pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σε κλίμα συγκίνησης η τέλεση του Μνημοσύνου υπέρ των Ευεργετών της Βλάστης και η εκδήλωση παρουσίασης της ένταξης του Τρανού Χορού της Βλάστης στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (φωτογραφίες)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας και η Τ.Κ. Βλάστης πραγματοποίησαν σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας 17 Μαρτίου 2019 στον Ι.Ν. Αγίου Μάρκου στη Βλάστη , την τέλεση Μνημοσύνου

υπέρ των Ευεργετών της Τοπικής Κοινότητας Βλάστης, καθώς και την εκδήλωση η οποία ακλούθησε στο Ξενοδοχείο «Λάμπα» Βλάστης , για την ανακοίνωση ένταξης του Τρανού Χορού Βλάστης στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  

Ήταν μία άκρως ενδιαφέρουσα διοργάνωση που περιλάμβανε την τέλεση του ετησίου Μνημοσύνου υπέρ των ευεργετών στον Ι.Ν. Αγίου Μάρκου Βλάστης και την εμπεριστατωμένη ομιλία από τη Φιλόλογο Ελένη Γαλάνου , μετά την επιμνημόσυνη Δέηση.

Ακολούθησε η ανακοίνωση της «ένταξης του Τρανού Χορού Βλάστης στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» , στο πλαίσιο της εκδήλωσης , που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Ξενοδοχείου «Λάμπα» της Βλάστης.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε τον χαιρετισμό του εκπροσώπου του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη , Αντιδημάρχου Ιωάννη Αριστερίδη , και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Βλάστης, Μηνά Δαλακιούρη , από τους οποίους τονίστηκε η σημαντικότητα της επίτευξης του στόχου αλλά και η συνέχιση της προσπάθειας ,για την ένταξη του χορευτικού δρώμενου της Βλάστης στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Αίσθηση προκάλεσε η προβολή της 12λεπτης κινηματογραφικής ταινίας καταγραφής του Τρανού Χορού της Βλάστης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τον Τρανό Χορό με τη συμμετοχή των εκλεκτών προσκεκλημένων και τον άψογο συντονισμό του Ευθύμιου Τσιγαρίδα τ.Εφόρου Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Ομότιμου Καθηγητού Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης ΑΠΘ, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι τεκμηριωμένες εισηγήσεις από τους : Ιωάννη Δρίνη,  Λαογράφο ,Προϊστάμενο Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς , Λάμπρο Λιάβα, Καθηγητή, Διευθυντή Τομέα Εθνομουσικολογίας ΕΚΠΑ και Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου τ.Αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Λαογραφίας ΑΠΘ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παράθεση δεξίωσης υπό τους παραδοσιακούς ήχους της Μπάντας της Φλώρινας «Αδελφών Βαλκάνη».

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…