανής. Η σχετική επισήμανση των New York Times ήταν καταχωνιασμένη στη δέκατη παράγραφο ενός μακροσκελέστατου άρθου –εκεί που κανένας τηλεοπτικός συντάκτης δεν θα έφτανε για να τη διαβάσει. Η εφημερίδα έσωσε την τιμή της, ενώ οι ΗΠΑ είχαν προετοιμάσει το έδαφος για ακόμη μια στρατιωτική επέμβαση σε άλλη μία πετρελαιοπαραγωγό χώρα.

ΠΗΓΗ: www.efsyn.gr

Δημοφιλή Νέα

Φωτογραφίες και video από την υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη
Φωτογραφίες του kozani.tv από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο ΔΑΚ Κοζάνης

Φωτογραφίες του kozani.tv από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο ΔΑΚ Κοζάνης


Φωτογραφίες από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Συνάντηση με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ είχε ο Πρωθυπουργός. Τι είπε για το ειδικό τιμολόγιο και τον λιγνίτη (video)
Στην Πτολεμαΐδα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας (φωτογραφίες)
Δείτε σε LIVE μετάδοση την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από το ΔΑΚ Κοζάνης (video)

Δείτε σε LIVE μετάδοση την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από το ΔΑΚ Κοζάνης (video)


Δείτε σε LIVE μετάδοση την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από το…

Σήμερα Σάββατο 18 Μαΐου στις 19:00 η κεντρική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΚ Κοζάνης (video)
Συνέντευξη με τον υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο της
Παράταση στο Ανοιξιάτικο bazaar Ευκολιδης μέχρι και την Τετάρτη 22 Μαΐου  -

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα