figourini banner 1 2021

banner3

Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος, του Αντώνη Νταλακογεώργου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Οι ηθικοδιδάσκαλοι, οι δημοσιολόγοι και οι στρατευμένες δημοσιογραφικές πένες του εφοπλιστικού κατεστημένου καταβάλουν συστηματική προσπάθεια

όλες τις τελευταίες δεκαετίες προκειμένου να φιλοτεχνήσουν το επιχειρηματικό προφίλ των εφοπλιστών, αναδεικνύοντας ότι η επικράτησή τους στον διεθνή ναυτιλιακό στίβο είναι αποτέλεσμα της ιδιοφυίας, της εξωστρέφειας και του επιχειρηματικού τους δαιμονίου καθώς και άλλα προπαγανδιστικά φληναφήματα στην προσπάθειά τους να αγιοποιήσουν την επιχειρηματική τους δράση.

Στο πλαίσιο αυτό οι ελάχιστες φωνές παρέμβασης και κυρίως η δυναμική αμφισβήτηση αυτών των αβάσιμων θεωρητικολογιών αντιμετωπίζονται ως λαϊκισμός, αναχρονισμός, ημιμάθεια ή και άγνοια της ιστορικής διαδρομής που είχε η πορεία του ελληνικού εφοπλισμού στην Ναυτιλία.

Το στρατόπεδο της εφοπλιστικής προπαγάνδας σκόπιμα αποσιωπά ότι τα επιτεύγματα αυτής της Ναυτιλίας που καρπώνονται και αξιοποιούν οι εφοπλιστές είναι κυρίως αποτέλεσμα του μόχθου, της σκληρής δουλειάς αλλά και των θυσιών που προσέφερε το ελληνικό ναυτεργατικό δυναμικό.

Αυτή η συνεισφορά αγνοείται, υποβαθμίζεται και όταν αναφέρεται από το μπλοκ της εφοπλιστικής επικοινωνιακής προπαγάνδας ουδέποτε σημειώνονται οι χιλιάδες Ναυτεργάτες που έπεσαν θύματα των σαπιοκάραβων των εφοπλιστών τις δεκαετίες 1950 - 1990 που τα ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία διατηρούσαν σταθερά το θλιβερό ρεκόρ της πρωτιάς στα ναυτικά ατυχήματα.

Ένα επίσης χαρακτηριστικό της δημόσιας ρητορικής τους είναι να αποσιωπούν το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε το λεγόμενο "θαύμα της Ναυτιλίας", ένα θεσμικό νομοθετικό πλαίσιο που ήταν και είναι προσηλωμένο στα μέτρα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Αυτό το θεσμικό πλαίσιο που κύρια χαρακτηριστικά του είναι η σκανδαλώδης φορολογική τους ασυλία, οι διμερείς συμβάσεις για την απασχόληση χαμηλόμισθων αλλοδαπών ναυτικών, οι επαναλαμβανόμενες μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, οι χαμηλές εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η πλήρης στήριξη των ελλήνων εφοπλιστών και των συμφερόντων τους σε διεθνή φόρα (IMO - Ε.Ε - ΔΓΕ), η ύπαρξη δεκάδων λιμενικών και προξενικών αρχών οι οποίες συγκροτούν ένα μίνι κρατικό μηχανισμό επίσης στην υπηρεσία τους.

Είναι επίσης η βαθύτατα αντιδραστική αναχρονιστική ναυτική νομοθεσία που φαλκιδεύει τα ναυτεργατικά δικαιώματα, είναι ο ασφυκτικός έλεγχος που πάλι με ένα αντιδημοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο ασκείται ο έλεγχος στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και διαμορφώνει συσχετισμούς οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην βούληση και στην θέληση των Ναυτεργατών.

Αυτό ακριβώς το θεσμικό πλαίσιο, που έγινε στα πλαίσια της στρατηγικής του εφοπλισμού για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και την ανεξέλεγκτη επιχειρηματική δράση τους, είναι που συστηματικά αποσιωπούν οι πιστοί κονδυλοφόροι που έχουν στην υπηρεσία τους.

Ταυτόχρονα στα χρόνια της κρίσης συγκρότησαν μια πρωτοβουλία - κίνηση (Συν-Ένωσις) μέσα από την οποία παρέχουν κάποια ψίχουλα από τα κέρδη τους για να εμφανιστούν ότι στηρίζουν τους κοινωνικά αδύνατους και οι πληρωμένες γραφίδες προβάλουν το θεάρεστο έργο τους για το οποίο επιβραβεύονται από τους κρατικούς παράγοντες του αστικού συστήματος για τις αγαθοεργίες τους..

Το τραγικό είναι ότι ανάμεσα στους αποδέκτες της εφοπλιστικής ελεημοσύνης είναι και δυνάμεις που αυτοαποκαλούνται ταξικές (ΠΕΜΕΝ) οι οποίες έχουν εμπλακεί σε αυτό το βρώμικο άθλιο αλισβερίσι με τους μεγαλοσχήμονες του παρασιτικού εφοπλιστικού κεφαλαίου, βάζοντας και αυτοί το λιθαράκι τους να έχει απήχηση η "κοινωνική συνεισφορά" τους....

Όμως οι μέθοδες των εφοπλιστών δεν σταματούν σε όλα τα παραπάνω. Πλήθος περιστατικών τα οποία έχουν γνωστοποιηθεί τόσο κατά το παρελθόν όσο και πιο πρόσφατα, έρχονται να θρυμματίσουν την "άγια" εικόνα που προσπαθούν να σερβίρουν επικοινωνιακά.

Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" φέρνει στην επιφάνεια το βρώμικο αλισβερίσι που στήθηκε μετά την λήξη του Β΄ παγκόσμιου πολέμου με την παράδοση 98+2 Λίμπερτυ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε μεγαλοσχήμονες εφοπλιστές και με τον τρόπο αυτό έγινε η μεγάλη επανεκκίνηση για την ελληνική ναυτιλία η οποία στην διάρκεια του πολέμου είχε τεράστιες απώλειες σε αριθμό και βεβαίως αυτοί που πλήρωσαν το βαρύ τίμημα ήταν οι Ναυτεργάτες που πάνω από 2500 έχασαν την ζωή τους, πολλοί περισσότεροι σακατεύτηκαν στα σαπιοκάραβα των εφοπλιστών δίνοντας μαχητικό και αγωνιστικό παρόν στην αντιφασιστική μάχη για την συντριβή του φασισμού.

Τα πλοία αυτά που δόθηκαν στους εφοπλιστές ήταν ο πρώτος μεγάλος μεταπολεμικός μποναμάς του ελληνικού κράτους προς τους εφοπλιστές.

Ως γνωστό τα Λίμπερτυ είχαν κατασκευαστεί κυρίως στις ΗΠΑ για τις ανάγκες του πολέμου και με την λήξη του είχαν παροπλιστεί. Το μεγάλο αυτό "ντιλ" έκλεισε με πρωθυπουργό τον Κ. Τσαλδάρη ενώ τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέλαβε ο τότε Υπουργός Ναυτιλίας Νίκος Αβραάμ.

Τότε έγιναν γνωστές πολλές λεπτομέρειες που αφορούσαν την συμφωνία, τον ανταγωνισμό στις τάξεις των εφοπλιστών αλλά κυρίως τις προμήθειες, τις μετοχές και τα δωράκια που είχαν προσφερθεί από τους ενδιαφερόμενους εφοπλιστές.  

Όπως προκύπτει από αυτά τα στοιχεία, στα πλαίσια μιας εξονυχιστικής έρευνας από τις εφημερίδες "Ριζοσπάστης" και "Ελευθερία" ο τότε Υπουργός Ναυτιλίας είχε προχωρήσει σε μια βρώμικη συναλλαγή με σκοπό το ίδιον όφελος με τους εμπλεκόμενους εφοπλιστές.

Ο μιζαδόρος Υπουργός Ε.Ν εμφανίστηκε με ένα ντελίριο περί ηθικής ενώ αναθεμάτισε όλους όσους δήθεν διασύρουν τον ίδιο και υπονομεύουν τους θεσμούς...

Στην συνέχεια οι εφημερίδες αυτές δημοσίευσαν μια άκρως αποκαλυπτική ιδιόχειρη επιστολή που είχαν στα χέρια τους την οποία υπέγραψε ο τότε Υπουργός Ε.Ν και απευθύνονταν στον γιό του που σπούδαζε στις ΗΠΑ....

Η επιστολή αυτή έγινε πασίγνωστη με την ονομασία "η προς Μάνθο επιστολή", το περιεχόμενό της είναι τέτοιο που δείχνει την εξαγορά, την ηθική κατάπτωση και τον ξεπεσμό και των δύο μερών (Υπουργός - εφοπλιστές) που έστησαν το παράνομο αλισβερίσι προκειμένου να υπάρχει το αμοιβαίο όφελος...

Στην επιστολή ο Υπουργός αναφέρει στον γιό του "Σου τα γράφω αυτά διότι ομολογώ είναι καιρός να αφήσω την πουριτανικήν ηθικήν ακαμψίαν και να δέχομαι πάντας ως υποψήφιος ηγέτης πλέον δια να μη τρέχω εις το κακουργιοδικείο...."

Στην επιστολή αποκαλύπτονται τα δώρα των εφοπλιστών που είχαν συμφωνήσει να του δοθούν. Σημείωνε ενδεικτικά στην επιστολή αυτή: Να στείλουν οι εφοπλιστές και να κατοχυρωθούν σε χαρτί τα ταξίματα για τις μετοχές.... Ανέφερε επίσης τα ψυγεία και τα μηχανήματα φωνοληψίας.

Σχετικά με τα αυτοκίνητα ανέφερε: Δεν ξέρω αν πρέπει να σταλεί το αυτοκίνητο στο όνομά μου ή στο όνομα επαγγελματία αυτοκινητιστή. Αν μπορούμε να πάρουμε και άλλο (αυτοκίνητο) δεν θα ήταν άσχημο"!!!!

Στην ίδια επιστολή περιλαμβάνεται και η παραίνεση του μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Λιβανού (είναι αυτός που πήρε τα περισσότερα Λίμπερτυ, συνολικά 12) ο οποίος του διαμήνυσε "ότι θέλει ο Μάνθος να αποτείνεται σε μένα, τον γιο του Παπανδρέου εγώ τον σπούδασα".

Το περιεχόμενο της επιστολής έκανε πραγματικό πάταγο και έφερε στην επιφάνεια ότι το αστικό πολιτικό προσωπικό πέρα από την αντίληψη και τον πολιτικό προσανατολισμό υπέρ της "υγιούς εφοπλιστικής επιχειρηματικότητας" για την ανάπτυξη της "μεγάλης εθνικής μας Ναυτιλίας" προς "όφελος" βεβαίως της χώρας μας πάει πακέτο με τις μίζες, τις βρώμικες συναλλαγές και η πολιτική των προνομίων έχει ως ανταπόδοση το προσωπικό όφελος.

"Όμορφος κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος"

Οι συνειρμοί αλλά και τα αναγκαία συμπεράσματα για τότε και σήμερα ανήκουν στους Ναυτεργάτες και ευρύτερα στους εργαζόμενους...

https://kommon.gr/

 

 

Δημοφιλή Νέα

Κώστας Σπίγγος (ΜέΡΑ25) για Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας:
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος στο kozani.tv για το έγγραφο της Διοίκησης του Μποδοσάκειου για το ζήτημα κυρώσεων σε όσους υγειονομικούς μολυνθούν από κορωνοϊό. Ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου μιλά & για την κατάσταση συνολικά στο Νοσοκομείο Πτολ/δας
Δυτική Μακεδονία - Κορωνοϊός: Που εντοπίζονται τα 51 κρούσματα της Τετάρτης (25-11-20) σε Π.Ε. Κοζάνης, Π.Ε. Καστοριάς και Π.Ε. Γρεβενών
Δείτε σε LIVE μετάδοση τη συζήτηση για το master plan της Κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση παρουσία Κ. Μουσουρούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας (LIVE video)
Δυτική Μακεδονία - Κορωνοϊός: Που εντοπίζονται τα 87 κρούσματα της Τρίτης (24-11-20) σε Π.Ε. Κοζάνης, Π.Ε. Καστοριάς και Π.Ε. Γρεβενών
Η βία κατά των γυναικών είναι ανδρικό θέμα! - 16 άνδρες καταθέτουν την άποψή τους για την κακοποίηση κατά των γυναικών (της Σωτηρίας Δούκα - Τζαμπαζλή)
Ο Κρίτων Αρσένης για γουνοφόρα ζώα αλλά και την ελληνική γούνα:
Η Αθηνά Τερζοπούλου στον

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα