pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

ΚΚΕ: Σχόλιο για τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στην γερμανική εφημερίδα Bild

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η κυνική αναφορά στη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στην γερμανική εφημερίδα Bild ότι: η κυβέρνηση κλείνει «όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα

, νωρίτερα από τη Γερμανία. Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη Περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα» και ότι έτσι «θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες. Η RWE σύναψε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση ενός πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση όπου υπήρχε μια παλιά λιγνιτική μονάδα. Συνεπώς είναι και προς το συμφέρον γερμανικών εταιρειών» να δοθούν τέτοια κονδύλια από την ΕΕ, δείχνει όλη την ουσία των σχεδιασμών του κεφαλαίου, σε βάρος του λαού.

Έγινε εμφανές, για άλλη μια φορά, ότι τα σχέδια «απολιγνιτοποίησης» και «πράσινης ενεργειακής μετάβασης» δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες του λαού και της χώρας για φθηνή πρόσβαση στην ενέργεια και τη θέρμανση, για ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης. Απεναντίας, στόχος τους είναι να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για μονοπωλιακούς ομίλους, εγχώριους και διεθνείς, με το λαό να πληρώνει τα σπασμένα, με εκτίναξη της ανεργίας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με ένταση της ενεργειακής φτώχειας, με ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Με αφορμή αυτή τη συνέντευξη στήνεται μια κάλπικη αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος υπηρετεί πιο αποτελεσματικά την «πράσινη ενεργειακή μετάβαση», για το ποιος έχει «καλύτερο σχέδιο». Στην ουσία είναι ένας «αγώνας δρόμου» των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα δώσει πιο πολλά στο κεφάλαιο, για το ποιος υπηρετεί καλύτερα μια στρατηγική («Πράσινη Συμφωνία») που θα έχει ως χαμένο το λαό της Δυτικής Μακεδονίας.

Υπάρχει πείρα για το πώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προώθησαν από κοινού, τα προηγούμενα χρόνια, τη στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ για την «απελευθέρωση της αγοράς» ηλεκτρικής ενέργειας, με διαφορετικά «σχέδια» ο καθένας (τριχοτόμηση ΔΕΗ, «μικρή ΔΕΗ», δημοπρασίες ΝΟΜΕ, απόσχιση και πωλητήριο για τον ΑΗΣ Μελίτης κλπ.), αλλά με προσήλωση στον στόχο. Αποτέλεσμα χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία, «ξεχαρβάλωμα» εργασιακών σχέσεων των εργαζόμενων στον κλάδο της ενέργειας (μειώσεις, εργολαβίες – δουλεμπόριο, εντατικοποίηση, εργατικά ατυχήματα κ.ά.), εκτόξευση της τιμής του «πράσινου ρεύματος» κ.ά. Στις σημερινές συνθήκες η στρατηγική της «απελευθέρωσης» παραδίδει τη «σκυτάλη» στη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», την οποία κανένα από τα αστικά κόμματα δεν αμφισβητεί. Μια στρατηγική που θα έχει κερδισμένους ορισμένους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο «χρυσωρυχείο» των ΑΠΕ και χαμένο συνολικά το λαό της περιοχής, με ανυπολόγιστες συνέπειες και στο περιβάλλον.

Για το λαό της περιοχής, αν κάτι δείχνει η άθλια αυτή «κούρσα» πάνω στο κοινό έδαφος που διαμορφώνουν τα «θέλω» του κεφαλαίου, είναι ότι πρέπει να αμφισβητήσει συνολικά τον σημερινό χρεοκοπημένο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, για να ανοίξει με τον αγώνα του δρόμο για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων, για να γίνει η ενέργεια πραγματικά κοινωνικό αγαθό, για να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειας και οι διαθέσιμες σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό προς όφελος του λαού και των αναγκών του.

Είναι επιτακτική ανάγκη ο λαός της περιοχής, μέσα από τις μαζικές του οργανώσεις (σωματεία, συλλόγους κ.ά.) και το συντονισμό τους, να εντείνει την πάλη του ενάντια στα σχέδια ΕΕ – κυβερνήσεων – κεφαλαίου, να διεκδικήσει ρεύμα και θέρμανση φθηνά, καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκό σπίτι, κανένα κλείσιμο – πώληση μονάδων και ορυχείων, ουσιαστικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Κοζάνη, 29/5/2020

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Σωκράτης Μάλαμας και Ιουλία Καραπατάκη στην Ποντοκώμη την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 !
Super Market
ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη

ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη


Το οικονομικό αδιέξοδο που βιώνει ένα μεγάλο μέρος της…

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024


Ενημερώνουμε τους καταναλωτές, εργαζόμενους και εμπόρ…

Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας - Κάνε την αίτησή σου

Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας - Κάνε την αίτησή σου


Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονί…

Τα βασανιστήρια της Χούντας [video]
Νέα Φτώχεια για τους Δυτικομακεδόνες με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ.) Πυρήνα Ζώνης Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) | του ΧΡΗΣΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ