pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (του Πάρι Κουκουλόπουλου)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η Φωφη Γεννηματά έκανε μια πρόταση που απαντα στην ανάγκη του μεγάλου έργου στον τοπο μας και μας οδηγεί με σιγουριά στη νέα εποχή. Δεν αποκλείει φυσικά άλλα μεγάλα έργα,

ωστοσο η πρόταση εχει μια πολλαπλασιαστική δυναμική τοσο άμεση όσο και μακροπρόθεσμη.
Να κάνουμε τον τοπο μας προπύργιο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία πρωτοπόρα σε όλη την Ευρώπη.
Ας δούμε πολύ σύντομα ποιο ειναι το πλαίσιο και τι σημαίνει με απλα λόγια η πρόταση.
-Η υπόθεση της Κλιματικης Αλλαγης φέρνει μια μεγάλη ανατροπή στον ενεργειακό σχεδιασμό
ολοένα κ περισσότερων χωρών με τις επενδυσεις να στρέφονται κατα κύριο λόγο στα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Παρα τις επενδυσεις των τελευταίων χρόνων η αιολική και ηλιακή ενέργεια καλυπτουν σημερα λιγοτερο απο το 2% των παγκόσμιων αναγκών με τους υδρογονάνθρακες να καλυπτουν το 80% αντίστοιχα. Ο στοχος της πληρους απανθρακοποιησης δηλ σε 20 ή 30 χρόνια απο σημερα θα απαιτήσει κολοσσιαίες επενδυσεις. Οι εκλογές στις ΗΠΑ θα επιβραδύνουν ή θα επιταχύνουν τις εξελίξεις αλλα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αλλάξουν τη φορά των πραγμάτων που ευνοεί τη ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια.
-Η νέα πραγματικότητα θέτει επι τάπητος το άλλο μεγάλο ζήτημα της εποχής τις ανισότητες που αυξάνονται διαρκώς τόσο μεταξυ πλουσίων κ φτωχών κρατών όσο κ στο εσωτερικό των ανεπτυγμένων κρατών. Η πρόταση της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας οφείλει να απαντά πειστικά εξίσου στην κλιματική αλλαγή και τις ανισότητες. Ο εκδημοκρατισμός στην παραγωγή ήπιων μορφών ενεργειας αναδεικνύεται σημερα σε κορυφαίο πολιτικο ζήτημα που οφειλουμε να αναδείξουμε.


Όσο αποφασιστικά οφειλουμε να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη πράσινη συμφωνια για το Κλίμα άλλο τόσο ειναι σημαντικό να δράσουμε ριζοσπαστικά στη μεγάλη αναδιάρθρωση που ήδη ξεκίνησε στο χωρο της ενεργειας.
Εμείς στο Κίνημα Αλλαγης μιλαμε καθαρά για εκδημοκρατισμό στην παραγωγή ενεργειας που μπορεί και πρέπει να γινει υπόθεση των πολλών και όχι κάποιας νέας ολιγαρχίας.
Σε καθε σπίτι υπάρχει η δυνατότητα παραγωγης ενεργειας με απλό τροπο που συγκεντρώνει σημαντικά πλεονεκτήματα κοστους, ευσταθειας δικτύου και περιβαλλοντος σε σύγκριση με τις μεγαλες επενδυσεις. Το πιο σημαντικό όφελος της προτασης μας ειναι οτι επιτυγχάνεται ριζική αποκέντρωση και εκδημοκρατισμός στην παραγωγή ενεργειας απο τους πολιτες αυτοπαραγωγούς. Ειναι μια καινοτόμα πρόταση που σε συνδυασμο με το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ συνιστά μια τεράστια ανατροπή στα μέχρι σημερα δεδομένα. ´
Τις επομενες μερες θα δώσουμε στη δημοσιότητα την πρόταση μας πληρως επεξεργασμένη θελω ομως σημερα να πω κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό.
Προτείνουμε η Δυτική Μακεδονία να γινει περιοχή-πιλοτος στην αυτοπαραγωγή και την εξοικονόμηση με στόχο ολες ανεξαίρετα οι οκοδομες της να έχουν δυνατότητα συμμετοχης στα επόμενα 5-10 χρόνια. Ειναι η εμβληματική μας πρόταση για τη Δυτική Μακεδονία που δημιουργεί οικονομίες κλίμακας σε καθε νοικοκυριό, δίνει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση με την ισχυρή μόχλευση που τη συνοδεύει και αναβαθμίζει το ενεργειακό brand name της περιοχης που μπαίνει στην πρωτοπορία των ενεργειακών αλλαγών.
(Η παρέμβαση μου στη διαδικτυακή συζήτηση για τη δίκαιη και ομαλή μετάβαση στις λιγνιτικες περιοχες που πραγματοποιήθηκε απο το Κίνημα Αλλαγης στην Κοζανη 25/6/2020).

 

 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

Έγκλημα χωρίς τέλος στη Γάζα: Στους 32.226 οι νεκροί

Έγκλημα χωρίς τέλος στη Γάζα: Στους 32.226 οι νεκροί


Έγκλημα χωρίς τέλος στη Γάζα: