pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Άρχισαν Χθες Σάββατο και ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή οι διήμερες εκδηλώσεις στο Μουσείο του ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας (φωτογραφίες)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και επαναστατικής έξαρσης, έγινε το Σάββατο στο χωριό Θεοτόκος των Ιωαννίνων

, η εκδήλωση των Οργανώσεων  Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με αφορμή τα 75 χρόνια από το τέλος της τρίχρονης ένοπλης αναμέτρησης 1946-1949, την επική πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Με τις διήμερες εκδηλώσεις, το Σάββατο και την Κυριακή, το ΚΚΕ τιμά τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, τη συμβολή και τη θυσία των χωριών του Γράμμου και του Σμόλικα στον τρίχρονο ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ. 

Η εκδήλωση έγινε στο χώρο του Μουσείου του ΔΣΕ, το οποίο συμπλήρωσε ήδη δύο χρόνια λειτουργίας. Δεκάδες επιζώντες μαχητές του ΔΣΕ, τα παιδιά και εγγόνια τους, αλλά και κάτοικοι από όλα τα χωριά της περιοχής έδωσαν βροντερό παρών στην εκδήλωση. Ξεχωριστή στιγμή η ανάγνωση του τελευταίου γράμματος του μαχητή του ΔΣΕ Στέφανου Νούτσου από τη Λυκόραχη που παρέλαβε ο αδερφός του Αντρέας την ίδια μέρα που παρέλαβε και το μήνυμα της μονάδας του ότι ο Στέφανος έπεσε στο πεδίο της μάχης. Τα ντοκουμέντα κατατέθηκαν στο Αρχείο του ΚΚΕ και εμπλουτίζουν παράλληλα τα υλικά του Μουσείου, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο σ. Τάκης Σδούκος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικακαι τη βουλευτή του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο γραμματέας της οργάνωσης περιοχής Δυτικής Μακεδονίας Θανάσης Χαστάς ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στο χρονικό της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ, σημείωσε ως προς τα συμπεράσματα από την μελέτη της:

«Η πείρα και τα συμπεράσματα από τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ, αλλά και ολόκληρης της δεκαετίας του 1940 συνέβαλαν στη σύγχρονη στρατηγική επεξεργασία του ΚΚΕ, στο Πρόγραμμά μας, στον καθορισμό των καθηκόντων του Κόμματος σε επαναστατικές αλλά και σε μη επαναστατικές συνθήκες.

Επιβεβαιώνεται από την ιστορική πείρα πως δεν αρκεί να εμφανιστούν οι συνθήκες ραγδαίας αλλαγής του ταξικού συσχετισμού δυνάμεων, της επαναστατικής κατάστασης, όπως εμφανίστηκαν στη χώρα μας τις μέρες της απελευθέρωσης τον Οκτώβρη του 1944, για να πάρει η εργατική τάξη την εξουσία, αλλά προϋποθέτει την ολόπλευρη προετοιμασία του Κομμουνιστικού Κόμματος από τα πριν, πρώτα απ όλα τη διαμόρφωση αντίστοιχης στρατηγικής και Προγράμματος για την σοσιαλιστική επανάσταση, τη συγκέντρωση δυνάμεων σε αυτήν την κατεύθυνση. Προϋποθέτει σε επαναστατικές συνθήκες τον αυστηρό υπολογισμό του ταξικού συσχετισμού και την προετοιμασία της ένοπλης εξέγερσης, ώστε την κατάλληλη στιγμή να δοθεί το αποφασιστικό χτύπημα για την κατάληψη της εξουσίας». (Διαβάστε όλη την ομιλία ΕΔΩ)

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με λαϊκό γλέντι, ενώ την Κυριακή θα γίνει πεζοπορία στην περιοχή της Πέτρας Μούκας όπου ήταν η έδρα του Αρχηγείου του ΔΣΕ και της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΗΓΗ: www.902.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Σωκράτης Μάλαμας και Ιουλία Καραπατάκη στην Ποντοκώμη την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 !
Super Market
ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη

ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη


Το οικονομικό αδιέξοδο που βιώνει ένα μεγάλο μέρος της…

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024


Ενημερώνουμε τους καταναλωτές, εργαζόμενους και εμπόρ…

Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας - Κάνε την αίτησή σου

Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας - Κάνε την αίτησή σου


Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονί…

Τα βασανιστήρια της Χούντας [video]
Νέα Φτώχεια για τους Δυτικομακεδόνες με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ.) Πυρήνα Ζώνης Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) | του ΧΡΗΣΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ