Pantelidis banner 9 2019 A1

ACS BANNERS 2019 orizontio 001

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Κλιματική αλλαγή εναντίον προστασίας του Περιβάλλοντος (του Στέφανου Πράσσου)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεκάδες άρθρα συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων κυκλοφορούν σήμερα στα Τοπικά ΜΜΕ της Κοζάνης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Χιλιάδες λέξεις γράφτηκαν

με πάσης φύσεως γενικότητες και λιβανίσματα στην ΕΕ που παίρνει μέτρα για το Περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή κλπ. Ούτε μία λέξη όμως δε γράφτηκε για τα πραγματικά περιβαλλοντολογικά προβλήματα του Νομού και της Περιοχής που προκαλεί η καύση του λιγνίτη και η προβληματική διακίνηση της τέφρας. 

Ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 5η Ιούνη ως Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος. Άγνωστο είναι αν και πόσο προσφέρουν αυτές οι επετειακές αναφορές στην ευαισθητοποίηση των λαών και κυρίως στην ανάπτυξη μαζικού, αγωνιστικού κινήματος που θα διεκδικεί τα αυτονόητα: Να ζει και να δημιουργεί σε ένα βιώσιμο, καθαρό Περιβάλλον απολαμβάνοντας ταυτόχρονα και όλα τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Αυτό είναι ένα σύνθετο ζήτημα και δεν αφορά μόνο το Περιβάλλον αλλά και την οικονομία, τα γεωπολιτικά συμφέροντα, τις κοινωνικές σχέσεις και την ταξική πάλη. Αφορά την ουσία και τη φύση του καπιταλισμού ως σύστημα κυριαρχίας της μειοψηφίας των ολιγαρχιών του πλούτου πάνω στους λαούς ολόκληρου του Πλανήτη με μοναδικό σκοπό την όλο και μεγαλύτερη κερδοφορία. Για να το πετύχει αυτό εκμεταλλεύεται ασύστολα ανθρώπινα χέρια και νου, ζώα και μηχανές αλλά και ολόκληρη τη φύση αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία και την επιβίωση των ανθρώπων.

Και ενώ «το σύστημα» κερδοσκόπησε επί 250 και πλέον χρόνια από την καύση του άνθρακα χωρίς να παίρνει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, τώρα κερδοσκοπεί και με την υπόσχεση «σωτηρίας του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή που τη δημιουργεί το διοξείδιο του άνθρακα;!»

Αν όντως το Κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό καταφέρει να σταματήσει την κλιματική αλλαγή τότε μπορεί να σταματήσει και τη Γη να γυρίζει… [1]

Βασιζόμενοι σ αυτό το «αφήγημα» άνοιξαν ένα νέο, τεράστιο πεδίο κερδοφορίας («Πράσινη ανάπτυξη») αλλά και νέας, τεράστιας και ανεπανόρθωτης καταστροφής του Περιβάλλοντος: «Οι παγκόσμιες επενδύσεις για ΑΠΕ (Αιολικά & Φ/Β) θα κυμανθούν από 1.360 έως 5.100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020 και από 1.490 έως 7.180 δισεκατομμύρια δολάρια την δεκαετία 2021 – 2030». [2]

Ταυτόχρονα τεράστια ποσά (πάνω από 200δις δολάρια ετησίως) διακινούνται στο χρηματιστήριο αγοράς «δικαιωμάτων ρύπανσης» ή δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Με βάση αυτή την αγορά βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τεράστιο σκάνδαλο στην ΕΕ που ονομάστηκε «η απάτη του αιώνα» όπου εμπλέκονται τραπεζίτες, βιομήχανοι και στελέχη της κομισιόν (υπέρτατης αρχής της ΕΕ) κάνοντας εικονικές αγορές δικαιωμάτων!  [3]

Την μόνη υπέρτατη αξία που αναγνωρίζει το Κεφάλαιο είναι το Κέρδος. Έτσι βλέπεις τη Γαλλική ΔΕΗ (EDF) να «επενδύει» στα αιολικά σε Πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες ενώ στην πατρίδα της λειτουργεί 56 Πυρηνικές μονάδες παραγωγής ρεύματος. Επίσης πολλές είναι οι Γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα αιολικά αλλά στη Χώρα τους λειτουργούν λιγνιτικές μονάδες.

Σε ότι αφορά την Περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που όντως έχει πολλά περιβαλλοντολογικά προβλήματα το όραμα των τοπικών αρχόντων, των πολιτικών παραγόντων των εργολάβων και των επιμελητηρίων λέγεται «μεταλιγνιτική εποχή». Βιάζονται να ξεμπερδέψουν με τον λιγνίτη παίρνοντας για αποζημίωση μερικά Ευρωπαϊκά αργύρια αδιαφορώντας και για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάνονται αλλά και τις τεράστιες περιβαλλοντολογικές πληγές που θα αφήσει πίσω του ο «ξαφνικός θάνατος» Ατμοηλεκτρικών Σταθμών και Ορυχείων.

Χαίρονται που θα πάρουν κονδύλια από το Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης και θα μπει η Παγκόσμια Τράπεζα να επενδύσει στην Περιοχή. Πολύ Περισσότερα κονδύλια πήρε η Τοπική αυτοδιοίκηση από τη ΔΕΗ μέσω Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης. Πού πήγαν; Είδαν οι πολίτες κανένα πραγματικό έργο ανάπτυξης;

Ούτε ένα!

Όσο για τον ληστρικό οργανισμό που λέγεται Παγκόσμια Τράπεζα ας δουν τα έργα της ανά τον πλανήτη για να προβλέψουν το μέλλον της Περιοχής και των κατοίκων.

Αδιαφορουν για τις πραγματικές περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην Περιοχή από τις μόνιμες «πληγές» που θα μείνουν από τα ανοιχτά Ορυχεία, τεράστιες τρύπες χιλιάδων στρεμμάτων και εκατοντάδων μέτρων βάθους αλλά και την αιθαλομίχλη από το μονοξείδιο που θα παράγουν τα ανοιχτά Ορυχεία αλλά και οι σόμπες και οι λέβητες λόγω παύσης της τηλεθέρμανσης.

Ποια είναι τα πραγματικά και οξυμένα περιβαλλοντολογικά προβλήματα της Ενεργειακής Περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας;

  1. Από τη μόνη επιδημιολογική μελέτη που έγινε στο Ν. Κοζάνης προκύπτει ότι ένα στα δυο παιδιά (50%) έχει κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα. (Παιδικό άσθμα, αποφρακτικές ρινίτιδες, πνευμονοπάθειες). Στους οικισμούς κοντά στα Ορυχεία και στα εργοστάσια, σε κάθε σπίτι υπάρχει και μια αναπνευστική συσκευή για αντιμετώπιση των αναπνευστικών προβλημάτων των κατοίκων
  2.   Η ιπτάμενη τέφρα, η σκόνη, το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου, τα λάδια στον υδροφόρο ορίζοντα δημιουργούν πολλά προβλήματα στην υγεία των κατοίκων.

Η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης γιατί, στην Περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, δεν πήρε μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των εργαζομένων, από την εξόρυξη και επεξεργασία του λιγνίτη και επιπλέον γιατί δεν έκανε επιδημιολογικές μελέτες σε βάθος χρόνου για τις επιπτώσεις αυτών των δραστηριοτήτων. 

Με την ίδια Απόφαση χαρακτηρίστηκε η ανυπαρξία μέτρων προστασίας της υγείας κατοίκων και εργαζομένων, ως έγκλημα κατά της ζωής!!!

Μήπως υπάρχει αντίφαση στο να θέλουμε και λιγνιτική παραγωγή για ηλεκτρική ενέργεια και καθαρό Περιβάλλον;

Αν καταργούσαμε κάθε βιομηχανική δραστηριότητα, κάθε παρέμβαση στη φύση, σίγουρα θα είχαμε καθαρότερο Περιβάλλον αλλά θα ήμασταν ακόμα στην «εποχή των σπηλαίων.» Ο Μαρξισμός έχει απαντήσει πριν πολλά χρόνια σ αυτό το ερώτημα. Ο άνθρωπος παρεμβαίνει στη φύση αλλά οφείλει να παίρνει μέτρα για την αειφορία και φροντίζει να μην την καταστρέφει.

Υπάρχουν λύσεις για το πρόβλημα της ρύπανσης στην Περιοχή;

Υπάρχουν και είναι κατατεθειμένες (τουλάχιστον από το Σ.Ε.ΕΝ. "ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ") στα υπουργεία, στα κόμματα, στην Τοπική αυτοδιοίκηση, στα Συνδικάτα.

Μπορούμε να μειώσουμε ως και 95% τις εκπομπές τέφρας στη διακίνησή τους από τους ΑΗΣ στα Ορυχεία με:

  1. Κατασκευή σωληνωτών ταινιοδρόμων μεταφοράς τέφρας
  2. Διαβροχή σε όλα τα σημεία μεταφόρτωσης
  3. Κυβοποίηση- Κοκοποίηση της τέφρας
  4. Απαγόρευση διάστρωσης δρόμων, πρανών και άλλων χώρων με τέφρα (στο επίπεδο των εντολών αυτό έχει επιτευχθεί στην πράξη όμως παραβιάζεται καθημερινά)
  5. Απαγόρευση μεταφοράς της τέφρας με φορτηγά καθώς και απόθεση σε χώρους δίπλα στους ΑΗΣ κοντά, σε οικισμούς κλπ

Υπάρχουν τρόποι να προστατευτούμε από του χημικούς ρύπους, διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου κλπ;

Ναι υπάρχουν αρκεί να εφαρμόσουμε τις βέλτιστες τεχνικές που διαθέτει σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία, επενδύοντας στην προστασία της υγείας: Φίλτρα, μονάδες αποθείωσης και άλλα πολλά!

Σαφώς αυτά δεν είναι τα μοναδικά και τα καλύτερα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε. Αν επικεντρωθούμε στη λύση αυτών των προβλημάτων έχουν προτάσεις και οι επιστήμονες, οι ειδικοί, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, στελέχη της Τοπικής αυτοδιοίκηση, οι κάτοικοι των οικισμών και πολλοί νέοι επιστήμονες της περιοχής μας. Τεχνογνωσία από το εξωτερικό κλπ.

Εκεί θα πρέπει να στοχεύουμε και όχι να επαναπαυόμαστε στη «μεταλιγνιτική εποχή», την οποία κάποιοι την επικαλούνται εδώ και 25 χρόνια, γιατί απ’ ότι φαίνεται, θα ζήσουμε με το λιγνίτη άλλα 50 χρόνια τουλάχιστον.

Φυσικά όλα αυτά για να γίνουν χρειάζεται μόνιμη και διαρκής πάλη ενάντια στο αδηφάγο σύστημα, τον καπιταλισμό και άμεσα για μια ενιαία και πραγματικά δημόσια ηλεκτρική εταιρεία, υπό τον έλεγχο της κοινωνίας και των εργαζομένων, χωρίς ιδιώτες, ανταγωνισμούς και κίνητρο την κερδοφορία αλλά την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, των ανέργων και των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτά πρέπει να είναι μόνιμα στο στόχαστρο των εργαζομένων, των κατοίκων και του Κινήματος της Περιοχής μας και όχι μόνο…

Κοζάνη 5/6/2019

Πράσσος Στέφανος

Πρώην Πρόεδρος του ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη»

Παραπομπές

[1] Κλιματική Αλλαγή : Πολλοί μύθοι, λίγες αλήθειες

[2] ΑΠΕ: «Καθαρή» ενέργεια για «βρώμικες» δουλειές (ΙΙ. Κλιματική αλλαγή και ο δρόμος που άνοιξε η Θάτσερ)

[3] «απάτη του αιώνα» με το εμπόριο ρύπων | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ | Ημερήσια Πολιτική και Οικονομική Εφημερίδα

Δημοφιλή Νέα

Φωτογραφίες από την παρέλαση της 15ης Οκτωβρίου στην Πτολεμαΐδα

Φωτογραφίες από την παρέλαση της 15ης Οκτωβρίου στην Πτολεμαΐδα


Φωτογραφίες του www.kozani.tv από την παρέλαση της 15ης Οκτωβ…

Δείτε ολόκληρη την παρέλαση για τα 107α Ελευθέρια της Πτολεμαΐδας  (video)
Έφυγε από τη ζωή ο Παναγιώτης Μεϊχανετσίδης.

Έφυγε από τη ζωή ο Παναγιώτης Μεϊχανετσίδης.


Στα πενήντα τρία του, εντελώς ξαφνικά

Γέμισε μελοποιημένα ποιήματα Ελύτη η Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕατρου Κοζάνης στην πρώτη θεματική συναυλία της χρονιάς της Music Art Νέο Ωδείο Κοζάνης. Δείτε δηλώσεις και αποσπάσματα της συναυλίας (φωτογραφίες - βίντεο)
Οδυνηρές οι επιπτώσεις από το κλείσιμο της λιγνιτικής παραγωγής (του Στέφανου Πράσσου)

Οδυνηρές οι επιπτώσεις από το κλείσιμο της λιγνιτικής παραγωγής (του Στέφανου Πράσσου)


Ανοιχτή επιστολή στη νέα Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας …

Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕ Κοζάνης συγκέντρωσαν χρηματικό ποσό που θα διατεθεί για το οικονομικό κόστος μετάβασης της μικρής Λυδίας σε ειδικό κέντρο στην Αυστρία
Ουσία και συμβολισμός του ΚΕΘΕΑ (του Θανάση Σκαμνάκη)

Ουσία και συμβολισμός του ΚΕΘΕΑ (του Θανάση Σκαμνάκη)


Η ιστορία του ΚΕΘΕΑ δεν είναι απλώς μια υπόθεση ενός ορ…

Η Πτολεμαϊδα γιόρτασε τα 107α ελευθέρια της από τον τουρκικό ζυγό. Δείτε τις δηλώσεις των επισήμων στις σημερινές εκδηλώσεις (video)

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα