Pantelidis banner 9 2019 A1

ACS BANNERS 2019 orizontio 001

Μάχη πανεπιστημιακών για υπεράσπιση ασύλου - Τι λένε καθηγητές του ΑΠΘ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ξεπέρασαν τις 300 οι υπογραφές για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Την ώρα που στη Βουλή κορυφώνονταν η συζήτηση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τη δική της μάχη συνέχιζε η νεοσύστατη Πρωτοβουλία Μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας για την Υπεράσπιση του Ασύλου.

Στο κάλεσμά της ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 300 καθηγητές όλων των βαθμίδων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που υπέγραψαν το σχετικό κείμενο που διακινήθηκε με δελτίο τύπου την 1η Αυγούστου 2019.

Μάλιστα ο κατάλογος των υπογραφών εστάλη στα πολιτικά κόμματα – με  κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση ή όχι – προκειμένου να επηρεάσει τη  στάση τους ενόψει της χθεσινής ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή.

Και επαναλαμβάνονταν το κάλεσμα το οποίο απευθύνονταν προς «το σύνολο της  ακαδημαϊκής κοινότητας, τα όργανα διοίκησης, τους συλλόγους (μελών  ΔΕΠ, εργαζομένων, φοιτητικούς) να υπερασπιστούν το πανεπιστημιακό  άσυλο, να αντιταχθούν σθεναρά στην προσπάθεια κατάργησής του και να  αποτρέψουν την επίθεση που δέχεται το δημόσιο Πανεπιστήμιο».

 

Στυλιανού: «Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν ευθύνεται για φαινόμενα παραβατικότητας»

«Η νομοθετική πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι δημαγωγική και παραπλανητική. Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν ευθύνεται για φαινόμενα παραβατικότητας που εμφανίζονται σε ορισμένα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τα φαινόμενα αυτά μπορούν κάλλιστα να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ κ. Άρης Στυλιανού. Και συμπλήρωσε: «Όλοι οι σχετικοί μεταπολιτευτικοί νόμοι περί του ασύλου πάντοτε με σαφήνεια κατοχύρωναν δυνατότητα αστυνομικής παρέμβασης, χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών, υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Άλλωστε, όταν το άσυλο καταργήθηκε ως νομικά κατοχυρωμένος θεσμός την περίοδο 2011-2017, δεν παρατηρήθηκε καμία βελτίωση της κατάστασης στα εν λόγω Πανεπιστήμια.

Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ιστορικός ακαδημαϊκός θεσμός και σύμβολο δημοκρατίας. Χάρη στο άσυλο, το δημόσιο Πανεπιστήμιο απολαμβάνει έναν βαθμό ελευθερίας έρευνας και διδασκαλίας, λόγου και δράσεων, ο οποίος σε κερδοσκοπικά ιδρύματα δεν υφίσταται. Το άσυλο δεν προστατεύει μόνο από κρατικούς καταναγκασμούς, αλλά και από ιδιωτικά συμφέροντα και τις επιβολές τους.

Η εχθρότητα της κυβέρνησης προς το άσυλο αποτελεί στην πραγματικότητα επίθεση στο ίδιο το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η κατάργηση του ασύλου συνιστά μέσο απαξίωσης και συρρίκνωσης του ρόλου του δημόσιου Πανεπιστημίου, σταδιακής ιδιωτικοποίησής του εκ των έσω, προκειμένου όταν κάποια στιγμή οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν να υπάρξει και επίσημη λειτουργία ιδιωτικών κερδοσκοπικών ιδρυμάτων σε πανεπιστημιακό επίπεδο».

 

Μαργαρίτης: «Θα έχουμε πλέον συνέχεια παρέα τον εισαγγελέα»

Ο Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Επιστημών  ΑΠΘ κ. Γιώργος Μαργαρίτης εστίασε στο πολιτικό κομμάτι λέγοντας πως οι πανεπιστημιακοί είναι χωρισμένοι στο θέμα του ασύλου ανάλογα με τις πολιτικές τους προτιμήσεις. «Αν είναι ΝΔ, το υποστηρίζουν και το θέλουν. Για παράδειγμα στην ΠΟΣΔΕΠ είναι ενθουσιασμένοι, χωρίς να ξέρουν τι αλλαγές θα επιφέρει η κατάργηση του ασύλου. Αν η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε ιδιωτικά κολέγια, ας το κάνει», σχολίασε.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία των ακαδημαϊκών υπέρ του ασύλου τόνισε: «Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο. Υπάρχει συζήτηση ότι γίνονται εγκλήματα και πταίσματα στα πανεπιστήμια που δεν μπορούν να τιμωρηθούν. Όμως το νομικό καθεστώς δεν εξαιρεί τα πανεπιστήμια από την τιμωρία εγκλημάτων. Με την κατάργηση του ασύλου πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει γιατί πια για ό,τι συμβαίνει θα παρεμβαίνει ο εισαγγελέας. Μιλάμε για διάλυση κάθε αυτονομίας των πανεπιστημίων. Θα έχουμε πλέον συνέχεια παρέα τον εισαγγελέα».

 

Πορεία στο κέντρο κατά ν/σχ για κατάργηση ασύλου

Χθες το απόγευμα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας έγινε στη Θεσσαλονίκη από μέλη της Σοσιαλιστικής Σπουδαστικής Πάλης.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 18:300 στην Καμάρα, ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου περί κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, που ολοκληρώθηκε λίγο νωρίτερα.

Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αφού πρώτα πέρασε από κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΠΗΓΗ: www.typosthes.gr

Δημοφιλή Νέα

[ www.kozani.tv - Μοντάροντας εικόνες... ]
Έλλη Πασπαλά, David Lynch και Τάκης Φαραζής κλείνουν τις εκδηλώσεις του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης για το 2019 (video)
Κώστας Πασαλίδης:
Διώξεις για κακουργήματα στους συλληφθέντες της άγριας καταστολής

Διώξεις για κακουργήματα στους συλληφθέντες της άγριας καταστολής


Για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος διώκονται οι 12 συ…

Καλλιόπη Αλ. Κυριακίδου - Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος:
Καλλιόπη Βέττα - Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: «Η Δημοκρατία και η ισότητα στον Αθλητισμό είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες και όχι ιδεοληψία»
ΑΡ.ΣΥ. για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία:

ΑΡ.ΣΥ. για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία: "Αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο Αλβανικό λαό"


Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚ…

Μήνυμα ΕΕ για τουρκικές προκλήσεις: Είμαστε δίπλα σε Ελλάδα και Κύπρο

Μήνυμα ΕΕ για τουρκικές προκλήσεις: Είμαστε δίπλα σε Ελλάδα και Κύπρο


Σαφές μήνυμα ότι είναι αλληλέγγυα με την Ελλάδα και τη…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα