figourini banner 1 2021

ACS BANNERS 2019 orizontio 001

Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Π.Ε. Κοζάνης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας: Διακήρυξη για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής

συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Από τότε μέχρι σήμερα γίνανε πολλά για την αναπηρία αλλά δεν φτάνουν και έτσι πρέπει καθημερινά να δίνουμε το αγωνιστικό μας παρών για να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας.

Εργασία – Απασχόληση των Ατόμων με Αναπηρία;

Με το Νόμο 4440/2016 καθιερώσαμε το ποσοστό 15% για τα άτομα με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους σε όλες τις προσλήψεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με τον Νόμο 4488/2017 ενσωματώθηκε στο ελληνικό Δίκαιο η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ και το προαιρετικό Πρωτόκολλο για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, μια τεράστια θεσμική τομή που εκκρεμούσε πάνω από 20 χρόνια.

Εφεξής κάθε δημόσια πολιτική οφείλει να λαμβάνει υπόψιν τη διάσταση της αναπηρίας, με θεσμικά εργαλεία αξιολόγησης αυτής της υποχρέωσης. Ταυτόχρονα, αναγνωρίστηκε η νοηματική γλώσσα για τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες ως επίσημη γλώσσα του κράτους και η γραφή Braille ως μορφή επικοινωνίας των πολιτών με τυφλότητα. Αλλά και σε όλα τα πεδία κρατικής πολιτικής, τα αποτελέσματα αυτά τα χρόνια των πολιτικών για την αναπηρία είναι θεαματικά.

Φορολογικά

Θεωρούμε αδιανόητο η κάθε κυβέρνηση να μας κατηγοριοποιεί βάση του ποσοστού μας. Θεωρούμε σωστό κάθε φορολογική ελάφρυνση για άτομα με αναπηρία τουλάχιστον με 67% και άνω από οποιαδήποτε φορολογία (χτίσιμο αφορολογήτου, εισφορά αλλυλεγγύης, μείωση – απαλλαγή του ΦΠΑ σε ορθοπεδικά υλικά – αναλώσιμα, τεκμήρια να υπολογίζονται μόνο τα πραγματικά και όχι τα τεκμαρτα, αύξηση ακατασχέτου ποσού, μείωση του φόρου σε επιχειρηματίες με αναπηρία και σε αυτούς που απασχολούν εργαζόμενους με αναπηρία, Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες).

Εκπαίδευση των Ατόμων με Αναπηρία

Τα άτομα με κάποια μορφή αναπηρίας, και κυρίως εκείνα με προβλήματα στην κίνηση, αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή. Η δυσκολία στη μετακίνηση, είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για πολλές εργασίες της καθημερινότητας, και πολλές φορές οδηγεί στον αποκλεισμό από δραστηριότητες πολύ σημαντικές.

Μια δραστηριότητα, στην οποία τα άτομα με κινητικά προβλήματα, και όχι μόνο, βιώνουν αποκλεισμό, είναι η πρόσβαση στην εκπαίδευση. Η Δυτική Μακεδονίας είναι μια περιοχή η οποία παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις στη παροχή υποδομών για την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία.

Είναι αδιανόητο τα σχολεία (Γενικά – Ειδικά) ακόμη και σήμερα να μην έχουν την σωστή προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους (ράμπες, ασανσέρ, τουαλέτες, κτλ.). Δεν μιλάμε για τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού που κάθε χρόνο περιμένουν μέχρι και την άνοιξη για να στελεχωθούν.

Υγεία – Πρόνοια – Αθλητισμός για τα Ατόμα με Αναπηρία;

Μιλάμε για υγεία όταν στην περιοχή μας υπάρχουν πέντε (5) Νοσοκομεία τα οποία στο σύνολο τους είναι υποστελεχομένα. Γιατί να συμβαίνει αυτό το πράγμα τόσα χρόνια και να μην στελεχώνονται (αν όχι όλα κάποια από αυτά) πλήρως και πολλές φορές αναγκαζόμαστε να μεταναστεύουμε σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα για να πάρουμε καλύτερες παροχές υγείας.

Υπάρχουν και δύο (2) Κέντρα Αποκατάστασης (Αμύνταιο - Καστορία) γιατί να μην λειτουργούν επανδρωμένα και χωρίς προβλήματα; Μιλάμε για ανάπτυξη στην περιοχή και δεν σκεφτόμαστε πόσο κόσμο (πλήρη παροχή αποκατάστασης) μπορεί να προσφέρουν σε επίπεδο Βαλκανίων και όχι μόνο.

Ο Αθλητισμός για τα άτομα με αναπηρία δυστηχώς δεν είναι ο ανάλογος όπως σε άλλα μέρη της χώρας μας και φυσικά οφείλεται στην έλλειψη υποδομών αλλά και εκεί που υπάρχουν οι υποδομές δεν είναι κατάλληλες ή δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό ώστε να μπορεί κάποιο άτομο απλά να αθληθεί και όχι να κάνει πρωταθλητισμό.

Προσβασιμότητα για τα Άτομα με Αναπηρία

Δυστηχώς ακόμη και σήμερα η προσβασιμότητα στο Φυσικό Δομημένο Περιβάλλον θέλει δουλειά για να βελτιωθεί και έτσι το άτομο με αναπηρία ζει καθημερινό γολγοθά για να μπορέσει να μετακινηθεί ελέυθερα και χωρίς βοήθεια ετέρου προσώπου.Όσο επίσης για την ηλεκτρονική προσβασιμότητα εκεί είναι που τα πράγματα χρειάζονται ακόμη πολλά βήματα μέσα στον κυβερνοχώρο που όπως ξέρουμε είναι τεράστιος.

Παρατηρητήριο της Αναπηρίας

Νόμος 4488 2017 άρθρα 69, 70,71,72 και 73

Αρθρο 70. Ορισµός Κεντρικού Σηµείου Αναφοράς για την παρακολούθηση εφαρµογής της Σύµβασης

Αρθρο 71. Ορισµός Επιµέρους Σηµείων Αναφοράς για την παρακολούθηση εφαρµογής της Σύµβασης

Αρθρο 72. Πλαίσιο για την προαγωγή εφαρµογής της Σύµβασης

Αρθρο 73.

Όπου προβλέπεται κατ’ εξουσιοδότηση του παρόντος μέρους η έκδοση κανονιστικών ή κοινών κανονιστικών πράξεων, αυτή λαμβάνει χώρα το αργότερο εντός τεσσάρων (4) μηνών από τη θέση αυτού σε ισχύ.

Περιμένουμε επιτέλους να εφαρμοστεί στην πράξη.

Εμείς ο Συλλόγος Ατόμων με Αναπηρία, Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε να προσαπιζόμαστε τα δικαιώματα μας για ένα καλύτερο αύριο εξάλυψης της οποιασδήποτε διάκρισης της αναπηρίας.

Ως επίλογο θα θέλαμε να πούμε πως η Νομοθεσία στην χώρα μας υφίστατε αρκετά καλά σε πολλά από τα παραπάνω θέματα που αναφέραμε, το πρόβλημα είναι η εφαρμογή της.

Για το Δ.Σ. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Μήγγος Μιχάλης

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δάφας Ευάγγελος

Δημοφιλή Νέα

Hotel Ioannou Resort στην Πτολεμαΐδα. Από 1η Ιουνίου και πάλι κοντά σας !
Κ. Μητσοτάκης στη Bild:
Η σημερινή εικόνα (Τρίτη 26 Μαΐου) των κρουσμάτων του κορωνοϊού στα Νοσοκομεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας
Διάσωση μικρής αρκούδας από τον Αρκτούρο στην Εγνατία Οδό Κοζάνης Γρεβενών (video)

Διάσωση μικρής αρκούδας από τον Αρκτούρο στην Εγνατία Οδό Κοζάνης Γρεβενών (video)


Διάσωση μικρής αρκούδας στην Εγνατία Οδό! Μόλις πριν α…

Μεσόβουνο Εορδαίας, δεκαετία του '60... (φωτο)
Διευκρινήσεις και παραδείγματα για το Bonus των 20000 ευρώ για οικειοθελή αποχώρηση από τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργο Αδαμίδη. Τι προβλέπεται για όσους έχουν κλείσει τα 55 έτη αλλά δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης (video)
Ο Μίμης Δημητριάδης στηρίζει την πρόταση του Σ. Πράσσου για μετονομασία της οδού Γκέρτσου στην Κοζάνη σε οδό Μητροπολίτη Ιωακείμ
Έρευνα για τη συμπεριφορά των ελληνικών ΜΜΕ την περίοδο του κορωνοϊού από το ΑΠΘ. Τι λέει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ιωάννα Κωσταρέλλα (video)

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα