figourini banner 1 2021

ACS BANNERS 2019 orizontio 001

Αυτή τη φορά ας μην πούμε… "στερνή μου γνώση" (γράφει ο Γιώργος Ευκολίδης*)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Πράγματι η επιχειρηματικότητα είναι μία δύσκολη υπόθεση που προϋποθέτει μία σειρά από ικανότητες και όχι μόνο.

Η πορεία της ελεύθερης αγοράς έχει κανόνες υποχρεώσεις και επιτεύγματα που βασίζονται στην αρμονική λειτουργία της κοινωνίας αλλά και του κράτους.

Ο επιχειρηματίας στη Δυτική Μακεδονία, μιας και εδώ δραστηριοποιούμαστε, είχε τα προηγούμενα χρόνια να αντιμετωπίσει την προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα που προέκυψε από την δεκαετή οικονομική κρίση.

Το μεγάλο κύμα μειώσεις των μισθών των συντάξεων αλλά και της ανεργίας μείωσε αισθητά την αγοραστική κίνηση της περιοχής και οδήγησε σε κλείσιμο επιχειρήσεων, στασιμότητας στις επένδυσης αλλά και στροφή της τοπικής κοινωνίας σε άλλες μορφές εισοδημάτων όπως αγροτικές κτηνοτροφικές και άλλες δραστηριότητες με χαμηλό όμως ανταποδοτικό πλεονέκτημα !! 

 

Η ανάπτυξη για κάποια χρόνια στις επιχειρήσεις εστίασης με χρηματοδοτούμενα προγράμματα από το ΕΣΠΑ δεν θωράκισαν την παραγωγική αυτάρκεια της περιοχής ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για παραγωγές με εξωστρεφή προσανατολισμό.

Ουσιαστικά παρέμεινε στο οπλοστάσιο μας η δραστηριότητα της ΔΕΗ. Τα τελευταία 50 χρόνια ήταν το κυρίαρχο εισοδηματικό μας πλεονέκτημα.

Λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος για όλη τη χώρα αλλά και για την περιοχή μας ανάγκασαν το μεγαλύτερο κεφάλαιο του τόπου, που λέγεται νέοι επιστήμονες και εργαζόμενοι, να μας εγκαταλείψουν.

Η απόφαση για γρήγορη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια ουσιαστικά δεν ωφελεί σε τοπικό επίπεδο και ούτε ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και όλης της χώρας. Το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι η αναστολή της απόφαση για απολιγνητοποιηση.

 

Μετά απ' όλα αυτά έρχεται και μας βρίσκει σε κατάσταση φθοράς και αδυναμίας η πανδημία. Με τι κουράγιο ψυχικό και οικονομικό οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στο ιδιαίτερο αυτό καθεστώς που αλλάζει τον τρόπο ζωής μας επιδεινώνοντας ραγδαία τις συνθήκες της αγοράς;

Είναι η στιγμή που όλοι περιμένουμε από την πολιτεία και τους τοπικούς άρχοντες να λύσουν το δύσκολο σταυρόλεξο. Γιατί λύσεις υπάρχουν.

Ίσως αυτή να είναι η νέα μας ευκαιρία για αναδιοργάνωση και στόχευση σε νέες μορφές παραγωγικής υπεραξίας. Να δοθούν κίνητρα στην τοπική κοινωνία και στους ανθρώπους του επιχειρείν ώστε να ξεπεραστεί το συντομότερο η ύφεση και να στοχεύσουμε όλοι μαζί σε δραστηριότητες με μεγάλη ανταποδοτικότητα. Να σχεδιαστεί το μοντέλο της σύγχρονης Δυτικής Μακεδονίας με όπλο της γνώσης από την ενέργεια της κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών από τους γουνοποιός, τους οικοδόμους, τους αγρότες τους εμπόρους, τους βιοτέχνες και όλους αυτούς που έχουν την εμπειρία και την δύναμη να αντιμετωπίσουν την νέα πραγματικότητα .

Αυτό βέβαια απαιτεί κεφάλαια και συντονισμένες προσπάθειες ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Τα λάθη του παρελθόντος με δάνεια που δόθηκαν από τις τράπεζες και την εγγύηση του ΤΕΜΠΕ (Ελληνικού Δημοσίου) σε ανθρώπους που σκοπός τους ήταν τα κέρδη από του τόκους, δε νομίζω ότι έφεραν ανάπτυξη.

Τα χρήματα πρέπει να δοθούν για να παραχθούν προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να αποφέρουν εργασία και κέρδη σε όλους.

Η κρίση πολλές φορές είναι ευκαιρία για νέα κατεύθυνση και αυτή πρέπει να δούμε διορθώνοντας λάθη του παρελθόντος.

Αυτός ο παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος που ζούμε θα έχει πολλά θύματα σίγουρα όχι σε ανθρώπινες ζωές. Θα αλλάξει η οικονομία και όλοι θα στραφούν σε ασφαλείς αγορές !!

Η ύφεση θα προκαλέσει μείωση τιμών και παραγωγής και για κάποιο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί αναδιάρθρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας των προϊόντων.

Ίσως είναι ή στιγμή που μπορούμε να δούμε καθαρά τις ευκαιρίες που ανοίγονται ώστε να δημιουργήσουμε συνεργατικά κέντρα μικρών επιχειρήσεων του τόπου μας τα οποία θα μπορούν να καλύψουν, δυναμικά, τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο.

 

Η απομόνωση που δέχτηκε το τελευταίο διάστημα ο πολίτης της παγκόσμιας κοινωνίας ίσως φέρει νέους κανόνες και ισορροπίες στις τοπικές κοινωνίες και ευρύτερα με αποτέλεσμα. την απεξάρτηση από μαζικές παραγωγές αμφιβόλου ποιότητας.

Είναι σαφές ότι θα ζήσουμε μία καινούργια οικονομία με μεγαλύτερη ασφάλεια σε γενικευμένες κρίσεις.

 

Η γνώση είναι το διαβατήριο για την επιτυχία, ας μη γίνει για άλλη μια φορά "στερνή ".

 

*Ο Γιώργος Ευκολίδης είναι έμπορος επίπλων από την Κοζάνη

 

 

www.kozani.tv 

Δημοφιλή Νέα

20.000 ευρώ μπόνους για όσους εργαζόμενους της ΔΕΗ επιλέξουν την οικειοθελή αποχώρηση. Τι λέει ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης (video)
Γιάννης Καραβασιλης: ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!!

Γιάννης Καραβασιλης: ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!!


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Πως θα κλείσει τις Λιγνιτικ…

Όποιος πιστεύει στον τουρισμό, δεν κολλάει

Όποιος πιστεύει στον τουρισμό, δεν κολλάει


Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου  Μέχρι και ο Πρετεντέρης…

Ελεύθερες οι μετακινήσεις προς όλα τα νησιά από Δευτέρα 25 Μαΐου

Ελεύθερες οι μετακινήσεις προς όλα τα νησιά από Δευτέρα 25 Μαΐου


Από τη Δευτέρα 25 Μαΐου θα επιτρέπονται πλέον οι μετακι…

Γιάννης Ασφαλτίδης:
Μωυσή εντάξει όλα στο σπίτι; Τα παιδιά καλά; (Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου)

Μωυσή εντάξει όλα στο σπίτι; Τα παιδιά καλά; (Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου)


Η αναβάθμιση του Κυριάκου Μητσοτάκη πρώτα σε Τσώρτσιλ …

«Ιδιαίτερες φωτογραφίες του www.top-sport.gr» | Η κάμερα πίσω από τον Στέλιο Λαζαρίδη του Εθνικού Βατερού...
 Έρικ φον Μπρέσκα - στέλεχος Κομισιόν :

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα