pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Καλλιόπη Βέττα - Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Ερώτηση με θέμα την «Άμεση ανάγκη για εξειδικευμένα μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών»

\κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα \Η πανδημία που έχει ενσκήψει διεθνώς λόγω της εξάπλωσης των κρουσμάτων κορονοϊού έχει δημιουργήσει και στην χώρα μας μια σειρά από σοβαρότατα

προβλήματα που αφορούν το σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Το κλείσιμο, η μείωση του κύκλου εργασιών, οι δυσχέρειες στην επικοινωνία και τη μετακίνηση έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε όλο τον παραγωγικό ιστό. Είναι αναντίρρητο ότι το κράτος οφείλει να εντατικοποιήσει τις δυνάμεις του και να πολλαπλασιάσει τα εργαλεία του για την στήριξη των πολιτών και την ανάταξη της οικονομίας σε όλες τις μορφές της.

Ένας τομέας που συγκαταλέγεται σε αυτούς που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή και χρήζει ειδικής και άμεσης μέριμνας είναι ο τομέας των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα αυτός των παραστατικών τεχνών, της ψυχαγωγίας και των θεαμάτων.

Με την απόφαση για κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο, μια σειρά από εργαζόμενοι πλήττονται άμεσα. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι καλλιτέχνες θεάματος-ακροάματος, οι τραγουδιστές, οι μουσικοί, οι ηχολήπτες, οι υπεύθυνοι φωτισμού, οι djs, οι παραγωγοί, οι τεχνικοί και μια σειρά άλλων εργαζομένων που στηρίζουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο συγκεκριμένος τομέας είχε ήδη πληγεί έπειτα μια δεκαετία κρίσης, κατά την οποία είχαν περισταλεί οι ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες και είχαν συντμηθεί σε μια ή δύο φορές την εβδομάδα ή ακόμη και εντελώς σποραδικά, γεγονός που είχε οδηγήσει εκατοντάδες εργαζόμενους σε παύση ή περιορισμό των δραστηριοτήτων τους.

Οι φορείς που εκπροσωπούν αυτούς τους κλάδους εργαζομένων έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και προτείνουν μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες σας έχουν κοινοποιηθεί. Σταχυολογώντας τις αναφορές και τα υπομνήματά τους, εντοπίζουμε μια σειρά από αναγκαία μέτρα.

Για παράδειγμα, προτείνουν την συμπερίληψη στα μέτρα ενίσχυσης όλων όσων εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με εργόσημο ή με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε διαφορετικές επιχειρήσεις, καθώς αυτοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Προς την απόδειξη των ανωτέρω, μπορούν οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες να προστρέξουν στις βεβαιώσεις των οικείων σωματείων ή στα τελευταία εκκαθαριστικά σημειώματα.

Επίσης, προτείνεται η αναθεώρηση του χρονικού ορίου της 1ης Μαρτίου για το δικαίωμα ένταξης στα μέτρα πρόνοιας, καθώς ήδη από τον Φεβρουάριο είχαν ακυρωθεί μια σειρά από μουσικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, γεγονός που αφήνει χιλιάδες εργαζόμενους εκτός του μέτρου της οικονομικής βοήθειας.

Άλλες προτάσεις αναφέρουν την άμεση καταβολή του εποχικού επιδόματος αντί για τον Σεπτέμβριο, την ένταξη στο ταμείο ανεργίας για ένα τουλάχιστον εξάμηνο όλων των καλλιτεχνών που είχαν βεβαιωμένη εργασία το τελευταίο τρίμηνο του 2019 με τουλάχιστον είκοσι (20) ένσημα, την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το 2020.

Δεν χρειάζεται να τονιστεί η σπουδαιότητα της συνεισφοράς των καλλιτεχνών τόσο γενικότερα, όσο και ειδικότερα στις ημέρες που διανύουμε. Η υποχρεωτική διαμονή στις οικείες μας, γίνεται πιο όμορφη με τη μουσική, όπως και με άλλες εκφάνσεις του πολιτισμού. Οι άνθρωποι στρέφονται σε αυτή για να βιώσουν πιο ανώδυνα τις δύσκολες μέρες που διανύουμε, να πάρουν θάρρος, να αναζητήσουν μια διέξοδο και μια προοπτική. Ως εκ τούτου, το χρέος μας ως κοινωνία απέναντι στους ανθρώπους που μας παρέχουν το αγαθό της μουσικής και της καλλιτεχνίας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ήδη, στην υπόλοιπη Ευρώπη, ανακοινώνονται μέτρα και παρεμβάσεις για την στήριξη των καλλιτεχνών, μέτρα που είναι συνάμα έκτακτα αλλά και μακροπρόθεσμα. Στην Γερμανία, για παράδειγμα ανακοινώθηκαν μεγάλα χρηματοδοτικά πακέτα προς τους καλλιτέχνες και τις μικρές επιχειρήσεις. Στην Αγγλία, θα δοθούν 160 εκατομμύρια λίρες για την χρηματοδότηση πολιτιστικών οργανισμών και μεμονωμένων καλλιτεχνών. Στην Γαλλία, η οποία κινήθηκε άμεσα σε αυτόν τον τομέα, ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξη ανά τομέα καλλιτεχνικής παραγωγής (ενίσχυση καλλιτεχνών, ταμεία αλληλεγγύης και χρηματοδότησης, πρόβλεψη για προνομιακά δάνεια, φοροαπαλλαγές κ.α.).

Στην Ελλάδα έχουμε, προσώρας, αρκεστεί στην καταγραφή των ζημιών, την χρονική παράταση των προσκλήσεων για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης και την προτροπή στους καλλιτέχνες για την εξεύρεση «εναλλακτικών τρόπων παραγωγής Πολιτισμού». Είναι αναγκαίο να αλλάξουμε λογική και να επιταχύνουμε τις παρεμβάσεις στήριξης των ανθρώπων που δουλεύουν σε επιχειρήσεις ψυχαγωγίας και θεάματος.

Επειδή οι ανωτέρω καλλιτέχνες, οι τραγουδιστές, οι μουσικοί, οι ηχολήπτες, οι υπεύθυνοι φωτισμού, οι djs, οι παραγωγοί έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την υγειονομική κρίση και το κλείσιμο των επιχειρήσεων,

Επειδή στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για την ανακούφιση των παραπάνω εργαζομένων που βιώνουν σωρευτικά την κρίση της τελευταίας δεκαετίας με τις τελευταίες εξελίξεις,

Ερωτάσθε:

-       Τι μέτρα στήριξης προτίθεστε να λάβετε για την ανακούφιση των ως άνω αναφερόμενων εργαζομένων;

-       Έχετε καταγράψει τα αιτήματα τους; Θα τα υλοποιήσετε; Πως θα αντιμετωπίσετε την οικονομική ανασφάλεια;

-       Θα υπάρξει πλήρης πρόσβαση όλων στην υγεία και την περίθαλψη;

-       Προτίθεστε να υιοθετήσετε διεθνείς, ουσιαστικές πρακτικές στήριξης της καλλιτεχνικής παραγωγής με οικονομικά και θεσμικά μέτρα;

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

1. Οικονομικών

2. Πολιτισμού & Αθλητισμού

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης  Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανολης

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη

Πολάκης Παύλος

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.