figourini banner 1 2021

banner3

Συνδυασμός Ελπίδα - Γεωργία Ζεμπιλιάδου: "Ο αναρμόδιος Συντονιστής και ο Περιφερειάρχης που ξέχασε την εξίσωση"

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Δεν είμαι αρμόδιος για το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης», απάντησε σε ερώτημα μας ο κος Μουσουρούλης, Συντονιστής για το Ταμείο

Δίκαιης Μετάβασης, κατά την επίσκεψη του στην Περιφέρεια μας.

Μπροστά σε έναν αμίλητο και ωσεί παρόντα Περιφερειάρχη, αυτή ήταν η απάντηση στο ερώτημα μας για το πώς είναι δυνατόν να προλάβει να δημιουργηθεί έστω και μία θέση εργασίας μέχρι το 2023 όταν οι μονάδες σταματούν ήδη σήμερα και οι πρώτες 6.500 θέσεις εργασίας έχουν ήδη χαθεί από την περιοχή.

Επίσης είπε ότι δεν είναι αρμόδιος για τις Τηλεθερμάνσεις.

Δεν είναι αρμόδιος και για το γιγαντιαίο Φωτοβολταϊκό των 2 GW και συνολικά των Φωτοβολταϊκών και των Ανεμογεννητριών που ξεφυτρώνουν κατά δεκάδες στη Δυτική Μακεδονία, καταλαμβάνοντας χιλιάδες στρέμματα γόνιμης γης, από την ελάχιστη που διαθέτει η ορεινή μας Περιφέρεια, χωρίς να δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Δεν είναι αρμόδιος για τις Μετεγκαταστάσεις που είναι σε εξέλιξη και οι κάτοικοι περιμένουν να ολοκληρωθούν για να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες.

Γενικά δεν είναι αρμόδιος…..

Έμπειρος τεχνοκράτης των Βρυξελλών ο κος Μουσουρούλης ξέρει καλά ότι η τρομακτική ανεργία και η θηριώδης πτώση του ΑΕΠ που έχουμε μπροστά μας μέχρι το 2023, δεν επηρεάζεται από το σχέδιο του, το οποίο ίσως μόλις που θα ολοκληρώνεται τότε.

Ξέρει καλά ότι μέχρι το 2023 ούτε τα χρηματοδοτικά πακέτα στο σύνολο τους θα έχουν εγκριθεί, ούτε οι μηχανισμοί αξιοποίησης τους θα έχουν δημιουργηθεί και χρηματοδοτήσεις δεν θα υπάρχουν πέρα από τα ψίχουλα του Πράσινου Ταμείου.

Αποδεικνύεται έτσι ότι η Κυβέρνηση πήρε μια απόφαση που έχει καταστροφικό αντίκτυπο στη ζωή 300.000 ψυχών, χωρίς να έχει Σχέδιο και χωρίς κανείς να μελετήσει το Χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των Μονάδων.

Μας τάζουν όμως δις Ευρώ.

Η λογική τους απλή. Και το «καπάκι της κατσαρόλας» σηκώνουν για να εκτονωθεί ο θυμός και ανέξοδα το κάνουν, αφού έτσι και αλλιώς ξέρουν ότι τα κονδύλια, όταν θα έρθουν, μπορούν να αξιοποιηθούν από τα νησιά και από άλλες περιοχές.

Κρύβουν όμως μια οδυνηρή αλήθεια. Ότι τα χρήματα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης θα εκταμιευθούν με ορίζοντα το 2030 και σε κάθε περίπτωση μετά το 2024!

Για να δώσει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης χρήμα στη Χώρα θα πρέπει να γίνουν τα  εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κος Μουσουρούλης.

Η αναφορά του σχετικού Δελτίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/qanda_20_931 (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά)) δεν αφήνει αμφιβολίες: «…Για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στον μηχανισμό, η συνιστώσα επιχορήγησης θα διατίθεται σε επιλέξιμα έργα στα κράτη μέλη, μέσω εθνικών κονδυλίων τα οποία θα δεσμευτούν έως τον Δεκέμβριο του 2024 …Μετά από αυτήν την ημερομηνία, θα προκηρύσσονται προσκλήσεις σε ενωσιακό επίπεδο …Τα κράτη μέλη θα καταρτίσουν τα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασής τους, τα οποία … θα παρέχουν συνοπτική περιγραφή της διαδικασίας μετάβασης έως το 2030»

Οι σημερινές Δημοτικές Αρχές πρέπει να έχουν καλά στο μυαλό τους ότι το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης δεν αφορά τη δική τους θητεία δυστυχώς.

Η δικαιολογία του Συντονιστή κου Μουσουρούλη, όταν το επισημάναμε αυτό, ήταν ότι μέχρι τότε θα έχουμε το τρέχον ΕΣΠΑ. Όμως αυτό επίσης δεν ισχύει γιατί ήδη τα χρήματα των ΠΕΠ (~200εκ€ από το δικό μας ΠΕΠ), έχουν πάει στην αντιμετώπιση της Πανδημίας με επίσημη εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά)

Δυστυχώς η Δυτική Μακεδονία, εξαιτίας της «αφωνίας» του περιφερειάρχη της, δεν εξαιρέθηκε από την «σκούπα» αυτή, ως Περιφέρεια σε φάση Μετάβασης και ήταν η μεγάλη χαμένη καθώς ήταν και τελευταία στην απορρόφηση.

Άρα μέχρι το 2023 χρήματα δεν θα υπάρξουν. Αλλά οι Μονάδες θα κλείσουν.

Είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) θέσεις εργασίας θα χαθούν σε τρία χρόνια από τώρα σύμφωνα με τη μελέτη του ΤΕΕ.

Δουλειές χάνονται, άνθρωποι φεύγουν και όταν το περίφημο σχέδιο του κου Μουσουρούλη τελειώσει δεν θα υπάρχει κανείς για να το υλοποιήσει.

Αυτός βέβαια θα έχει κάνει τη «δουλειά» και ο Περιφερειάρχης όπως και η Κυβέρνηση θα έχουν ολοκληρώσει τη «βάρδιά τους»

Η εξίσωση του Περιφερειάρχη θα μείνει άλυτη και η μελέτη του ΤΕΕ στα αζήτητα αφού ούτε ο Πρόεδρος του, ως Αντιπεριφερειάρχης Μετάβασης πλέον, φαίνεται να τη θυμάται.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο φιμώθηκε, αφού αντικαταστάθηκε από μια ακόμη πολυπληθή (31 μέλη) και χωρίς δικαιοδοσία Επιτροπή «για την προετοιμασία της μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή» με διορισμένα μέλη που δεν θα φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Περιφερειάρχη με «ενοχλητικά» ερωτήματα και τοποθετήσεις.

Ούτε ένας Περιφερειακός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης δεν μετέχει σε αυτή την Επιτροπή και φυσικά ούτε και οι Δήμαρχοι των ενεργειακών Δήμων!

Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχες χάθηκαν ανάμεσα σε αλληλοκαλυπτόμενους ρόλους, αρμοδιότητες και Επιτροπές.

Αλήθεια γιατί έπρεπε να γίνει και άλλη Επιτροπή αφού υπάρχει η θεσμοθετημένη 14μελής «Επιτροπή Παραγωγικής Ανασυγκρότησης». Άλλο πράγμα είναι ο σχεδιασμός για τη Μετάβαση στη Μεταλιγνιτική εποχή και άλλο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση;

Και ποιος ο ρόλος του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης όταν η Μετάβαση στην Μεταλιγνιτική Εποχή που σημαίνει αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου έχει άλλον Αντιπεριφερειάρχη και φυσικά υπάρχει και η Αντιπεριφεειάρχης Ενέργειας που όμως δεν θα ασχοληθεί με την Μετάβαση αλλά με την Αγροδιατροφή!

Με λίγα λόγια ο Περιφερειάρχης θα κάνει ότι διαβουλεύεται, οι Αντιπεριφερειάρχες ότι δήθεν έχουν αρμοδιότητες, οι επιτροπές ότι τάχα συζητούν και τελικά η Κυβέρνηση ανενόχλητη θα μας οδηγήσει στο γκρεμό.

Από την πλευρά μας για άλλη μια φορά τεκμηριώσαμε την άποψή μας ότι αν η Μετάβαση δεν είναι ΟΜΑΛΗ οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Για την ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ καταθέσαμε επιχειρήματα με ορίζοντα το 2050 και συγκεκριμένη ΠΡΟΤΑΣΗ του Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ, που στηρίζεται σε τρεις Πυλώνες: 1. την Πράσινη Μετάβαση 2.την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής και 3. Τις Μεταρρυθμίσεις διακυβέρνησης που απαιτούνται για να αξιοποιηθούν οι πόροι της Μετάβασης (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά).  

Ο προϋπολογισμός της Πρότασης μας ανέρχεται σε 7 δις ευρώ που θα δώσουν 30.000 θέσεις εργασίας στον τόπο μας.

Η δική μας πρόταση για την «ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ» αντί για τα θηριώδη Φωτοβολταϊκά Πάρκα, προβλέπει επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα μειώσουν το κόστος της ενέργειας σε όλα τα νοικοκυριά της Περιφέρειας.

Με λίγα λόγια προτείνουμε ένα σχέδιο με όφελος για όλους τους Δυτικομακεδόνες αντί για θέσεις εργασίας και κέρδη στις Γερμανικές εταιρείες.

Προτάσεις υπάρχουν και από άλλους φορείς. Πρέπει όμως να κερδίσουμε το χρόνο που χρειάζεται για να υλοποιηθούν.

Πρέπει να αντιδράσουμε. Θεσμικοί και πολίτες από την θέση που ο καθένας κατέχει.

Γιατί αλλιώς η μοίρα αυτού του τόπου θα σημαδευτεί με το πιο βαρύ τίμημα.

Με τα νιάτα του που θα χαθούν και θα σκορπίσουν, με περιουσίες που θα καταστραφούν και με την φτώχεια ήδη να κυκλοφορεί στους άδειους δρόμους.

Τον τόπο τον κάνουν οι άνθρωποι του.

Αν οι άνθρωποι φύγουν τότε κάθε χρηματοδότηση και κάθε σχέδιο είναι άχρηστα.

Χωρίς τους ανθρώπους του ο τόπος πεθαίνει.

Το χρωστάμε στον τόπο μας και στα παιδιά μας να αλλάξουμε τις αποφάσεις τους.

Γραφείο Τύπου

Δημοφιλή Νέα

Πέθανε ο σπουδαίος ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος

Πέθανε ο σπουδαίος ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος


Έησε 89 «διαγώνια» χρόνια... Ο φιλόλογος Κωνσταντίνος Δη…

Πολιτιστικός Σύλλογος ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ: Θερινός Κινηματογράφος στην Πτολεμαΐδα - ΕΥΤΥΧΙΑ

Πολιτιστικός Σύλλογος ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ: Θερινός Κινηματογράφος στην Πτολεμαΐδα - ΕΥΤΥΧΙΑ


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ σε συνεργασία με τ…

H «Συνοικία το όνειρο» και ο εφιάλτης του μετεμφυλιακού κράτους (του Δάνη Παπαβασιλείου)

H «Συνοικία το όνειρο» και ο εφιάλτης του μετεμφυλιακού κράτους (του Δάνη Παπαβασιλείου)


Αύγουστος 1961. Το μετεμφυλιακό καθεστώς βρίσκεται ακόμ…

 Κώστας Πασσαλίδης: Κατά της καύσης σκουπιδιών στην “Πτολεμαΐδα 5” ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης. «Πρόκειται για τερατουργήματα της Κυβέρνησης της ΝΔ που δεν υπολογίζουν την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας»
Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Εορδαίας: Παράταση υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη προσωπικού µε σύµβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΩΡΟΜΙΣΘΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Π.Δ. 524/1980) στην Πειραματική Σχολή Κλασσικού Χορού & στο Δημοτικό  Παιδικό Θεατρικό
Εργοστάσια Απορριμμάτων - Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων (Ντοκιμαντέρ της ΠΟΕ-ΟΤΑ Παραγωγής 2013)
Ο Θεός κι ο γείτονας (διήγημα της Όλγας Μοσχοχωρίτου)

Ο Θεός κι ο γείτονας (διήγημα της Όλγας Μοσχοχωρίτου)


Όταν ο πατέρας τις έβαλε να διαλέξουν για προίκα τους έ…

Παναγιώτης Γεράκης ελεγκτής οχημάτων:

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα