figourini banner 1 2021

ACS BANNERS 2019 orizontio 001

Μίμης Δημητριάδης: "Η ομιλία για τη ρύθμιση οφειλών" (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο παρόν νομοσχέδιο

υπάρχει ένα σύνολο ρυθμίσεων και τροπολογιών τα οποία, ενώ φαίνονται κατ’ αρχάς ασύνδετα μεταξύ τους, είναι φανερό πως εντάσσονται σε ένα συνεκτικό και συνολικό πλαίσιο για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και τη στήριξη της κοινωνίας.

Είναι ακόμη ένα βήμα προς το νέο τοπίο και τη νέα εποχή που επέφερε το πολιτικό μας σχέδιο εξόδου από την κρίση. Χάρη βέβαια στην τεράστια ώθηση που μας έδωσε ο λαϊκός παράγοντας όλα αυτά τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια.

Μέχρι τώρα έχουμε πάρει μια σειρά μέτρα που έχουν βοηθήσει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα με αρκετούς τρόπους και σε πολλές περιπτώσεις.

Θα συνεχίσουμε, γιατί αυτό υπάρχει στον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου, γιατί αυτή είναι η ταυτότητά μας. Επειδή δεν αλλάξαμε ποτέ στόχους, αλλά αλλάξαμε δρόμους για να τους επιτύχουμε και όπως φαίνεται τα καταφέρνουμε καλά.

Αυτό που έχει σημασία σε αυτό που νομοθετούμε -και το συναντούμε σε κάθε μας πρωτοβουλία- είναι:

  • Πως αυτό κατ’ αρχάς, γίνεται με σχέδιο, με στόχευση.       Πρωτίστως έχουμε μια επιτυχία στον προγραμματισμό, στα δημοσιονομικά και στη διαχείριση.
  • Επίσης, έχουμε επιτυχία στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, η οποία συντελείται εμπρός μας και απρόσκοπτα.

Είναι κάτι που δεν το λέμε απλά και μόνοι εμείς, που δεν χρειάζεται να το παρατηρούμε μόνο σε αυτή τη Βουλή, αλλά το λένε όλοι οι σύμμαχοι μας, όλοι οι εταίροι μας και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Είτε είναι πολιτικοί,είτε τραπεζικοί, είτε αναπτυξιακοί, είτε είναι ακαδημαϊκοί.

Επομένως, όλα τα μέτρα ανακούφισης και επανόρθωσης των αδικιών των μνημονίων και ανάκτησης των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας , είναι αποτελέσματα αυτών που ήδη έχουμε επιτύχει και επί αυτών προσφέρουμε.

Όλοι οι πολίτες, λοιπόν, θα δουν αυξήσεις στα εισοδήματά τους. Το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί καταστροφής και άρα επιστροφής στα παλαιά, έχει αποτύχει παταγωδώς εδώ και πολύ καιρό.

Όσο περνάει, βέβαια, ο καιρός αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο γι’ αυτήν και εντείνει το στρατηγικό της αδιέξοδο.

Διότι δίκαιο και βιώσιμο σχέδιο για το πώς θα βγαίναμε από την κρίση δεν είχε. Απλώς έκανε ό,τι της έλεγαν οι δανειστές χορηγοί τους.

Σχέδιο για το πώς επίσης θα έρθουν καλύτερες μέρες, εφ’ όσον έχουμε βγει από την κρίση, ούτε λόγος!

Και εξηγούμαστε:

Θεσπίζουμε τη δέκατη τρίτη σύνταξη. Είναι κατ’ αρχήν μία μόνιμη ρύθμιση, η οποία έχει μία νέα αρχιτεκτονική και η οποία δομείται σταθερά σε ανοικτό ορίζοντα. Με έναν τρόπο βιώσιμο και με βάση δεδομένα που ήδη έχουμε επιτύχει. Το σύστημα του επανυπολογισμού των συντάξεων που είναι εύρωστο, δίκαιο, διαφανές και βιώσιμο λέγεται «νόμος Κατρούγκαλου».

Επίσης, τα αποθεματικά των ταμείων είναι πραγματικά αποθεματικά, χωρίς τα τραγικά ελλείμματα των προηγουμένων ετών και έχουν μία συνεχή αύξηση και στην αποταμίευσή τους, αλλά και στη ρευστότητά τους. Άρα, η δυνατότητα για να είμαστε ακόμα καλύτερα αύριο σ’ αυτό ακριβώς, δηλαδή τη δέκατη τρίτη σύνταξη την οποία θεσπίζουμε, είναι ανοικτή και είναι μπροστά μας.

Δεύτερον, υπάρχει κάτι που εγώ προσωπικά το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Αυτό είναι η μείωση της φορολογίας συνεταιρισμένων αγροτών κατά 10%. Είναι μία ορθά υπολογισμένη ρύθμιση, διότι υιοθετεί ένα γνήσιο και σταθερό αίτημα των συνεταιρισμένων αγροτών.

Εδώ οφείλω να προσθέσω ότι ακόμα κι όταν ήρθε ο Πρωθυπουργός στο Βελβεντό πρόσφατα κάναμε αυτή τη συζήτηση και το αίτημα επαναδιατυπώθηκε. Υπήρξε ακριβώς η υπόσχεση. Το αίτημα το βάζει όλη η ελληνική περιφέρεια και όλο το συνεταιριστικό αγροτικό κίνημα όπου λένε ότι είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει.

Και πράγματι, αυτό κάνουμε, γιατί βοηθά την πραγματική οικονομία, τη νομιμότητα των συναλλαγών και δίνει ώθηση στο συνεταιρίζεσθαι των αγροτών. Είναι μία καλή βάση για να το επεκτείνουμε επομένως και στο μέλλον.

Έχουμε, επίσης, με αυτό το νομοσχέδιο τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι ανάγκες της αγοράς των επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών και όλων των εγκλωβισμένων στην κρίση από την υποανάπτυξη επιβάλλουν αυτή τη ρύθμιση.

Είναι, όμως, εφικτή, διότι πατάει στο στέρεο έδαφος των πλεονασματικών ασφαλιστικών ταμείων, στον επανυπολογισμό που τεκμηρίωσε με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο ο «νόμος Κατρούγκαλου» για το ασφαλιστικό, αυτόν που διατείνονται κάποιοι ότι θα καταργήσουν, όταν και αν μπορέσουν.

Αλλά δεν μας λένε πώς θα το κάνουν αυτό, ποια είναι η δική τους μεθοδολογία για τον υπολογισμό, για το «κούρεμα» χρεών, αλλά και για τη διαθεσιμότητα των ταμείων.Εμείς σε αυτόν τον νόμο στηριζόμαστε.

Επειδή δεν προλαβαίνω διότι λήγει ο χρόνος μου, κύριε Πρόεδρε, θα αναφερθώ σε μία τροπολογία την οποία κατέθεσα και αφορά τη μείωση του ΦΠΑ. Κατ’ αρχήν, μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα βασικά αγαθά. Επίσης πηγαίνουμε στο 6% την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Εδώ υπήρχε ένα έλλειμμα γιατί δεν είναι σύνηθες στον ελληνικό παραγωγικό ιστό και αφορά τα σταθερά συστήματα θέρμανσης. Μιλάμε για τη λεγόμενη «τηλεθέρμανση» που αφορά κυρίως τη βόρεια Ελλάδα και τη δυτική Μακεδονία, δηλαδή την Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη, το Αμύνταιο και τη Μεγαλόπολη.

Υπήρξε, λοιπόν, το αίτημα -και από τη μεριά μου τροπολογία που την έκανε αποδεκτή η κυρία Υπουργός και, άρα, είναι πράγματι κάτι θετικό- να ενταχθεί και η τηλεθέρμανση στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

Ακριβώς γιατί είναι μία πολύ σημαντική παραγωγική παράμετρος η οποία στηρίζεται στην ελληνική τεχνογνωσία και στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας. Επίσης, είναι νέα τεχνολογία, «πράσινη» τεχνολογία.

Επιπλέον, είναι μία φθηνή παροχή θερμικής ενέργειας η οποία μπορεί να δώσει λύσεις στην ελληνική επικράτεια, και

όχι μόνο όσον αφορά τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ, αλλά και ενδεχομένως τη βιομάζα και άλλες εναλλακτικές μορφές παροχής ενέργειας.

Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε –κι ευχαριστώ για την ανοχή σας- έχω να κάνω μια παρατήρηση. Για πράγματα που δεν διανοούνταν η Αντιπολίτευση, το παλαιό πολιτικό σύστημα γενικότερα, ότι μπορεί να επιτευχθούν, τώρα πλειοδοτεί. Παριστάνει πως δεν τρέχει τίποτα. Όμως, πάντα έτσι ήταν, γιατί απλώς μοίραζαν αυτά που δεν ήταν δικά τους.

Μόνο που τώρα είμαστε εμείς εδώ , πετυχαίνουμε και είμαστε για τους πολλούς.

Ευχαριστώ.

Μίμης Δημητριάδης

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης

Δημοφιλή Νέα

Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης:
Λευτέρης Ιωαννίδης:
Σωκράτης Φάμελλος:
Ενημέρωση για την λειτουργία της λαϊκής αγοράς Πτολεμαΐδας στις 3 Ιουνίου - Ο πίνακας συμμετεχόντων
Ξεκινάει η λειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Πτολεμαΐδας

Ξεκινάει η λειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Πτολεμαΐδας


Κατόπιν της έκδοσης των υπ’ αρ. : Δ1α/ΓΠ.οικ. 33464/30.5.2020 (Β…

Ο φόβος ως εργαλείο της κυρίαρχης πολιτικής (του Βασίλη Λιόση)

Ο φόβος ως εργαλείο της κυρίαρχης πολιτικής (του Βασίλη Λιόση)


Γιατί ενώ υπάρχει τόση αδικία ο κόσμος δεν εξεγείρεται…

Η εικόνα του 21ου βρόμικου αιώνα (του Θανάση Σκαμνάκη)

Η εικόνα του 21ου βρόμικου αιώνα (του Θανάση Σκαμνάκη)


Ας κάνουμε τα γεγονότα εικόνες. Ο λευκός αστυνομικός π…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα