Pantelidis banner 9 2019 A1

ACS BANNERS 2019 orizontio 001

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Εορδαίας: "Δικαίωμα των παιδιών η προσχολική αγωγή"

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Εδώ και δύο χρόνια με την έκδοση του προεδρικού διατάγματος 99/ 2017 η «Λαϊκή Συσπείρωση» «έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου»

με ανακοινώσεις, ερωτήσεις και παρεμβάσεις ότι οι δύο από τους τρεις Παιδικούς Σταθμούς που υπάρχουν στην Πτολεμαΐδα θα κλείσουν γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αδειοδότησης για τη λειτουργία τους!! «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» Μόλις 10 μέρες πριν από τη λήξη της θητείας της η απερχόμενη δημοτική αρχή (20 Αυγούστου) έδωσε στη δημοσιότητα διακήρυξη δημοπρασίας για τη μίσθωση ακινήτων για τη στέγαση Βρεφικών Σταθμών Πτολεμαΐδας. Το αποτέλεσμα ήταν να μπει «λουκέτο» στον πρώτο παιδικό σταθμό και να φιλοξενηθούν τα βρέφη στον δεύτερο (ελπίζουμε προσωρινά) δυναμικότητας 60 παιδιών Σε αναμονή είναι και η λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού ο οποίος δεν πληροί τις προϋποθέσεις μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να παραχωρηθεί ο βρεφονηπιακός σταθμός του «Μποδοσάκειου Νοσοκομείου» στο Δήμο Εορδαίας.

Στα παραπάνω προβλήματα πρέπει να προσθέσουμε και τη διακοπή της σίτισης από το 2012 χωρίς να την επαναφέρει η απερχόμενη Δημοτική Αρχή παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί στη Λαϊκή Συσπείρωση όταν έβαζε το θέμα.

Αυτή η αρνητική πραγματικότητα σε σχέση με τους Παιδικούς Σταθμούς διαμορφώθηκε όταν το 2001 μεταφέρθηκαν στους Δήμους χωρίς να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για τη λειτουργία τους. Οι εκάστοτε δημοτικές αρχές αντί να διεκδικούν χρήματα από τον Κρατικό προϋπολογισμό για να ανταπεξέλθουν επέβαλαν τροφεία επιβαρύνοντας έτσι τη λαϊκή οικογένεια ή προέβηκαν σε περικοπές (βλέπε διακοπή σίτισης). Θυμίζουμε ότι ο Καλλικράτης προβλέπει το 20% από το φόρο εισοδήματος το 12% από το ΦΠΑ και το 50% από το ΦΑΠ να δίνεται στους Δήμους. Το κράτος δεν τα δίνει, οι Δήμαρχοι δεν τα διεκδικούν βρίσκοντας την εύκολη λύση, αυτή της επιβολής τροφείων ή των περικοπών. Κάπως έτσι προκύπτουν οι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί στο Δήμο. Θυμίζουμε το πλεόνασμα των 3.500.000 ευρώ τον Σεπτέμβρη του 2017.

Μία ακόμα κοινωνική ανάγκη έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα. Επισημαίνουμε ότι τροφεία επιβλήθηκαν σε μία περίοδο τεράστιας καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Οι άθλιες υποδομές των Παιδικών Σταθμών αποτρέπουν τους γονείς που διαχειρίζονται τα “voucher” να επιλέγουν τις δομές των Δήμων και κατευθύνονται στις ιδιωτικές δομές στερώντας έτσι τους Δήμους από σοβαρά έσοδα.

Να θυμίσουμε ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ είναι «προϊόν υπεραξίας» των εργαζομένων και προέρχονται από την άγρια φορολογία όλων των κρατών-μελών και επενδύονται σχεδιασμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι με κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυμένων σύγχρονων λαϊκών αναγκών αλλά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο συγκεκριμένο χώρο.

Και η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ ενισχύει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο χώρο. Άρα τόσο η «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η «βιώσιμη ανάπτυξη» της Νέας Δημοκρατίας είναι το μεγαλύτερο παραμύθι

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ημερομηνία λήξης. Τα επόμενα χρόνια μπορεί να αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα απορρόφησης παιδιών εάν έγκαιρα δεν παρθούν δραστικά μέτρα. Ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Παιδικοί Σταθμοί φέρουν όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές που δεν φρόντισαν να λυθεί το κτιριακό. Ο ένας και μοναδικός παιδικός σταθμός στην πόλη της Πτολεμαΐδας με ιδιόκτητο κτίριο χτίστηκε το 1980.

Ευθύνες φέρουν και όλες οι κυβερνήσεις που δεν διέθεσαν τα απαραίτητα κονδύλια για την ανέγερση και λειτουργία παιδικών σταθμών. Καλούμε τη νέα Δημοτική Αρχή να σκύψει σοβαρά στα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Καλούμε τη νέα Δημοτική Αρχή:

  • Να βρει προσωρινά κτίριο για την μεταστέγαση του πρώτου Παιδικού Σταθμού.
  • Να «τρέξουν» οι απαραίτητες διαδικασίες για την παραχώρηση του παιδικού σταθμού του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου στο δήμο Εορδαίας.

Παλεύουμε:

  • Να γίνει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή τουλάχιστον δύο νέων σύγχρονων Παιδικών Σταθμών εξοπλισμένων με προτεραιότητα τις λαϊκές και εργατικές γειτονιές.
  • Να επανέλθει η σίτιση η σίτιση των παιδιών. Γιατί το ζήτημα της σίτισης είναι παράγοντας άρρηκτα συνδεδεμένος με την υγεία και την ομαλή πνευματική ανάπτυξη του παιδικού πληθυσμού αλλά και με τις διατροφικές συνήθειες που κατακτούν ως ενήλικες. Επιπλέον η Δυτική Μακεδονία είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία και οι εργαζόμενοι «παλεύουν» κυριολεκτικά για ένα πιάτο φαΐ.
  • Μόνιμο εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής και ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία.
  • Γενναία χρηματοδότηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό.

Καλούμε τους εργαζόμενους τους γονείς τα σωματεία και τους φορείς να μη συμβιβαστούν με αυτήν την άθλια πραγματικότητα. Να παλέψουμε για τις ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.

Ο ρόλος των βρεφικών/παιδικών σταθμών δεν πρέπει να περιορίζεται στη φύλαξη των παιδιών κατά τις ώρες εργασίας τους. Η Προσχολική Αγωγή πρέπει να είναι πρώτα από όλα δικαίωμα των ίδιων των παιδιών. Είναι απαραίτητη για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη για την ομαλή κοινωνικοποίησή τους. Γι΄ αυτό πρέπει να βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη του Κράτους.

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Χόλμπα Αντωνία

Δημοφιλή Νέα

Βίντεο του www.kozani.tv από το Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Καραβιού στην Πτολεμαΐδα (video)

Βίντεο του www.kozani.tv από το Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Καραβιού στην Πτολεμαΐδα (video)


Βίντεο του www.kozani.tv από το Άναμμα του Χριστουγεννιάτικο…

Φωτογραφίες του www.kozani.tv από τον Φωτισμό του Χριστουγεννιάτικου Καραβιού στην Πτολεμαΐδα

Φωτογραφίες του www.kozani.tv από τον Φωτισμό του Χριστουγεννιάτικου Καραβιού στην Πτολεμαΐδα


Φωτογραφίες του www.kozani.tv από τον Φωτισμό του Χριστουγεν…

Κατάρα (του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη)

Κατάρα (του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη)


Τα δυνατά χιόνια του ’88 με βρήκαν με ένα βιβλίο για τον…

Σήμερα Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου από τις 19:00 ο Φωτισμός του Χριστουγεννιάτικου Καραβιού και η Λευκή Νύχτα στην Πτολεμαΐδα
Η ομάδα εθελοντισμού “Ανδρόνικος” σε συνεργασία με το
Σάκης Μάστορας:
Το www.ptolemaida.tv συμμετέχει στην τετράωρη στάση εργασίας (10:00 - 14:00) της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης
Με δάκρυα στα μάτια ο Λευτέρης Γιοβανίδης αποχαιρέτισε το ΔΗΠΕΘΕατρο Κοζάνης (video)

Με δάκρυα στα μάτια ο Λευτέρης Γιοβανίδης αποχαιρέτισε το ΔΗΠΕΘΕατρο Κοζάνης (video)


Πολυ φορτισμένο ήταν το κλίμα σήμερα στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνη…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα