figourini banner 1 2021

ACS BANNERS 2019 orizontio 001

H ιστορία της καραντίνας - Από την πανούκλα στον Covid-19 (Γράφει η Βασιλική Λάζου)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το μέτρο της καραντίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 μπορεί να φαντάζει εξωπραγματικό, πρωτόγνωρο ή ακόμα

και υπερβολικό για την εποχή μας, συνιστά ωστόσο μια διαδεδομένη και αποτελεσματική πρακτική που για αιώνες χρησιμοποιήθηκε για τον περιορισμό της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

Προερχόμενη από την ιταλική λέξη «quarantena», που στη βενετσιάνικη διάλεκτο σημαίνει «σαράντα ημέρες», η καραντίνα δηλώνει την απομόνωση των υπόπτων για μολυσματικές ασθένειες για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. 

Υπάρχουν διάφορες σύγχρονες εξηγήσεις για τον αριθμό, όπως οι βιβλικές 40 ημέρες που απαιτούνταν για τον τελετουργικό καθαρισμό ή η ιδέα του Ιπποκράτη ότι η 40ή ημέρα ήταν κρίσιμη κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας. Η απομόνωση ανθρώπων ή εμπορευμάτων για να αποτραπεί η μετάδοση ασθενειών, όπως η πρώτη επιδημία της βουβωνικής πανώλης ή η λέπρα ήταν γνωστή από την αρχαιότητα τόσο στην Ευρώπη όσο και την Ασία. Γύρω στο 1200 η Ευρώπη διέθετε 19.000 λεπροκομεία· τα 2.000 μόνο στη Γαλλία για την απομόνωση όσων έπασχαν από την ασθένεια. Συστηματική όμως καραντίνα εφαρμόστηκε από τον 14ο αιώνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας πανώλης.

Η πιο πρόωρη γνωστή πρακτική της καραντίνας καθιερώθηκε το 1377 στο Αδριατικό λιμάνι της Ραγκούσα (σημερινό Ντουμπρόβνικ) μετά τη συμβουλή του παθολόγου της πόλης. Η Ραγκούσα, ανεξάρτητη από τη Βενετία από το 1358 και με εκτεταμένο εμπορικό δίκτυο στην ανατολική Μεσόγειο, υπέστη έξι επιδημίες πανούκλας μέσα σε 30 χρόνια. Ο νόμος της 27ης Ιουλίου 1377 προέβλεπε περίοδο απομόνωσης 30 ημερών και στόχευε να προστατεύσει την πόλη ενώ μόνο ελάχιστα παρενέβαινε στο εμπόριο. Εγκαταστάσεις «καθαρισμού» για όσους προέρχονταν από περιοχές για τις οποίες είχαν αναφερθεί κρούσματα πανούκλας παρασχέθηκαν στο νησί Mrkan και το λιμάνι Cavtat. Όταν η πανούκλα εμφανίστηκε ξανά στο Ντουμπρόβνικ το 1391 και το 1397, οι αρχές ενίσχυσαν τις πολιτικές τους και όρισαν υπεύθυνους αξιωματούχους. Η Μασσαλία έδωσε το δεύτερο γνωστό παράδειγμα το 1383. Οι αρχές εκεί επέλεξαν να ορίσουν την απομόνωση σε 40 ημέρες, οι οποίες έδωσαν στην καραντίνα και το όνομά της.

Η Γένοβα και η Βενετία ενδεχομένως είχαν παρόμοιες πρακτικές ήδη από το 1380, αν και τα στοιχεία είναι σαφή μόνο από τον 15ο αιώνα. Όταν ένα πλοίο εισερχόταν σε ένα λιμάνι, έμπαινε το ίδιο, το πλήρωμά του ή και το φορτίο του σε καραντίνα, αν προερχόταν από μια πόλη που πληττόταν από πανούκλα ή αν οι λιμενικές αρχές δεν εμπιστεύονταν τα πιστοποιητικά υγείας που παρουσίαζε ο καπετάνιος. Οι ναύτες που είχαν προσβληθεί αντιμετωπίζονταν όπως οι κάτοικοι της πόλης και το φορτίο υποβαλλόταν στον «καπνισμό» ή άλλο καθαρισμό ή καταστρεφόταν για να αποτραπεί η μετάδοση της ασθένειας. Η πρακτική αντανακλούσε τόσο τη θεωρία του μιάσματος, δεδομένου ότι ο καθαρισμός και η καραντίνα των ανθρώπων επρόκειτο να γίνει σε καθαρό, «αδιάφθορο» αέρα, όσο και την αόριστη αίσθηση της μετάδοσης, καθώς ήταν σημαντικό να απομονωθεί ο ύποπτος για ασθένεια από τον υγιή. Οι εγκαταστάσεις της καραντίνας ήταν κοντά στις πόλεις αλλά διαχωρίζονταν από την κανονική ανθρώπινη δραστηριότητα και τοποθετούνταν έξωθεν ή κατά μήκος των τειχών ή των περιφερειακών ορίων καθώς και σε νησιά που βρίσκονταν κοντά σε λιμενικές εγκαταστάσεις.

Παρόλο που ήταν αντίθετη με τα εμπορικά συμφέροντα, η πρακτική εξαπλώθηκε λόγω της αποτελεσματικότητάς της. Τον 16ο αιώνα στις πόλεις της νότιας Γερμανίας τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα έπρεπε να τεθούν σε καραντίνα για ένα έτος προκειμένου να αεριστούν, καθώς θεωρούσαν ότι ο κακός αέρας ή η βλαβερή ύλη κρυβόταν στην ύφανση, ενώ τα σκληρά και λεία αντικείμενα χρειάζονταν μόνο δύο εβδομάδες απομόνωσης. Άνθρωποι που δεν είχαν γνωστές επαφές με την πανούκλα έμπαιναν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, ενώ αν είχαν εκτεθεί σε ασθένεια η καραντίνα αυξανόταν σε τέσσερις εβδομάδες ή και περισσότερο αν η επιδημία ήταν λοιμογόνος. Οι οδηγίες του Άγγλου βασιλιά Ερρίκου 8ου για την πανούκλα του 1543 όριζαν πλήρη απομόνωση 40 ημερών για εκείνους που είχαν επαφή με τα θύματα της πανούκλας. Το 1625, αξιωματούχοι του Δουβλίνου έχτισαν δύο ξύλινα σπίτια για καραντίνα κοντά στο λιμάνι. Οι επιβάτες έπρεπε να υποβληθούν σε καραντίνα 20 ημερών, ενώ τα ύποπτα εμπορεύματα απαιτούσαν 30 ημέρες αερισμό.

Οργάνωση θεσμική

Με την εδραίωση των περιφερειακών και εθνικών αρχών τον 16ο και 17ο αιώνα, η καραντίνα έγινε ένα αποτελεσματικό εργαλείο στον αγώνα για την αποφυγή της πανούκλας. Τα μέτρα συνδυάστηκαν με νομοθετήματα, υγειονομικά πιστοποιητικά και θέσπιση υγειονομικών ζωνών. Αν η καραντίνα εμπλεκόταν με το εμπόριο, τα μέτρα περιορίζονταν στο εισερχόμενο πλοίο, τον έμπορο και τους άμεσους πελάτες του. Το 1664, Ολλανδοί ναύτες που είχαν τεθεί σε καραντίνα στην Ανατολική Αγγλία εξεγέρθηκαν. Πιο συνηθισμένο όμως ήταν αυτοί που έμπαιναν σε καραντίνα να ξεγλιστρούν το βράδυ, να δωροδοκούν τις αρχές ή να κάνουν λαθρεμπόριο αγαθών. Όταν παραμόνευε η πανούκλα, το ιππικό της Δανίας περιπολούσε τις παραλίες της χώρας συλλαμβάνοντας Ολλανδούς λαθρεμπόρους, κατάσχοντας τα αγαθά τους και καίγοντας τα πλοία τους.

Εκεί όπου οι κεντρικές και τοπικές αρχές δεν ήταν οργανωμένες τα μέτρα της καραντίνας είχαν μικρή επίδραση καθώς μια σωστή καραντίνα απαιτούσε χώρους διαβίωσης, τρόφιμα και καύσιμα, τίμιους φρουρούς και αρχεία αφίξεων, φορτίων, θανάτων και αποδεσμεύσεων. Αυτοί που τελικά νοσούσαν χρειάζονταν ξεχωριστά διαμερίσματα, και αυτοί που αποδεσμεύονταν είχαν δικαίωμα σε όλα τα υπάρχοντά τους. Οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες είχαν τους πόρους και τους θεσμούς για να οργανώσουν και να επιβάλουν την καραντίνα, ενώ η Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είχαν αυτό το πλεονέκτημα. Μερικά κράτη άργησαν να υιοθετήσουν μέτρα καραντίνας, όπως το Δουκάτο του Μπράουνσβαϊχ-Βόλφενμπουτελ που περίμενε μέχρι το 1680. Γερμανοί χωρίς πιστοποιητικά υγείας έμπαιναν σε καραντίνα οκτώ ημέρες ενώ όσοι προερχόταν από «μολυσμένες» περιοχές και τις 40 ημέρες. Οι χωρικοί ήταν υποχρεωμένοι να παρέχουν φυλασσόμενες καλύβες καραντίνας για όσους ταξίδεψαν σε περιοχές που μαστίζονταν από τις ασθένειες. Και έτσι η πρακτική εξαπλώθηκε. Η Κωνσταντινούπολη και η Τύνιδα χρησιμοποίησαν το μέτρο από τουλάχιστον το 1700, και το 1771 ακόμη και το Starodub στην Ουκρανία είχε σταθμό καραντίνας και καλύβες από άχυρο σε ένα απομακρυσμένο δάσος.

Το σύστημα της Αγγλίας έγινε πιο εξελιγμένο καθώς το εμπορικό δίκτυο της αυτοκρατορίας εξαπλωνόταν παγκόσμια. Σταδιακά θεσπίστηκαν όλο και πιο αυστηρά μέτρα καραντίνας με οριστικές απαγορεύσεις σε πλοία προερχόμενα από λιμάνια που ήταν γνωστό ότι είχαν πανούκλα. Το 1713, η μη συμμόρφωση τιμωρήθηκε με κατάσχεση και τη δεκαετία του 1720 με θάνατο. Με τη ρήτρα του νόμου «Περί εμπορίου από την Ανατολή» του 1752, τα πλοία που έφταναν στο Ηνωμένο Βασίλειο και προέρχονταν από μια χώρα όπου υπήρχε πανούκλα έπρεπε να επιστρέψουν στα Λαζαρέτα (λοιμοκαθαρτήρια) της Μάλτας, της Βενετίας, της Μεσσήνης, του Λιβόρνο, της Γένοβας ή της Μασσαλίας προκειμένου να ολοκληρώσουν την καραντίνα ή και να αερίσουν τα φορτία τους. Οι βρετανικοί κανονισμοί εφαρμόζονταν με ιδιαίτερη αυστηρότητα κατά τη διάρκεια των επιδημιών κίτρινου πυρετού, πανούκλας και χολέρας.

Κατά τον 19ο αιώνα

Στη σύγχρονη ιστορία μέτρα καραντίνας εφαρμόστηκαν σε αστικές περιοχές κατά τη διάρκεια των επιδημιών στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι η επιδημία κίτρινου πυρετού το 1783 στη Φιλαδέλφεια, τότε πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Η πόλη έχτισε ένα εκτεταμένο σταθμό καραντίνας (Λαζαρέτο) κατά μήκος του ποταμού Ντέλαγουερ γύρω στα 10 μίλια (περί τα 16 χλμ.) μακριά από την πόλη. Το παράδειγμα αυτό ακολούθησαν και άλλες αμερικανικές πόλεις. Το 1893 το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε τον «εθνικό νόμο για την καραντίνα», που κωδικοποίησε τα πρότυπα για την ιατρική επιθεώρηση των μεταναστών, των πλοίων και των φορτίων τους.

Οι κυβερνήσεις προχώρησαν στη θέσπιση υγειονομικών ζωνών ως ένα περιοριστικό μέτρο για τον έλεγχο της κίνησης των ατόμων από και προς τις μολυσμένες κοινότητες. Τον Μάρτιο του 1900 μετά τον θάνατο ενός ιδιοκτήτη ξυλουργείου από βουβωνική πανώλη στην Τσάιναταουν του Σαν Φρανσίσκο, οι αρχές απομόνωσαν 15 τετράγωνα και έκλεισαν όλα τα καταστήματα που ανήκαν σε μη λευκούς, μέτρο που αργότερα καταδικάστηκε ως ρατσιστικό. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της ισπανικής γρίπης το 1918 κάποιες κοινότητες έλαβαν μέτρα κοινωνικής απομόνωσης γνωστής και ως «αντεστραμμένης καραντίνας», για να εμποδίζουν όσους είχαν προσβληθεί να μεταφέρουν τον τον ιό της γρίπης στους υγιείς πληθυσμούς της κοινότητας. Το 1916, όταν μια επιδημία πολιομυελίτιδας χτύπησε κατοίκους της Νέας Υόρκης, οι αρχές άρχισαν να χωρίζουν βίαια τα παιδιά από τους γονείς τους και να τα θέτουν σε καραντίνα. Οι πλούσιοι γονείς, εντούτοις, μπόρεσαν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι εάν παρείχαν χωριστό δωμάτιο και ιατρική περίθαλψη. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι αμερικανικές αρχές φυλάκισαν περισσότερες από 30.000 πόρνες σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση των αφροδισίων νοσημάτων.

Διεθνείς υγειονομικές συνδιασκέψεις από το 1852 έως το 1927 δέσμευσαν τις εθνικές κυβερνήσεις σε μια ελάχιστη κοινή πρακτική σχετικά με τους επιβαλλόμενους περιορισμούς σε περιπτώσεις επιδημιών. Ανάμεσα στις αποφάσεις που λήφθηκαν ήταν η αποδοχή του διαστήματος των 10 ημερών ως ελάχιστη καραντίνα, η ειδοποίηση άλλων κυβερνήσεων για την ύπαρξη πανούκλας και η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας. Οι κυβερνήσεις έκτοτε θέσπισαν νομοθετικά μέτρα και ειδικούς οργανισμούς διαχείρισης κρίσεων δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με διακήρυξη του ΟΗΕ το 1984 οι περιορισμοί στα ανθρώπινα δικαιώματα από την επιβολή καραντίνας θα έπρεπε να πληρούν κριτήρια νομιμότητας, αναγκαιότητας με βάση συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία, αναλογικότητας και σταδιακής εφαρμογής. Ο ΟΗΕ σημείωνε ότι η δημόσια υγεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως λόγος περιορισμού ορισμένων δικαιωμάτων εάν το κράτος έπρεπε να λάβει μέτρα «με στόχο την πρόληψη ασθενειών ή τραυματισμών ή την παροχή φροντίδας σε ασθενείς και τραυματίες». Οι περιορισμοί των δικαιωμάτων (όπως η καραντίνα) έπρεπε να είναι «απολύτως απαραίτητοι».

Βιβλιογραφία

· Barnes, David S. "Cargo, "Infection," and the Logic of Quarantine in the Nineteenth Century." Bulletin of the History of Medicine 88, no. 1 (2014): 75-101. Accessed March 20, 2020. doi:10.2307/26308892.

· Christensen, Peter. “Appearance and Disappearance of the Plague: Still a Puzzle?” In Living with the Black Death, edited by Lars Bisgaard and Leif Søndergaard (Odense: University Press of Southern Denmark, 2009), 10–21.

· Gostin Lawrence O. (εκδ.) Public Health Law and Ethics: A Reader, Berkeley: University of California Press, 2002

· Kraut Alan M., Silent Travelers: Germs, Genes, and the "Immigrant Menace", New York: Basic Books, 1994

· Sehdev, P. S. “The Origin of Quarantine.” Clinical Infectious Diseases 35 (2002): 1071–1072.

· Slack, Paul. The Impact of Plague in Tudor and Stuart England. New York: Oxford University Press, 1990.

ΠΗΓΗ: www.documentonews.gr

Δημοφιλή Νέα

Η σημερινή εικόνα (Δευτέρα 6 Απριλίου) των κρουσμάτων του κορωνοϊού στα Νοσοκομεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας (γράφημα)
Το

Το "OPEN TV" σε Δαμασκηνιά και Δραγασιά μετά το πέρας της καραντίνας - Τι λένε οι κάτοικοι (video)


Τερματίστηκε η ολική καραντίνα που είχε επιβληθεί στα …

Μέσα στις 24 καλύτερες ταινίες μικρού μήκους για τον κορωνοϊό μέσα σε συνθήκες καραντίνας η ταινία του Πτολεμαϊδιώτη Φάνη Τοψαχαλίδη. Τι λέει ο ίδιος στο kozani.tv (video)
Συμβολική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην πύλη του «Μποδοσάκιου» Γ.Ν. Πτολεμαΐδας από υγειονομικούς και μέλη ταξικών συνδικάτων της περιοχής Εορδαίας.
Δήλωση Μιχάλη Ρίζου, προέδρου εργαζομένων στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, στην πρωινή κινητοποίηση:
Ενημέρωση για την λειτουργία της λαϊκής αγοράς Πτολεμαΐδας στις 8 Απριλίου - Ποιοι θα συμμετέχουν
Ο Μανώλης Γλεζος θυμάται τα μαθητικά του χρόνια και την ένταξή του στην Αντίσταση (video)

Ο Μανώλης Γλεζος θυμάται τα μαθητικά του χρόνια και την ένταξή του στην Αντίσταση (video)


Ο Μανώλης Γλέζος μιλάει για τα νεανικά του χρόνια και τ…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα