pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Ματιές στην κοινωνία της πανδημίας με τον Γιώργο Τσιάκαλο. Τι μας αποκαλύπτουν οι στατιστικές (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Για τις στατιστικές και τι αυτές αποκαλύπτουν στην πανδημία του κορωνοϊού μιλά στη σημερινή του εκπομπή ο Ομότιμος Καθηγητής

Παιδαγωγικής του ΑΠΘ Γιώργος Τσιάκαλος.

Δείτε το βίντεο του www.kozani.tv:

 

 

Ματιές στην Κοινωνία της Πανδημίας - Τι μας αποκαλύπτουν οι στατιστικές

30 Μαρτίου 2020

Γεια σας,

Σήμερα θα μιλήσω για στατιστικές.

Παρακολουθώ, όπως όλοι και όλες μας, τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας που δίνονται στη χώρα μας από επίσημα χείλη. 

Επίσης παρακολουθώ, όπως πολλοί και πολλές από εμάς, την εξέλιξη της πανδημίας σε όλο τον κόσμο από το Johns Hopkins Coronavirus Resource Center.

Τα παρακολουθούμε όχι από περιέργεια, αλλά επειδή οι στατιστικές και οι συγκρίσεις ανάμεσα στις χώρες δίνουν τη δυνατότητα να βγάλουμε συμπεράσματα, που είναι χρήσιμα και απαραίτητα για την κατάρτιση αποτελεσματικών πολιτικών στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πληροφορούμαστε καθημερινά για τρία πράγματα: για τον αριθμό των επίσημα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τον αριθμό των θανάτων και τον αριθμό των ασθενών που ανάρρωσαν.

Γιατί ειδικά αυτοί οι αριθμοί, τι λένε, και ποια η κατάσταση στη χώρα μας;

Ο αριθμός των κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χώρες είναι μικρός. Καταφέραμε να έχουμε ένα από τους πιο αργούς ρυθμούς εξέλιξης της πανδημίας. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή ο μικρός αριθμός επιτρέπει σε ένα σύστημα υγείας να ανταποκρίνεται σε καλύτερες συνθήκες στις ανάγκες των ασθενών, άρα πιο αποτελεσματικά. Επίσης δίνει χρόνο για προετοιμαστεί έγκαιρα για τους μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων, που ασφαλώς θα έρθουν.

Η χώρα μας με 1156 κρούσματα σήμερα βρίσκεται στην 40η θέση στον κόσμο.

Τι λέει αυτός ο μικρός αριθμός; Λέει ότι τα μέτρα που επέβαλε η Πολιτεία στους πολίτες ήταν σωστά και κυρίως ότι οι πολίτες ανταποκρίθηκαν σ’ αυτά με υποδειγματικό τρόπο. Πράγματι, δείξαμε πολύ μεγαλύτερη πειθαρχία ακόμη και από τους Γερμανούς που φημίζονται γι’ αυτήν. Μπορούμε να πούμε ότι ως οι πολίτες επιτελέσαμε και επιτελούμε στο ακέραιο το καθήκον μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι άλλοι δύο αριθμοί, των θανάτων και των ασθενών, που ανάρρωσαν, έχουν σχέση αποκλειστικά με την ανταπόκριση της Πολιτείας, του υγειονομικού της συστήματος, στα δικά της καθήκοντα.

Ας τους δούμε: με 39 θανάτους η χώρα μας βρίσκεται στη 27η θέση και με 39 ασθενείς που ανάρρωσαν βρίσκεται στην 39η θέση. Δηλαδή, είμαστε πολύ καλά εκεί που η θέση της χώρας έχει σχέση με τη συμπεριφορά των πολιτών και λιγότερο καλά έως άσχημα εκεί που το υγειονομικό σύστημα καλείται να ανταποκριθεί.

Για να το καταλάβουμε αυτό ας δούμε ένα παράδειγμα από άλλες χώρες: Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Γερμανία είναι σήμερα 62 χιλιάδες. Ο αριθμός στη Μεγάλη Βρετανία 20 χιλιάδες. Όμως οι θάνατοι στη Γερμανία είναι 500, ενώ στη Μ. Βρετανία είναι 1200. Πως εξηγείται αυτό το φαινόμενο; Εξηγείται από το γεγονός ότι στη Γερμανία η εξάπλωση του ιού έγινε με αργότερους ρυθμούς από ότι στη Μεγάλη Βρετανία και το υγειονομικό σύστημα έχει περισσότερες δυνατότητες από τις ανάγκες, έτσι ώστε να δέχεται πια και βαριές περιπτώσεις ασθενών από την Ιταλία και τη Γαλλία.

Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στην ανάγκη αργής εξάπλωσης του ιού καλύτερα ακόμη και από τη Γερμανία, αλλά δυστυχώς όχι σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα του υγειονομικού συστήματος. Και παρόλη την καλή κατάσταση του συστήματός της, η Γερμανία δημιουργεί ήδη έκτακτα νοσοκομεία, ενώ εμείς…

Σ’ εμάς οι αρμόδιοι φαίνεται να έχουν κλειστά τ’ αυτιά τους όταν επισημαίνονται αδυναμίες του συστήματος. Η περίπτωση της 40χρονης γυναίκας στην Καστοριά ή της γνωστής δημοσιογράφου στην Αθήνα που νοσούσαν ζητούσαν βοήθεια, δεν ακούστηκαν, δεν έφτασαν πότε στα νοσοκομεία και πέθαναν αβοήθητες δεν επιτρέπεται να θεωρούνται μεμονωμένα περιστατικά που δεν έχουν σημασία για το γενικό σύστημα. Πρέπει να κατανοούνται ως μηνύματα για απαραίτητες βελτιώσεις του συστήματος.
Το ίδιο ισχύει για τις φωνές των γιατρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Οργισμένες συχνά, αλλά δικαιολογημένες.

Αναρωτιέται σήμερα ο Ανδρέας Πετρουλάκης, που δεν ανήκει στους αντιπάλους της κυβέρνησης:

«Πώς βρίσκουν αντιδραστήρια οι ιδιώτες και δεν βρίσκουν τα δημόσια νοσοκομεία;

Πώς γίνεται μετά τόσες εβδομάδες κρίσης η κυβέρνηση (αλλά και οι ιδιώτες) να μην έχουν μεριμνήσει για μαζική και επαρκή παραγωγή μασκών από βιοτεχνίες που αργούν;
Πόσες ακριβώς προσλήψεις μόνιμου και προσωρινού χαρακτήρα υγειονομικού προσωπικού έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο Υγείας;».

Εκτός από την ενημέρωση για τους αριθμούς από τους αρμόδιους για την πανδημία, χρειαζόμαστε απαντήσεις και σε τέτοια ερωτήματα.

Το δικαιούμαστε ως πολίτες που ανταποκριθήκαμε με το παραπάνω στα καθήκοντά μας.

www.kozani.tv 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας


Η Διοίκηση της Δόξας Βερμίου Πύργων για το 2023 - 2024 συμφ…