figourini banner 1 2021

ACS BANNERS 2019 orizontio 001

Ομιλία της Παρασκευής Βρυζίδου Βουλευτή Ν. Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας για ακύρωση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ της ΔΕΗ (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι και αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να δώσει, σε σημαντικά ζητήματα

, λύσεις, οι οποίες ταλαιπωρούν τους πολίτες και τη χώρα μας.

Και θα ξεκινήσω από την Πρόταση Νόμου, που - κατά την άποψή μου- είναι και από τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις που έρχονται και είναι τα ΝΟΜΕ. Όπως και ο Υπουργός είπε πριν, τα ΝΟΜΕ ξεκίνησαν το 2015 και είναι οι δημοπρατήσεις, βάσει των οποίων η ΔΕΗ ήταν υποχρεωμένη να πουλάει ενέργεια με τιμές χαμηλότερες του κόστους, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται διαχρονικά. Μέχρι που έφτασε η ζημιά της από τα ΝΟΜΕ, στα 600 εκατ. ευρώ.

Έρχεται, λοιπόν, σήμερα, με την Πρόταση του νομοσχεδίου, να καταργηθούν τα ΝΟΜΕ, τα οποία, βέβαια, δεν είχαν ζωή επ’ αόριστον. Όμως, αυτή η Κυβέρνηση και αυτό το συγκεκριμένο Υπουργείο και ο Υπουργός, έρχεται και καταθέτει την Πρόταση, προκειμένου να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από αυτήν την αφαίμαξη και αυτήν την οικονομική ζημία, που είχε υποστεί η ΔΕΗ.

Με αυτήν την κίνηση και σε συνδυασμό με την απόφαση να πληρωθούν και στη Δ.Ε.Η.  τα ΥΚΩ  (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας), που ανέρχονται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ, μέσα σε λίγους μήνες ζωής της Κυβέρνησης,  φαίνεται η βούληση να στηριχθεί πραγματικά η ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ δεν είναι μόνο μια επιχείρηση δημοσίου χαρακτήρα. Δεν είναι μόνον οι 10.000 εργαζόμενοι. Δεν είναι μόνο περιοχές μας, οι οποίες έχουν αλλάξει τη φυσιογνωμία τους και έχουν δώσει πάρα πολλά για την παραγωγή της ενέργειας, αλλά είναι κάτι που αφορά όλη τη χώρα. Είναι η ασφάλεια της χώρας, είναι το δημόσιο συμφέρον και είναι βέβαια η προετοιμασία για το επόμενο βήμα.

Ήδη λοιπόν, με όλα αυτά τα οποία έγιναν μέχρι τώρα, φαίνεται και προδιαγράφεται η ασφάλεια που υπάρχει και το θετικό σκεπτικό και βέβαια, αναμένουμε το νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει στο οποίο καλείτε η Κυβέρνηση, να λύσει θέματα τα οποία δεν λύθηκαν και αφορούσαν την προηγούμενη Κυβέρνηση και τα προηγούμενα χρόνια, καλείται να δώσει άμεσα λύσεις στον παρόντα χρόνο, στο έναν χρόνο, στα δύο χρόνια, στα δέκα και βέβαια για το μέλλον της χώρας.

Ήδη, η προηγούμενη Κυβέρνηση, είχε το σχέδιο της και γνώριζε ότι προχωράμε σε απολιγνιτοποίηση, η οποία είχε υλοποιηθεί και έκλειναν οι θερμοηλεκτρικές μονάδες η μία μετά την άλλη. Είχε μειωθεί η παραγωγή του λιγνίτη και η παραγωγή της ενέργειας από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, ωστόσο εφάρμοζε το ίδιο σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης, λες και δεν άλλαξε τίποτα και θα λειτουργούσαμε με την ίδια ποσότητα, με την ίδια εξόρυξη για πάρα πολλές δεκαετίες.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σήμερα, να πρέπει η σημερινή Κυβέρνηση και το Υπουργείο, στο τώρα, αυτόν τον προγραμματισμό να τον καλύψει, διότι η απολιγνιτοποίηση η οποία προχωρούσε δεν συνοδευόταν από αντίστοιχες δράσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης αντίστοιχης της εμβέλειας της εξόρυξης, γιατί κρύβαμε κάτω από το χαλί, το ότι κάνουμε απολιγνιτοποίηση και ότι η ΔΕΗ ιδιωτικοποιείτε, διότι δραστηριότητες της μεγάλες, υλοποιούνταν μέσα από εργολαβίες.

Έτσι λοιπόν, προκειμένου να μην έχουμε πολιτικό κόστος, να μη λέμε στον κόσμο, τι ακριβώς γίνεται, ενώ γινόταν και το κρύβαμε, και σήμερα πρέπει να δοθούν λύσεις σε όλα αυτά. Δηλαδή, να προστατεύσουμε τα ορυχεία, τα οποία είναι στο σύνολό τους ανοιχτά και κινδυνεύουμε ενδεχομένως και από αυταναφλέξεις ή εάν άμεσα, σήμερα, δεν γίνουν και αυτά που έπρεπε να γίνουν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Νομίζω λοιπόν ότι εδώ είναι σεβαστό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά στις τοπικές κοινωνίες και στις γωνιές της χώρας μας, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ζητούν το δικαίωμα να χαίρονται τον τόπο τους, να εργάζονται και να ζουν με ασφάλεια και χαίρομαι που το Υπουργείο, φροντίζει προς αυτή την κατεύθυνση, βέβαια με το πολύ βαρύ φορτίο που είχε πάρει στις πλάτες του, που όπως είπα και πριν, να καλύψει και το παρελθόν και το παρόν και το μέλλον.

Θα ήθελα να πω δύο κουβέρτες μόνο γιατί το ΚΕΘΕΑ, το οποίο αναλύθηκε από πολλούς συναδέλφους, θέλω να πω μόνο ότι το έργο του είναι σημαντικό, τα παιδιά της χώρας μας σε μεγάλα ποσοστά πλήττονται από τη μάστιγα των ναρκωτικών, χρειάζεται λοιπόν φορέας ο οποίος θα φροντίζει και θα εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, επειδή όμως είναι πολύ υψηλός ο στόχος και πολύ σοβαρή η δουλειά που γίνεται, πρέπει να είναι πολύ καθαρός φορέας και θα πρέπει να μην υπάρχουν ψεγάδια, τα οποία θα προβληματίζουν και τους νέους που θα πηγαίνουν εκεί, προκειμένου να βρουν τη λύτρωση και τη σωτηρία τους. Γι' αυτό λοιπόν, καλώς το έπιασε το Υπουργείο το θέμα, το ανέλυσε με το δικό του τρόπο, έχει την ευθύνη του μέλλοντος για να πάνε καλά τα πράγματα και έχει κάνει την δική του πρόταση, η οποία πρέπει να είναι σεβαστή και να στηριχθεί απ' όλους μας, γιατί έχει να κάνει με την προστασία της νέας γενιάς και των παιδιών μας.

Βέβαια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι υπάρχει μέριμνα για την πρώτη κατοικία, δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης και με τα μέτρα τα οποία κατατίθεται και προς αυτή την κατεύθυνση, νομίζω ότι είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και ελπίζουμε και προσδοκούμε –που για μένα είναι μια βεβαιότητα- ότι και τα επόμενα βήματα θα ελαφρύνουν τους πολίτες της χώρας μας.         

Σας ευχαριστώ».

Δημοφιλή Νέα

Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης:
Λευτέρης Ιωαννίδης:
Σωκράτης Φάμελλος:
Ενημέρωση για την λειτουργία της λαϊκής αγοράς Πτολεμαΐδας στις 3 Ιουνίου - Ο πίνακας συμμετεχόντων
Ξεκινάει η λειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Πτολεμαΐδας

Ξεκινάει η λειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Πτολεμαΐδας


Κατόπιν της έκδοσης των υπ’ αρ. : Δ1α/ΓΠ.οικ. 33464/30.5.2020 (Β…

Ο φόβος ως εργαλείο της κυρίαρχης πολιτικής (του Βασίλη Λιόση)

Ο φόβος ως εργαλείο της κυρίαρχης πολιτικής (του Βασίλη Λιόση)


Γιατί ενώ υπάρχει τόση αδικία ο κόσμος δεν εξεγείρεται…

Η εικόνα του 21ου βρόμικου αιώνα (του Θανάση Σκαμνάκη)

Η εικόνα του 21ου βρόμικου αιώνα (του Θανάση Σκαμνάκη)


Ας κάνουμε τα γεγονότα εικόνες. Ο λευκός αστυνομικός π…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα