figourini banner 1 2021

banner3

Γιώργος Αμανατίδης - Βουλευτής Ν. Κοζάνης: «Αναθεώρηση Συντάγματος 2019 - Αναγκαία, αλλά άτολμη»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Με την ευκαιρία ολοκλήρωσης από τη Βουλή των Ελλήνων της διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος στις 25/11/2019

έκρινα ότι είναι σκόπιμο και χρήσιμο να ενημερώσω τους πολίτες του Ν. Κοζάνης για τις εννέα αλλαγές.

Έχω την άποψη, όπως και η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, ότι η παρούσα Βουλή θα έπρεπε να τολμήσει και να συμφωνήσει σε μια πιο διευρυμένη Αναθεώρηση καθόσον αντίστοιχη θα γίνει μετά την πάροδο δεκαετίας, ενώ οι συνέπειες για όσα δεν άλλαξαν θα γίνουν άμεσα ορατές. Σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως η εγκριθείσα Αναθεώρηση, όπως παρουσιάζεται παρακάτω, αποτελεί μεγάλο βήμα στο μέλλον.

Ειδικότερα:                                                                                           

Α. Συνοπτικά οι εννέα συνταγματικές αλλαγές     

 • Διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και αποσύνδεσή της από πρόωρη διάλυση της Βουλής
 • Δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στο τόπο διαμονής τους
 • Κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για άσκηση δίωξης Υπουργών και Υφυπουργών
 • Περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας και προστασία μόνο για κοινοβουλευτικά καθήκοντα
 • Κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
 • Λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία με υπογραφή 500.000 πολιτών
 • Επιλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και όχι από τα 4/5
 • Δυνατότητα στη μειοψηφία να συγκροτεί δύο Εξεταστικές Επιτροπές ανά κοινοβουλευτική περίοδο
 • Εξομοίωση στρατιωτικών με τακτικούς δικαστές

Β. Αξιολόγηση της Αναθεώρησης

Με εννέα συνταγματικές αλλαγές ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, δηλαδή του Καταστατικού Χάρτη της χώρας. Παρά τις επιμέρους αναγκαίες αλλαγές, συνολικά πρόκειται για αναθεώρηση «μειωμένων προσδοκιών», που πόρρω απέχει από τις πομπώδεις και ανέξοδες διακηρύξεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για μια «ριζική» αναθεώρηση με «προοδευτικό» πρόσημο.

Η Προτείνουσα Βουλή περιόρισε απαγορευτικά τα πεδία της αναθεωρητικής διαδικασίας, υποκύπτοντας σε ιδεοληψίες και σε μία λογική της τότε πλειοψηφίας, που το βλέμμα της δεν το έστρεψε στις επόμενες γενιές, αλλά στις επόμενες εκλογές.

Παρά την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να ανοίξουμε τη συζήτηση για όλα και να αφήσουμε την Αναθεωρητική Βουλή που θα προέκυπτε μετά τις εκλογές να αποφασίσει, δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να σπάσουμε το κρατικό μονοπώλιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση (άρθρο 16Σ), μετεξελίσσοντας την Ελλάδα σε Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο, που θα οδηγούσε στον επαναπατρισμό χιλιάδων διακεκριμένων νέων επιστημόνων και φοιτητών και θα έβαζε τη χώρα μας στη νέα διεθνή εκπαιδευτική αγορά των 30 δις ευρώ που αυξάνεται ετησίως κατά 7%, δημιουργώντας έτσι μία νέα πηγή για το ΑΕΠ μεγαλύτερη και από τον τουρισμό.

Δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να αγγίξουμε το Οικονομικό Σύνταγμα επαναοριοθετώντας τη σχέση κράτους-αγοράς-πολίτη (προστασία της οικονομικής ελευθερίας και της ιδιοκτησίας κλπ).

Δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να βελτιώσουμε τη λειτουργία του κράτους επιβάλλοντας κανόνες Ποιοτικής Νομοθέτησης τη στιγμή που η πολυνομία και η κακονομία πλήττουν το ίδιο το κράτος δικαίου, «στραγγαλίζουν» την επιχειρηματικότητα, αποθαρρύνουν τις επενδύσεις και οδηγούν σε καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.

Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, εάν είχε επιδειχθεί διάθεση αναζήτησης εποικοδομητικών και συναινετικών λύσεων με το βλέμμα στο μέλλον. Ήταν μια χρυσή ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα να προωθηθούν κρίσιμες διατάξεις για σειρά θεμάτων, ώστε το Σύνταγμα να είναι όντως σύγχρονο και μεταρρυθμιστικό και συνάμα τολμηρό για τη εποχή του, μοχλός ανάπτυξης της χώρας.

Παρά την «μινιμαλιστικού τύπου» αναθεώρηση, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές.

Γ. Οι πέντε βασικές αλλαγές

 1. Αυστηροποιείται η Ασυλία του Βουλευτή, ο οποίος θωρακίζεται μόνο κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Με αυτή την αλλαγή επιδιώκεται πρωτίστως η αποκατάσταση της πολλαπλώς τρωθείσας εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Η προσθήκη κρίνεται απαραίτητη διότι, παρόλο που και με την ισχύουσα διάταξη ερμηνευτικά θα όφειλε η Βουλή να δίνει την δυνατότητα να αίρεται η ασυλία στις περιπτώσεις που τα αδικήματα δεν σχετίζονται με την βουλευτική ιδιότητα, παρατηρήθηκε ότι πολλές φορές τέτοιες άρσεις δεν λάμβαναν χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προηγούμενη θητεία του ΣΥΡΙΖΑ για κανέναν Υπουργό, για οποιοδήποτε αδίκημα δεν ήρθη η ασυλία, με το πρόσχημα ότι θα έπρεπε να εφαρμοσθεί ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών.

 1. Διευκολύνεται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού.

Είναι πολύ σημαντικό που κατοχυρώνεται στην πράξη αυτό το δικαίωμα καθόσον επιτρέπει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να εκπροσωπήσει όχι μόνο το σύνολο του Λαού αλλά και του Έθνους.

 1. Καταργείται η σύντομη αποσβεστική προθεσμία για άσκηση δίωξης Υπουργών και Υφυπουργών που οδηγούσε σε παραγραφή.

Σύμφωνα με την παλιά διάταξη εάν ένας Υπουργός τελούσε κάποιο αδίκημα, αυτό παραγραφόταν ένα χρόνο μετά τις επόμενες εκλογές. Αν στις εκλογές σχημάτιζε κυβέρνηση το ίδιο κόμμα, ήλεγχε δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία, το πιθανότερο ήταν ότι δεν θα ασκούνταν ποινική δίωξη. Κατ’ αποτέλεσμα, αδικήματα που τελούνταν από Υπουργούς έμεναν τελικά ατιμώρητα. Είμαστε η πρώτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που καταργεί τα όποια προνόμια των Υπουργών ξεκινώντας από την τρέχουσα  κοινοβουλευτική θητεία.

 1. Αποσυνδέεται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) από τη διάλυση της Βουλής.

Η δυνατότητα πρόωρης διάλυσης της Βουλής βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση προς τον σκοπό της συναινετικής εκλογής και της υπερκομματικής φυσιογνωμίας του Προέδρου. Δυστυχώς, κατά το παρελθόν «εργαλειοποιήθηκε» η επίμαχη διαδικασία με γνώμονα κομματικές σκοπιμότητες και εκλογικές στρατηγικές. Ο στόχος ήταν η τεχνητή πρόκληση αδιεξόδου, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Εφεξής, μετά από τέσσερις τυχόν άκαρπες προσπάθειες (στις οποίες απαιτούνται για τις μεν δύο πρώτες ψηφοφορίες διακόσιες ψήφοι, εν συνεχεία εκατόν ογδόντα και τελικά εκατόν πενήντα μία ψήφοι) ακολουθεί επόμενη ψηφοφορία στην ίδια Βουλή και, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, εκλέγεται ΠτΔ εκείνος που συγκέντρωσε την σχετική πλειοψηφία.

 1. Κατοχυρώνεται και συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που αποτελεί ένα ουσιαστικό δίκτυ κοινωνικής προστασίας και μια έμπρακτη μορφή κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τη νέα προσθήκη: «Η οικογένεια ως θεμέλιο της συντήρησης για προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του κράτους. Το Κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως νόμος ορίζει».

Αγαπητοί πολίτες του Νομού Κοζάνης,

αναμφισβήτητα η Αναθεώρηση αυτή έπρεπε να αλλάξει περισσότερα. Το Σύνταγμα, όμως, δεν προσφέρεται για μικροπολιτική. Η ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές από μια αποτυχημένη ή άτολμη  αναθεωρητική πρωτοβουλία είναι μεγάλη και όσοι δεν κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ευρύτατη δυνατή συναίνεση σε θεσμικές αλλαγές, ενώ θα έπρεπε να τολμήσουμε ως πολιτικό σύστημα, θα κριθούν στο μέλλον με αυστηρότητα.   

Άλλωστε  «Το μέλλον αρχίζει τώρα».  

Δημοφιλή Νέα

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου η παρουσίαση του νέου CD του Χρήστου Ασφαλτίδη στο Μεσόβουνο Εορδαίας (video)
Ζημιές στις καλλιέργειες κερασιών στο Μεσόβουνο από την παρατεταμένη βροχόπτωση. Τι λέει ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γιάννης Ασφαλτίδης (video)
Η υγεία του λαού δεν έχει ανάγκη από δωρητές έχει ανάγκη από αλλαγή πολιτικής (γράφει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος)

"Αχου ο Έρωτας" - Μάκης Σεβίλογλου ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ (video)


Σε πείσμα των καιρών, εμείς θα φτιάχνουμε τραγούδια!!!

Η προέλευση των ποντιακών λέξεων και φράσεων από την αρχαία ελληνική διάλεκτο | Εφέκες, Αραεύω, Επορώ, Eλέπω (της Δέσποινας Μιχαηλίδου Καπλάνογλου)
O ηλεκτρισμός στην Ελλάδα - Ιστορική αναδρομή (φωτογραφίες)

O ηλεκτρισμός στην Ελλάδα - Ιστορική αναδρομή (φωτογραφίες)


- Πως φτάσαμε μετά από 60 χρόνια "ιδιωτικής πρωτοβουλίας…

Στοιχεία
Στη δημοσιότητα η λίστα με τα ποσά που δόθηκαν στα ΜΜΕ - Αυτά είναι τα μέσα του Νομού Κοζάνη - Αναλυτικά τα ποσά

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα