pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκατάστασης Αιολικών στον Μπούρινο: "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος «πετάει» το Ρόκα και τα Αιολικά του έξω από το Μπούρινο"

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ανακαλούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος οι ΑποφάσειςΈγκρισης ΠεριβαλλοντικώνΌρων (ΕΠΟ) των έργων Αιολικός Σταθμός Παραγωγής

Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ‘’ΒΟΥΡΙΝΟΣ I’’&‘’ΒΟΥΡΙΝΟΣ IΙ’’της εταιρείας Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ, λόγω μη καταβολής του προβλεπόμενου τέλους διατήρησης δικαιώματος κατοχής άδειας παραγωγής (ΑΔΑ ΨΘΝ14653Π8-ΝΥ2&ΩΧΒΧ4653Π8-Σ9Φ).

Ένας πολυετής αγώνας για τη διάσωση της ευαίσθητης περιβαλλοντικά και σημαντικής από πολλές πλευρές του επιστητού, περιοχής του Μπούρινου (περιοχής ενταγμένης στο δίκτυο “Natura2000”), πήρε ευτυχή κατάληξη.

Οι ενέργειες της επιτροπής αγώνα, οι προσφυγές σε επιτροπές , δικαστήρια και τέλος στο ΣτΕ, καθώς κι η εναντίωση ολόκληρης της κοινωνίας της Σιάτιστα στα σχεδιαζόμενα έργα, ανάγκασαν την εταιρία επιχειρηματικών συμφερόντων του Ρόκα (υπό το φόβο των καθυστερήσεωνυλοποίησης του έργου) να μην κρατήσει ενεργό το ενδιαφέρον της για την υποτιθέμενη μεγάλη επένδυση.

Ένας άλλος κύριος λόγος για τον οποίο τα σχεδιαζόμενα έργα οδηγήθηκαν σε ματαίωση, ήταν η χαμηλή (πέραν των προσδοκιών της εταιρίας) κρατική επιδότηση.

Τώρα ποια, μετά την παρέλευση αρκετών ετών , είναι έκδηλος ο λόγος για τον οποίο υλοποιούνται τέτοιες επενδύσεις. Δεν είναι άλλος από την είσπραξη κρατικών χρηματοδοτήσεων και την εισαγωγή παρωχημένου κι αναποτελεσματικού τεχνολογικού εξοπλισμού.

Η τυχαιότητα του χαρακτήρα των αιολικών σταθμών (παράγουν ρεύμα μόνο όταν φυσάει) τα καθιστούν αναποτελεσματικά έως επιζήμια για την υποδομή της ηλεκτροπαραγωγικής διαδικασίας κάθε χώρας. Αυτό επιβεβαιώνεται από την αποστροφή από αυτούς των χωρών που αρχικά επένδυσαν στην κατηγορία αυτή των ΑΠΕ.

Όλα όσα επί σειρά ετών υποστηρίζαμε και διαλαλούσαμε με στεντόρεια φωνή, περί των επιπτώσεων των έργων στο περιβάλλον, στην υγεία ανθρώπων και ζώων, στην απαξία της γης, στην καταστροφή των περήφανων βουνών μας, δυστυχώς αποδείχθηκαν, στο διάβα του χρόνου, αληθινά.

Είμαστε οι ίδιοι, ως Βοϊάτες, αποδέκτες πλέον των αρνητικών συνεπειών της εγκατάστασης αιολικών σταθμών. Τα γειτονικά βουνά μας αλλοτριώθηκαν για να προετοιμαστούν να δεχτούν στη ράχη τους, τόνους τσιμέντων και σιδερικών. Οι αντιδράσεις των κατοίκων άρχισαν να εγείρονται και θα πληθαίνουν με το πέρασμα του χρόνου κι όσοι αρχικά είδαν με καλό μάτι το όλο εγχείρημα, άρχισαν να το ξανασκέπτονται.

Ήμασταν πεπεισμένοι για την ορθότητα των απόψεών μας και για το δίκαιο του αγώνα μας.

Αισθανόμαστε δικαιωμένοι και χαρούμενοι για το αποτέλεσμα. Ο Μπούρινος θα παραμείνει αλώβητος, έχει τεράστια σημασία για την πόλη μας, την Περιφέρειά μας και θα τον παραδώσουμε ως έχει στα παιδιά μας.

Μένουμε σε επαγρύπνηση κι ετοιμότητα για δράσεις ωφέλειας του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος.

Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους πολίτες της Σιάτιστας, τους Συλλόγους, το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου μ’ επικεφαλής τον κ. Δ. Λαμπρόπουλο, το δικηγόρο μας και μέλος της επιτροπής κ. Κακάλη Γεώργιο, το δικηγόρο που επιμελήθηκε τα της προσφυγής μας στο ΣτΕ κ. Πολίτη Γεώργιο κι όλους όσοι μας συνέδραμαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Σιάτιστα 16η Σεπτεμβίου 2019

Η επιτροπή αγώνα

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.