pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Μάχη πανεπιστημιακών για υπεράσπιση ασύλου - Τι λένε καθηγητές του ΑΠΘ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ξεπέρασαν τις 300 οι υπογραφές για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Την ώρα που στη Βουλή κορυφώνονταν η συζήτηση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τη δική της μάχη συνέχιζε η νεοσύστατη Πρωτοβουλία Μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας για την Υπεράσπιση του Ασύλου.

Στο κάλεσμά της ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 300 καθηγητές όλων των βαθμίδων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που υπέγραψαν το σχετικό κείμενο που διακινήθηκε με δελτίο τύπου την 1η Αυγούστου 2019.

Μάλιστα ο κατάλογος των υπογραφών εστάλη στα πολιτικά κόμματα – με  κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση ή όχι – προκειμένου να επηρεάσει τη  στάση τους ενόψει της χθεσινής ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή.

Και επαναλαμβάνονταν το κάλεσμα το οποίο απευθύνονταν προς «το σύνολο της  ακαδημαϊκής κοινότητας, τα όργανα διοίκησης, τους συλλόγους (μελών  ΔΕΠ, εργαζομένων, φοιτητικούς) να υπερασπιστούν το πανεπιστημιακό  άσυλο, να αντιταχθούν σθεναρά στην προσπάθεια κατάργησής του και να  αποτρέψουν την επίθεση που δέχεται το δημόσιο Πανεπιστήμιο».

 

Στυλιανού: «Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν ευθύνεται για φαινόμενα παραβατικότητας»

«Η νομοθετική πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι δημαγωγική και παραπλανητική. Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν ευθύνεται για φαινόμενα παραβατικότητας που εμφανίζονται σε ορισμένα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τα φαινόμενα αυτά μπορούν κάλλιστα να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ κ. Άρης Στυλιανού. Και συμπλήρωσε: «Όλοι οι σχετικοί μεταπολιτευτικοί νόμοι περί του ασύλου πάντοτε με σαφήνεια κατοχύρωναν δυνατότητα αστυνομικής παρέμβασης, χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών, υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Άλλωστε, όταν το άσυλο καταργήθηκε ως νομικά κατοχυρωμένος θεσμός την περίοδο 2011-2017, δεν παρατηρήθηκε καμία βελτίωση της κατάστασης στα εν λόγω Πανεπιστήμια.

Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ιστορικός ακαδημαϊκός θεσμός και σύμβολο δημοκρατίας. Χάρη στο άσυλο, το δημόσιο Πανεπιστήμιο απολαμβάνει έναν βαθμό ελευθερίας έρευνας και διδασκαλίας, λόγου και δράσεων, ο οποίος σε κερδοσκοπικά ιδρύματα δεν υφίσταται. Το άσυλο δεν προστατεύει μόνο από κρατικούς καταναγκασμούς, αλλά και από ιδιωτικά συμφέροντα και τις επιβολές τους.

Η εχθρότητα της κυβέρνησης προς το άσυλο αποτελεί στην πραγματικότητα επίθεση στο ίδιο το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η κατάργηση του ασύλου συνιστά μέσο απαξίωσης και συρρίκνωσης του ρόλου του δημόσιου Πανεπιστημίου, σταδιακής ιδιωτικοποίησής του εκ των έσω, προκειμένου όταν κάποια στιγμή οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν να υπάρξει και επίσημη λειτουργία ιδιωτικών κερδοσκοπικών ιδρυμάτων σε πανεπιστημιακό επίπεδο».

 

Μαργαρίτης: «Θα έχουμε πλέον συνέχεια παρέα τον εισαγγελέα»

Ο Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Επιστημών  ΑΠΘ κ. Γιώργος Μαργαρίτης εστίασε στο πολιτικό κομμάτι λέγοντας πως οι πανεπιστημιακοί είναι χωρισμένοι στο θέμα του ασύλου ανάλογα με τις πολιτικές τους προτιμήσεις. «Αν είναι ΝΔ, το υποστηρίζουν και το θέλουν. Για παράδειγμα στην ΠΟΣΔΕΠ είναι ενθουσιασμένοι, χωρίς να ξέρουν τι αλλαγές θα επιφέρει η κατάργηση του ασύλου. Αν η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε ιδιωτικά κολέγια, ας το κάνει», σχολίασε.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία των ακαδημαϊκών υπέρ του ασύλου τόνισε: «Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο. Υπάρχει συζήτηση ότι γίνονται εγκλήματα και πταίσματα στα πανεπιστήμια που δεν μπορούν να τιμωρηθούν. Όμως το νομικό καθεστώς δεν εξαιρεί τα πανεπιστήμια από την τιμωρία εγκλημάτων. Με την κατάργηση του ασύλου πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει γιατί πια για ό,τι συμβαίνει θα παρεμβαίνει ο εισαγγελέας. Μιλάμε για διάλυση κάθε αυτονομίας των πανεπιστημίων. Θα έχουμε πλέον συνέχεια παρέα τον εισαγγελέα».

 

Πορεία στο κέντρο κατά ν/σχ για κατάργηση ασύλου

Χθες το απόγευμα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας έγινε στη Θεσσαλονίκη από μέλη της Σοσιαλιστικής Σπουδαστικής Πάλης.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 18:300 στην Καμάρα, ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου περί κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, που ολοκληρώθηκε λίγο νωρίτερα.

Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αφού πρώτα πέρασε από κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΠΗΓΗ: www.typosthes.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…