pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Απολιγνιτοποίηση; Ναι. Πώς;

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ζητούνται απαντήσεις για: Την ενεργειακή ασφάλεια Το κόστος καυσίμων Την επόμενη μέρα των κοινωνιών στα λιγνιτικά κέντρα

- Σ. Φάμελλος: "Απουσιάζει από το κυβερνητικό πλάνο ολοκληρωμένος ενεργειακός και αναπτυξιακός σχεδιασμός" - Γ. Αδαμίδης: "Εξαιρετικά βίαιη αντί για δίκαιη η μετάβαση".

Πλήρης συσκότιση καλύπτει την κατά τα άλλα ρητή δέσμευση της κυβέρνησης για πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2028, καθώς, εκτός από πολιτικά ορθή ως προς την επικοινωνιακή απήχηση των προθέσεων, δεν φαίνεται να συνοδεύεται από ολοκληρωμένο, σοβαρό σχεδιασμό για το πώς θα γίνει η κρίσιμη αυτή μετάβαση.

Βάσει και των πολιτικών της Ε.Ε., η περίφημη “πράσινη” ανάπτυξη είναι μονόδρομος, όπως και η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, με προεξάρχουσες τις ανανεώσιμες, και ο μετασχηματισμός αυτός έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. Άλλωστε, και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που καταρτίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: και η κυβέρνηση Ν.Δ. θέλει να αναθεωρήσει) υπηρετούσε όλους τους περιβαλλοντικούς στόχους (διείσδυση ΑΠΕ, ενεργειακή απόδοση κ.λπ.) καθώς και τον περιορισμό του εγχώριου καυσίμου, του λιγνίτη, στην ηλεκτροπαραγωγή στο 17% έως το 2030.

Το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 που επαγγέλλεται σήμερα η κυβέρνηση επιβάλλεται να απαντά σε κρίσιμα ζητήματα, όπως:

- Η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού.

- Το κόστος των άλλων καυσίμων, ιδιαίτερα δε του φυσικού αερίου (ενόψει ΑΠΕ) στην οικονομία και την κοινωνία.

- Τις σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και μικροοικονομίες των ενεργειακών κέντρων της χώρας, (δυτική Μακεδονία - Μεγαλόπολη).

Ο εγχώριος λιγνίτης που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, δραστηριότητα της ΔΕΗ, θεωρείται πως χρειάζεται, προς ώρας, ως καύσιμο back up τόσο για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας όσο και για την εξισορρόπηση της αγοράς σε επίπεδο κόστους (ακόμα και με αυξημένα CO2) που αφορά όλους τους καταναλωτές ηλεκτρισμού. Αντίστοιχα, το φυσικό αέριο, στο οποίο επενδύουν όλοι οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, είναι εισαγόμενο καύσιμο, με τιμή που συνδέεται πάντοτε με την πορεία της αντίστοιχης του πετρελαίου.

Να σημειωθεί ότι είναι δρομολογημένη ήδη η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων έως το 2027, συνολικής καθαρής ισχύος 1.903 MW - επί συνόλου 3.904 “λιγνιτικών MW” (μελέτη επάρκειας ΑΔΜΗΕ 2017-2027). Οι δέκα μονάδες φυσικού αερίου (τέσσερις της ΔΕΗ) που λειτουργούν -συνδυασμένου και ανοιχτού κύκλου- συνολικά αριθμούν 4.064,8 MW.

Είναι προφανής η σημασία του σχεδιασμού για την υποκατάσταση του λιγνίτη από άλλα καύσιμα, συνυπολογίζοντας επάρκεια, ασφάλεια εφοδιασμού και κόστη. Στο σημείο αυτό πρέπει να εκτιμηθεί και ο υφιστάμενος προγραμματισμός, π.χ. τι θα γίνει με τη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, συνολικού κόστους 1,5 δισ. που ολοκληρώνεται προσεχώς η κατασκευή της.

Συγχρόνως, ο κίνδυνος ουσιαστικής “εξαφάνισης” των περιοχών όπου λειτουργούν τα λιγνιτικά κέντρα της ΔΕΗ είναι ορατός, καθώς μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα θα παύσει να υφίσταται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία και οικονομία, τους εργαζόμενους και τους έμμεσα απασχολούμενους.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε είχαν ήδη γίνει κινήσεις από την προηγούμενη διακυβέρνηση και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη λεγόμενη “δίκαιη μετάβαση” στη μεταλιγνιτική εποχή, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε., με την πρόβλεψη - εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων / κινήτρων στήριξης των περιοχών για την υποκατάσταση της λιγνιτικής παραγωγής με εναλλακτικές και νέες παραγωγικές δραστηριότητες, νέες επενδύσεις κ.λπ.

Χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό

Η δέσμευση του Κυρ. Μητσοτάκη από το βήμα του ΟΗΕ για το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως το 2028 οφείλει να ενταχθεί σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό και αναπτυξιακό σχεδιασμό για τη χώρα, που θα λαμβάνει υπόψιν την κλιματική κρίση, κάτι που δυστυχώς φαίνεται ότι απουσιάζει από το πλάνο της κυβέρνησης, τόνισε στην “Αυγή” της Κυριακής ο τομέαρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως δήλωσε, “η απολιγνιτοποίηση πρέπει να απαντάει στα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, του κόστους ενέργειας, της ενεργειακής φτώχειας και στην πρόοδο των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Η κυβέρνηση οφείλει παράλληλα να επιταχύνει την υλοποίηση των πολιτικών πρωτοβουλιών που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών της χώρας, ώστε να διασφαλιστούν η εργασία, η πρόοδος και η κοινωνική συνοχή. Πρωταρχική προτεραιότητα αποτελεί η ενεργοποίηση του Ελληνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης μέσω του Πράσινου Ταμείου, με τη διάθεση τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ την περίοδο 2018 - 2020 για αναπτυξιακές δράσεις σε όλη τη δυτική Μακεδονία και στον Δήμο Μεγαλόπολης και τη διασφάλιση τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου και ενός οδικού χάρτη για τη μεταλιγνιτική εποχή. Η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει τη διαμόρφωση κεντρικών πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων για τη δίκαιη μετάβαση σε επίπεδο Ε.Ε. στον νέο προϋπολογισμό της Ένωσης. Οφείλει, επιπλέον, να εξασφαλίσει ότι δεν θα διευρυνθούν οι ενδοκοινοτικές αντιθέσεις Βορρά - Νότου και πως κανείς δεν θα μείνει πίσω. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με κεντρικό στόχο την κλιματική ουδετερότητα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης για το 2050”.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή συνολικά έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σ.Φάμελλος μαζί με την αναπληρώτρια τομεάρχη Χ. Καφαντάρη και άλλους τέσσερις βουλευτές από τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας -Κ. Βέττα, Γ. Παπαηλιού, Θ.Πέρκα, Ο. Τελιγιορίδου- κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΝ ζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία για την επίσπευση της εκπόνησης του ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2019.

“Πιο βίαιη δεν γίνεται”

Για τεράστιο ζήτημα μίλησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης στην “Αυγή” της Κυριακής, σημειώνοντας ότι πάντοτε “μιλούσαμε για ένα πλαίσιο δίκαιης μετάβασης και όχι μιας βίαιης μετάβασης”, που όπως φαίνεται σήμερα “πιο βίαιη δεν γίνεται”.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση όχι μόνο “κλείνει το μάτι” στους παραγωγούς ενέργειας με φυσικό αέριο, το οποίο είναι εισαγόμενο καύσιμο, που συνεπάγεται συναλλαγματική αιμορραγία και υψηλές τιμές προμήθειας, αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ενώ επηρεάζεται δραματικά η οικονομική ανάπτυξη της δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης και ήδη οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε αναβρασμό.

Σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες περιοχές θα οδηγηθούν σε μαρασμό, δεδομένου ότι το 45% του ΑΕΠ στη δυτική Μακεδονία οφείλεται στη δραστηριότητα της ΔΕΗ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Μεγαλόπολη ξεπερνά το 50%, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε οκτώ χρόνια η Πτολεμαΐδα θα είναι μισή πόλη -ήδη στο Αμύνταιο παρατηρείται το φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης-, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά τα επόμενα χρόνια θα χαθούν 12.000 θέσεις εργασίας.

Ζούντα Αντιγόνη

ΠΗΓΗ: www.avgi.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

Έγκλημα χωρίς τέλος στη Γάζα: Στους 32.226 οι νεκροί

Έγκλημα χωρίς τέλος στη Γάζα: Στους 32.226 οι νεκροί


Έγκλημα χωρίς τέλος στη Γάζα: