pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Βρετανία: Καθαρή νίκη των Συντηρητικών - Ο Κόρμπιν αποχωρεί από την ηγεσία των Εργατικών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον φαίνεται ότι κερδίζουν ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία

στις εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη στη Βρετανία, εξασφαλίζοντας 360 έδρες από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα το πρωί της Παρασκευής - Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε πως δεν θα ηγηθεί των Εργατικών στις επόμενες εκλογές.

To Brexit πάνω από όλα! Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβάλλεται σήμερα ως ο ισχυρός άνδρας του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον θρίαμβό του στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, ο οποίος του επιτρέπει να τιμήσει την υπόσχεσή του για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου.

Η "νέα αυτή ισχυρή εντολή (...) δίδει στη νέα κυβέρνηση την ευκαιρία να σεβαστεί την δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού", υπογράμμισε ο Τζόνσον, κάνοντας λόγο για έναν "σεισμό" που άλλαξε το βρετανικό πολιτικό τοπίο προς όφελος των Συντηρητικών.

Έχοντας εξασφαλίσει πλέον μια άνετη απόλυτη πλειοψηφία, την οποία στερείτο μέχρι σήμερα, ο Τζόνσον αναμένεται τώρα να μεταβεί στο Μπάκιγχαμ για να διοριστεί εκ νέου πρωθυπουργός από την βασίλισσα Ελισάβετ.

Μερικά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα ως σήμερα το πρωί επιβεβαιώνουν την τάση που είχαν δώσει οι πρώτες εκτιμήσεις: ισχυρή πλειοψηφία για τους Συντηρητικούς, οι οποίοι έχουν να αποκτήσουν τόσο μεγάλο έλεγχο στο βρετανικό κοινοβούλιο από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Σαρώνοντας εκλογικές περιφέρειες της εργατικής τάξης, οι οποίες ψηφίζουν παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες Εργατικούς, οι Συντηρητικοί μπορούν πλέον να υλοποιήσουν το Brexit, το οποίο εγκρίθηκε από το 52% των Βρετανών το 2016, αλλά έκτοτε βρισκόταν σε αδιέξοδο.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις 647 εκλογικές περιφέρειες από τις 650, οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον εξασφαλίζουν 362 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων έναντι 317 που είχαν το 2017. Οι έδρες του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Εργατικού, μειώνονται σε 203 έδρες (έναντι 262).

Οι Συντηρητικοί απέσπασαν μερικές δεκάδες θέσεις από τους Εργατικούς σε παραδοσιακά προπύργια των δεύτερων στην βόρεια και την κεντρική Αγγλία, όπου πολλοί είχαν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016.

Επίσης σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το BBC, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν ποσοστό 43,6% των ψήφων, το οποίο δείχνει ότι εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταφέρει να λάβει οποιοδήποτε βρετανικό κόμμα εδώ και δεκαετίες.

Το Εργατικό Κόμμα αναμένεται να εξασφαλίσει 32,3%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά. Ο Κόρμπιν δήλωσε "απογοητευμένος" και σημείωσε ότι δεν σχεδιάζει να ηγηθεί των Εργατικών σε άλλες βουλευτικές εκλογές, ενώ η θέση του ως ηγέτης του κόμματος κρίνεται πλέον επισφαλής.

Απογοητευτικά ήταν επίσης τα αποτελέσματα για τους τασσόμενους κατά του Brexit Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να αυξήσουν τα ποσοστά τους και να εξασφαλίσουν περισσότερες από τις 11 έδρες που έχουν παρά την προσχώρηση σε αυτούς βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, ενώ η αρχηγός τους Τζο Σουίνσον δεν επανεξελέγη και επέρριψε την ευθύνη για το αποτέλεσμα αυτό σε ένα "κύμα εθνικισμού" στην Σκωτία και την Αγγλία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματός της, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο ειδήσεων PA και άλλα μέσα ενημέρωσης, η Σουίνσον θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός της.

Μεταξύ των νικητών των εκλογών αυτών ήταν και το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) καθώς ενίσχυσε την παρουσία του στο κοινοβούλιο κατά 13 έδρες, εξασφαλίζοντας συνολικά 48, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, με την ηγέτη του Νίκολα Στέρτζον να δεσμεύεται για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών, όπως αποτυπώνονται στο γράφημα του Guardian στις 8.30 το πρωί της Δευτέρας.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τα μέλη του κόμματός του, των Συντηρητικών, να «απολαύσουν τη γιορτή» της βραδιάς μετά τη μετάδοση του exit poll που του δίνει τον αριθμό εδρών που χρειάζεται στη Βουλή για να ολοκληρώσει το Brexit τον επόμενο μήνα. «Ελπίζω να απολαύσετε τη γιορτή απόψε», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο εστάλη στα μέλη των Τόρις ο Τζόνσον. «Εσείς ήσασταν η κινητήρια δύναμη αυτής της εκστρατείας. Δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε χωρίς εσάς», πρόσθεσε.

Εάν το exit poll επιβεβαιωθεί, θα είναι το χειρότερο αποτέλεσμα για τους Εργατικούς από το 1929, όταν διχάστηκε από την απόφαση του τότε ηγέτη του να συμμετέχει σε κυβέρνηση με τους Συντηρητικούς.

Η απευθείας μετάδοση του Skynews:

Οι εκλογές αυτές θα μείνουν στη βρετανική ιστορία ως οι εκλογές για το Brexit. Η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν προφανώς στην καρδιά αυτής της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Μπόρις Τζόνσον κατέβηκε με τη σημαία του «ας τελειώνουμε με το Brexit» και με αυτό το μήνυμα στο Twitter αποχαιρέτησε τους Βρετανούς μία ώρα προτού κλείσουν οι κάλπες. «Ας μην επιστρέψουμε στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο που είχαμε πριν από τις εκλογές», έγραψε στον λογαριασμό του καλώντας τους πολίτες να του χαρίσουν μία καθαρή νίκη, προκειμένου να προχωρήσει με τη συμφωνία που κατέληξε στις Βρυξέλλες και να ανοίξει την εξώπορτα της Ε.Ε. τον Ιανουάριο.

«Έχετε μία ώρα να σώσετε το NHS», ήταν το τελευταίο tweet του ηγέτη των Εργατικών, που  υποσχέθηκε ωστόσο να δώσει και μία δεύτερη ευκαιρία στο Brexit με ένα δεύτερο δημοψήφισμα σε έξι μήνες, αλλά αυτή τη φορά επί της νέας συμφωνίας που υποστηρίζει ότι έως τότε θα έχει διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αν και μέχρι στιγμής πρόκειται μόνο για πρόβλεψη, σε κάθε περίπτωση, ο Κόρμπιν επικρίθηκε καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τη μη καθαρή στάση του στο Brexit.

ΠΗΓΗ: www.left.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…