pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Όχι πατέντες σε φυτά και σπόρους που παράγονται βιολογικά (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Κοινοβούλιο ζήτησε ξανά την ελεύθερη πρόσβαση σε υλικά φυτοκαλλιέργειας. Οι ευρωβουλευτές θέλουν να εξασφαλίσουν

ότι οι αγρότες σε όλη την ΕΕ μπορούν να καινοτομήσουν ώστε να βρουν λύσεις στην κλιματική κρίση και τις νέες ασθένειες των φυτών. Δεν πρέπει να επιτρέπεται στις μεγάλες πολυεθνικές να πατεντάρουν τη φυσική ζωή, δημιουργώντας μονοπώλια και αυξάνοντας τις τιμές των τροφίμων.

Όλα ξεκίνησαν από μια ζαρωμένη ντομάτα. Το 2015, το Ευρωπαϊκό Γραφείο ∆ιπλωµάτων Ευρεσιτεχνίας εκχώρησε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα νέο είδος ντομάτας, ιδανικής για την παρασκευή κέτσαπ. Καλλιεργούνταν μόνο με βιολογικές διαδικασίες, οπότε δεν ήταν γενετικά τροποποιημένη.

Η πατέντα δέχτηκε αμέσως αντιδράσεις, με εκστρατείες να κατηγορούν το ΕΓΔΕ ότι πατεντάρει τη ζωή. Τότε ο οργανισμός τροποποίησε την πολιτική του αλλά υπόθεση έφτασε στο τμήμα προσφυγών του ΕΓΔΕ. Η αντιπαράθεση συνεχίζεται.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παλεύει για να εξασφαλίσει ότι τα προϊόντα που παράγονται με βιολογικές διαδικασίες δεν πατεντάρονται. Πιστεύουμε ότι η ελεύθερη πρόσβαση σε φυτικά υλικά είναι απαραίτητη για να υπάρχει καινοτομία στον τομέα της φυτοκαλλιέργειας στην Ευρώπη, για τους αγρότες αλλά και για τη γενετική ποικιλία των καλλιεργειών μας. Οι ευρωβουλευτές θέλουν οι αγρότες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορούν να καινοτομήσουν, ειδικά ενώπιον της κλιματικής κρίσης.

Η καλλιέργεια νέων τύπων φυτών προωθεί τη γενετική ποικιλότητα. Κάθε χρόνο αναπτύσσονται νέες φυτικές ασθένειες και επιδημίες, και είναι απαραίτητη η ανάπτυξη νέων καλλιεργειών τροφίμων που είναι ανθεκτικές σε αυτές τις φυτικές ασθένειες και επιδημίες. Αν επιτρέψουμε τις πατέντες, αυτό θα παρεμποδίσει μια τέτοια καινοτομία και ανάπτυξη. Πιστεύω ότι είναι μεγάλος κίνδυνος για την παραγωγή τροφίμων παγκοσμίως.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι παραγωγοί μικρής κλίμακας θα πληγούν πιθανότατα περισσότερο από αυτές τις πατέντες. Το Κοινοβούλιο λέει επίσης ότι αν επιτραπεί στις εταιρίες να έχουν πατέντες για ορισμένες ποικιλίες τροφίμων, θα δημιουργηθούν μονοπώλια, πράγμα που με τη σειρά του θα αυξήσει τις τιμές των τροφίμων σε όλη την ΕΕ.

ΠΗΓΗ: multimedia.europarl.europa.eu

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Σωκράτης Μάλαμας και Ιουλία Καραπατάκη στην Ποντοκώμη την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 !
Super Market
ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη

ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη


Το οικονομικό αδιέξοδο που βιώνει ένα μεγάλο μέρος της…

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024


Ενημερώνουμε τους καταναλωτές, εργαζόμενους και εμπόρ…

Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας - Κάνε την αίτησή σου

Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας - Κάνε την αίτησή σου


Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονί…

Νέα Φτώχεια για τους Δυτικομακεδόνες με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ.) Πυρήνα Ζώνης Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) | του ΧΡΗΣΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Τα βασανιστήρια της Χούντας [video]