pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Το χρέος να αντιδράσουμε στο σκοταδισμό - Για τον Άνθιμο και το Α.Π.Θ. (της Ιωάννας Κωσταρέλλα)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Πολλοί καθηγητές του Α.Π.Θ. αντιδρούν στην επιτιμοποίηση του Άνθιμου. Παρουσιάζουμε μία τέτοια άποψη

Της Ιωάννας Κωσταρέλλα*

Δεν ξέρω αν έχει κάποιο νόημα να αναγορεύεται κάποιος κρυφίως επίτιμος διδάκτορας ενός τμήματος. Σίγουρα, όμως, μια τέτοια διαδικασία δεν περιποιεί τιμή ούτε στο εκπαιδευτικό ίδρυμα που δίνει τον τίτλο, ούτε στους ανθρώπους του, ούτε βέβαια και στο τιμώμενο πρόσωπο, που υπό τέτοιες συνθήκες δέχεται να λάβει τον τίτλο.

Ο λόγος για την ξαφνική και από την πίσω πόρτα απόφαση της διοίκησης του ΑΠΘ και του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής, να δώσει τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα στον Μητροπολίτη Άνθιμο. Μια απόφαση που στα τέλη του 2017 και υπό την θύελλα των αντιδράσεων που είχε ξεσηκώσει, δεν είχε υλοποιηθεί.

Έφτασε, όμως, η κατάλληλη ώρα, μεσούντος του καλοκαιριού και υπό την επήρεια της θερινής νωθρότητας και μιας διοίκησης που οδεύει προς το τέλος της, για να γίνει η τελετή και μάλιστα σε χώρο εκτός του Πανεπιστημίου, κεκλεισμένων των θυρών.

Τη βολική αυτή συγκυρία εκμεταλλεύτηκαν όσοι έχουν μάθει να λειτουργούν έτσι, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τα χιλιάδες μέλη της κοινότητας του ΑΠΘ που έχουν διαφορετική άποψη.

Για όσους δεν γνωρίζουν τη διαδικασία, μια τελετή αναγόρευσης ενός επιφανούς προσώπου σε επίτιμο διδάκτορα γίνεται σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, στην οποία καλείται η ακαδημαϊκή κοινότητα να συμμετέχει. Εκεί, ο τιμώμενος στην αντιφώνησή του απευθύνεται στο ακροατήριο με θέμα που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος στο επιστημονικό πεδίο που θεραπεύει. Στην προκειμένη, βέβαια, περίπτωση τίποτα αυτά δεν έγινε, γιατί πολύ απλά δεν ήταν αυτός ο στόχος, αλλά η τελετή per se.

Ένα Πανεπιστήμιο, χώρος ανοιχτός στη γνώση, στη διαφορετικότητα, όπου όλα γίνονται στο φως, δεν μπορεί να λειτουργεί με τέτοιες διαδικασίες, τιμώντας πρόσωπα, των οποίων τα λόγια στάζουν χολή και όξος. Τα έργα και οι ημέρες του Μητροπολίτη Άνθιμου, ως κήρυκα λόγου μίσους, είναι γνωστά και καταγεγραμμένα.

Η εν λόγω επιλογή δεν αφορά στο Πανεπιστήμιο του φωτός, αλλά σε αυτό του σκότους που επιβραβεύει τη μισαλλοδοξία και λειτουργεί δια του αποκλεισμού.

Στο δυστοπικό αυτό σενάριο έχουμε χρέος να αντιδράσουμε σθεναρά, πρώτοι από όλους εμείς, τα μέλη αυτής της μεγάλης κοινότητας του ΑΠΘ.

 

* Η Ιωάννα Κωσταρέλλα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας του ΑΠΘ

πηγή: https://mikropragmata.lifo.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας


Η Διοίκηση της Δόξας Βερμίου Πύργων για το 2023 - 2024 συμφ…